Kategori -
23. november 2020

Vores snedkerkøkken + alle detaljerne!

Så blev det tid til at tage Jer med i køkkenet – selvom det er ved at være 1,5 år siden vi fik sat selve køkkenet op. Sådan en renoveringsproces tager bare tid, og vi er faktisk slet ikke helt færdige med køkkenet endnu. Men meget tæt på.

Der mangler nemlig både emhætte og stuk, og måske et par hylder – men that’s it. Så langt så godt, og derfor vil jeg gerne tage Jer med indenfor, gå detaljerne igennem. Det er I nemlig en hel del der har efterspurgt.

Så here goes. Så må I få emhætte og stuk en anden god gang.

Huset er fra 1923, og vi forsøger at vælge den stil der passer hertil, så vi er tro mod husets stil. Dog med et moderne twist, personlige detaljer og praktiske elementer, således at det passer lige præcis til OS og vores behov.

Vi var mange køkkener igennem, men vi endte altså med et gråt snedkerkøkken fra Oak Studio. Køkkenet som vi har valgt kalder man for et “shakerkøkken”, som er i den der lidt landlige stil, hvor fronterne har fine fyldninger. Det er meget klassisk, og vi har tilsat moderne detaljer som fx marmorbordplade, messinggreb og stilrene messinglamper.

Jesper, som står bag Oak Studio, har været SÅ god og lyttende. Kommet med gode forslag, og generelt har hele processen bare været super nem, hurtig og totalt gnidningsfri. Jesper var fra start helt med på hvad vi ville have, og har bare leveret et toplækkert køkken.

Et køkken, som vi stadig er helt vilde med, den dag i dag!

Køkkenfarve, messinggreb og kogende vand

Farven vi har valgt er en NCS-farve. En grå nuance som hedder S3500-N, som er sådan en dejlig varm grå farve. Vi ville ikke have et hvidt køkken, og et farvet køkken synes vi var for vovet til vores stil.

De klassiske og stilrene messinggreb har vi købt hos Beslagonline og de hedder greb 1353 og er i størrelsen 128mm. I køkkenøen har vi fået sat en hvid porcelænsvask i, samt en moderne og meget praktisk og uundværlig Quooker Fusion i messing i.

Har man først haft en Quooker, så går man aldrig tilbage. Det er første gang vi har sådan en, og jeg ELSKER den! Den er skide dyr, men alle pengene værd. Særligt som børnefamilie! (ps. Ingen spons, købt og betalt af egen lomme)

Egentlig ville vi godt have haft Flex-modellen i den der lidt runde model som har den der “udtrækshane”, men den findes åbenbart ikke i messing – så det blev altså Fusion square-modellen, som heldigvis matcher vores greb ret fint.

Massive fingertappede egetræsskuffer

Køkkenet har malede fronter og massive fingertappede egetræsskuffer. Det er SÅ flot når man trækker skufferne ud. Og selve skufferne til knive, krydderier og hvad man nu ellers har i sine skuffer er ligeledes SÅ flotte.

Jeg elsker det smukke træ, der bryder det klassiske look.

Marmorbordplade. Gyyyys!

Førstevalget har hele tiden været marmor, men så vævede vi lidt frem og tilbage mellem marmor og granit, eftersom at granit er en af de absolut mest hårdføre bordplader. Men valget endte altså på marmor.

Er marmor ikke vildt sart? Jo, marmorer et skrøbeligt materiale. Men jeg synes, helt ærligt, ikke at det er mere skrøbeligt end fx en egetræsbordplade. Og nu har vi altså haft marmorpladen i 1,5 år.

I vores gamle lejlighed havde vi en egetræsbordplade. Og dén synes jeg til gengæld også var meget svær at holde pæn. Placerede vi en dåseøl der var en smule fugtig i bunden, så var vi med garanti en sort ring rigere på bordet. Det sker fx ikke på marmor.

Vi har været i dialog med en hel del bordpladefagfolk, som har guidet os og vist os de forskellige materialer. Ikke én bordpladefaglig fra de forskellige har decideret frarådt os det.

Hvordan beslutter man sig?

Uanset hvilken naturlig overflade man vælger, så skal man forvente at det skal behandles. På den ene eller anden måde. Det gælder også træbordplader.

Er man sart og meget øm om sine ting, så nej – så vil jeg bestemt gå med en anden type bordplade. Noget der kan tåle alt. Granit fx. Men er man, som os, typerne der bruger sine ting, ikke er bange for patina og det “levende”, så go for it! Vores bordplade er nu 1,5 år gammel, og JA man kan sagtens se pletter og ridser – men ikke noget jeg/vi til daglig går og bemærker.

Og ja, tag ud og snak med en fagperson. Vi har selv købt vores bordplade hos Falke Granit i Hillerød, som har været så gode i hele processen. Vi var selv ude hos dem og udvælge vores plade, fik leveret og monteret.

Det spillede bare. Så dem kan jeg varmt anbefale!

Blank eller mat marmor?

Vi har valgt en MAT marmorbordplade. For kommer der syre på en blank marmorplade, så vil det ses tydeligere end på en mat. Den blanke overflade vil nemlig få en mat “plet”, som man altså kan se ret tydeligt. Dét har vi selv kendskab til fra vores symaskinebord, som har blank overflade. Der er lidt matte pletter hist og her. Men igen, når først den ene plet tager den anden, så udligner det lidt sig selv.

Vi har været ude og se et andet køkken i den stil som vi ønskede, og de havde en blank marmorplade, og der var allerede tydelige matte pletter hist og her efter kun 6 mdr. En mat overflade kan man slibe let på, og give ny imprægnering. Så det er jo et spørgsmål om hvad man er til.

Vi er ikke bange for patina og “det levende look”. Et køkken skal bruges, og allerede nu kan vi godt se at der er pletter og ridser hist og her. Men det har næsten udlignet sig selv, fordi det nu er over det hele. Første plet gjorde ondt, men nu.. jeg bemærker det kun hvis jeg står med hele snuden nede ved bordkanten og kigger henover bordpladen. Ved almindelig madlavning og gang i køkkenet ser jeg det vitterligt ikke.

Jeg har både skåret rødbede og spildt rødvin på bordpladen, og det har ikke givet nogen mærker hos os. Til gengæld er citroner og syre virkelig hidsige. De giver pletter INSTANT, så det skal man måske lige være lidt varsom med.

Vi har valgt en marmorplade som har en hel del “spindelvæv” i sig, så kommer der pletter, ses de ikke så tydeligt.

Drømmer man om en marmorbordplade, så skal man klart gøre det. Jeg ville 100% vælge det igen. Jeg synes det er SÅ smukt!

Ulemper ved en marmorbordplade

De eneste ulemper ved sådan en hård stenbordplade er at den er meget skrøbelig ved vasken. Og ja, så er det jo en hård bordplade, så taber du et glas, så går det formentlig i stykker – eller det laver et lille “hak/hvid plet” i bordpladen. Sådan er det.

Vores vask er underlimet – dvs. at vasken er limet nedenunder bordpladen, så bordpladen går helt til kanten. Giver det mening? Se billedet her nedenfor.

Her er kanten super skrøbelig, så man skal passe lidt på når man vasker gryder og pander op. Vi har allerede fået lidt hakker langs kanten i vasken. Men trods det, ville vælge en marmorbordplade igen en anden gang.

Marmor er ikke mere sart end andre materialer. Det er en skrøne (i hvert fald ifølge de fagfolk vi har talt med). De imprægneringsmuligheder der findes i dag er nemlig helt suveræne.

Sydpå bruger man fx marmor overalt, se bare i Italien. Herhjemme har flere restauranter og barer også marmor. Jeg har også været i dialog med en bekendt hvis mand er restauratør som har marmor i sin restaurant, og her er der både spildt rødvin, champagne, syre af alverdens slags, mad osv. Og det har aldrig været et stort problem.

Herhjemme er vi sådan nogle typer der ikke har noget imod patina. Vi elsker det! Så skulle der komme en lille plet, et slag eller en ridse.. jamen herre Gud. Det vil der jo komme uanset hvad med tiden. Om det er stål, træ, marmor, linoleum eller hvad det måtte være. Patina vil altid komme før eller siden.

Til sammnenligning kan jeg se forskellen på vores gamle bordplade i lejligheden. Der havde vi en tyk egetræsbordplade.. den var fyldt med pletter, ringe fra dåser, store pletter og jeg ved ikke hvad. Men helt ærlig, det gjorde sgu ikke så meget. Et køkken skal jo bruges, og brugsspor gør kun et køkken mere levende.

Jeg gider i hvert fald ikke have et køkken man kun må kigge på!
Det skal bruges.

En kæmpe ovn og klassiske fliser

Vi har fået lavet en lang sektion med skuffer og bordplade på den ene væg. Det er også her vores store kogeplade og ovn er. Disse er blevet placeret i midten, så der er en symmetri i det hele.

Vi har endvidere valgt at købe en stor dejlig 90 cm ovn fra Lofra. En ordentlig basse, den er simpelthen så flot, synes jeg. Ovnen bliver ikke varm, så den er også godt sikret mod små nysgerrige børnehænder.

De kvadratiske og klassiske fliser satte vi op for at ramme køkkenet lidt mere ind. Jeg elsker fliser i et køkken. Jeg synes det giver sådan en hyggelig stemning, og netop rammer det hele lidt mere ind.

Denne flise hedder Field Tile Vintage White (måler 15,2×15,2) og er fra det engelsk mærke Original Style, som forhandles hos Mosaikhjørnet. Jeg lavede denne DIY-guide til opsætning af fliserne, og er sat op i forbindelse med et tidligere samarbejde med Mosaikhjørnet.

Se hvor smuk den er.

Emhætte

Emhætten mangler vi, men tanken er at få lavet et grå emhætte i sådan en gammel stil. Jeg har forsøgt mig lidt i photoshop, for at I kan fornemme stilen. Haha! Ja, den kan kun blive kønnere end mit forsøg her, men I kan måske fornemme det.

Tanken var at Lasse ville bygge den selv, men han har nu erkendt, efter 1,5 år uden emhætte, at vi simpelthen ikke får det gjort. Der er andre ting der bliver prioriteret op. Så nu er vi endelig videre med mailkorrespondance, tegninger og mål til Oak Studio, så vi får den i samme farvenuance, overflade, materiale og alt det – så den passer 100% til resten af køkkenet.

Selve emhætten har vi herhjemme. Vi har købt en indbygget én – fra Siemens mindes jeg. Haha! Den står i en kasse ude i bryggerset.

Vi overvejede meget at få en kogeplade med sug i, nogle af de der nye smarte nogen. Det er sgu smart! Ha.

Men det fylder også en del under, og så ville vi ikke kunne have ovnen under kogepladen – der udover ville vi have haft en stor bar væg, hvilken vi synes er lidt skørt. Ha!

En emhætte har jo en ret central rolle i et køkken, så vi har erkendt at den bare er der. Vi har så valgt at gøre den synlig, for det synes vi netop passer godt til vores køkken og den stil vi har her.

Hvornår den bliver færdig ved jeg ikke. Det er op til Corona der afgører hvor hurtigt det går. Ihhh.. Men den er i systemet nu. Så vi venter i spænding…

Køkken-ø med plads til hele familien

Midt i rummet har vi fået lavet en KÆMPE køkkenø med plads til barstole på den ene side, og vask, opvaskemaskine og skuffer på den anden.

Vi har valgt at få vasken placeret midt i øen, så hele familien kan være samlet i vores køkkenværksted, når der laves mad. På den her måde kan jeg stå og hakke tomater mens jeg er sammen med familien, og ikke står med ryggen til.

Vi overvejede kort om det skulle være kogepladen der skulle være i øen, men vi har erfaret at vi ikke bryder os om at sidde ved en køkkenø, hvor man bliver “mad-oset” lige op i hovedet. Emhætte eller ej, det vil altid ose lidt og larme fra emhætten ikke mindst. Dernæst fylder en vask mindre.

Vi havde også kort talt om at både vask og kogeplade skulle være på langsiden, således at køkken-øen bare var helt fri og bare var en stor bordplade, men så ville det blive en MEGET stor og bar flade. Og så ville man altid, uanset om man står ved vask eller kogeplade stå med ryggen til de andre. F

or at få lidt mere samvær, synes vi at vasken i køkken-øen var løsningen for os. Det er jo igen en smagssag! Men det føles rigtig for os.

Det er altid så svært med alle de beslutninger når man laver nyt, lave rom og renoverer fra bunden. For man tror måske noget er rigtigt I selve processen, og når man så står med det færdige resultat og har boet i det, ville man måske have valgt anderledes.

Vi har igennem hele vores renoveringsproces kigget meget på vores behov og ønsker for familielivet i køkkenet. Og det synes jeg vi er lykkedes ret godt med. Vi er ihverfald, og heldigvis, stadig glade for beslutningen om en vask i øen. Så det er jo meget godt!

Hvor er køleskabet?

I den ene side af køkkenet har vi en sektion med to højskabe, hvoraf det ene er køleskabet + to gode hylder ovenover. Den anden side er en lille fryser forneden og hylder/skuffer og skab øverst.

Skabene og køleskabet er indbyggede i væggen med fronter, så det ligesom “går i et med” resten af køkkenet og væggen og nærmest flugter med fodpanelet. Detaljerne er så super fine, selv hængslerne indeni er virkelig pæne. Vi har valgt at få to skuffer med udtræk i skabet, og resten er bare hylder. Det fungerer virkelig godt!

Vi har valgt at få samme farve inden i skabene, så det hele får et samlet udtryk. Er det ikke fint?

Se lige hvor fint med de sorte hængsler.

Samlet oversigt

Jeg tror egentlig jeg har været hele køkkenet igennem nu, men hvis du sidder med nogle spørgsmål til det ene eller det andet, så tøv ikke med at spørge 🙂

Her nedenfor får I lige en samlet oversigt over, hvor tingene er købt henne, hvis det skulle have jeres interesse:

Marts, 2019

Kommentarer

  1. Cecilie - 23. november 2020

    Det lækreste køkken ever, dør lidt af misundelse! 🤤🤤🤤 Kan du sætte nogle ord på budgettet? Altså ikke sådan helt nøjagtigt, det er helt fair ikke at ville dele (og kan jo ikke sammenlignes alligevel, ikke to køkkenplaner er jo ens) – men hvor meget skal man ish regne med? 100? 400?

    1. Mille Emilie - 23. november 2020

      Hvor er du sød. Tak! Vi er virkelig også glade for det ❤️

      det er så fint du spørger. Kan ikke på stående fod huske det endelige beløb med køkken, bordplade, vandhane, greb, hårde hvidevarer osv. men det ligger i de der 150-200k.

      1. Cecilie - 23. november 2020

        Det var faktisk ikke så dyrt igen – ikke i forhold til hvor gennemført lækkert et resultat I har fået ud af det 😍 Overvejer helt at droppe mit moodboard og bare gå efter en copy-paste af jeres 😂

        1. Mille Emilie - 23. november 2020

          Nej, de laver nemlig snedkerkøkkener til en god pris. Og kvaliteten er sgu bare i tiptop! Du copypaster endelig bare 🙂 Det tager jeg som en kæmpe kompliment.

  2. Maria - 23. november 2020

    Vi skal til at flytte ind i et nyt hus, som netop har en køkkenø med vask, men ingen plads at sidde ved. Jeg overvejer derfor, om vi skal pille et skab eller to ud i køkkenøen for at få siddeplads. Jeg overvejer dog lidt, om det bare er en smart feature som ikke bliver brugt eller om det rent faktisk giver mening 🙂

    Hvad er din erfaring med det?

    1. Mille Emilie - 23. november 2020

      Vi bruger vores køkkenø hver dag. Når jeg laver mad morgen og aften sidder Lasse og Frida der. Det er super hyggeligt, men vi overvejede også at få skuffeparti der inden. Mest for opbevaringens skyld. Og vi har jo spisebordet lige ved siden af, såååå.. Men det er rigtig hyggeligt når vi har gæster, at de kan sidde der og få et glas vin, mens man laver mad osv. Men altså.. skuffer havde også været lækkert! Så kig på jeres behov 🙂 Hvis spisebordet er LIGE klods op, så er det nok ikke såååå nødvendigt – så er det mere nice to have.

  3. Maria - 23. november 2020

    Tak for svaret 🙂 Uuuuh det er altså svært at beslutte sig. Jeg tror, vi flytter ind, og ser hvad behovet er. Og skønt køkken I har fået jer 🙂 Jeg har en fetish for at lave nye køkkener, hver gang vi flytter. Nu flytter vi desværre til et hus med et 2 år gammelt køkkken, som jeg ikke nænner at pille ned, selvom det ikke er lige mig. Så må man jo tænke kreativt i stedet for 🙂

    1. Mille Emilie - 23. november 2020

      Det kan jeg da godt forstå. Flyt ind og så bo i det lidt tid, se hvad der fungerer og ikke fungerer.. så kan man bedre lave om så det passer ens behov. Måske bliver I overraskede over, at noget måske faktisk fungerer, selvom I lige nu måske ikke føler det. God fornøjelse og tillykke med det nye.

  4. Charlotte - 23. november 2020

    SÅ flot køkken!!
    Men.. hvor er de smukke barstole fra? Og er i glade for dem? Jeg kan ikke helt gennemskue om vi skal have med eller uden ryglæn. Tænkte umiddelbart med, så det er mere ‘sikkert’ for børn (forestiller jeg mig). Men aner faktisk ikke om det er nødvendigt?
    Vi får en kæmpe ø lige om lidt og mangler gode barstole-input 🙂
    Tak for et mega godt (og flot) indlæg 🙂

    1. Mille Emilie - 23. november 2020

      Tusind tak. Det er vi også meget glade for 🙂
      Barstolene er fra andTradition. Jeg vil klart anbefale MED ryglæn. Vi har haft uden, og det er altså rarest at kunne læne sig lidt tilbage, uden at “holde” ryggen selv. Man ender med at falde sådan sammen, og sidde mærkeligt. Og ja, også en fordel med ryglæn til børn!

      Glædelig jul og pøj pøj med projektet.

  5. Mette - 23. november 2020

    Hej Mille Emilie,

    Vi er også faldet for dit køkken:) Jeg fandt det via oak studio og følger dig nu på Instagram for inspiration.

    Vi er nu i fuld gang med at lave en copy paste på dit køkken:) I den forbindelse vil jeg høre dig ad om du kan anbefale din MyrangeCooker ovn? Og, er jeres kogeplade af samme mærke?

    Mvh Mette.

    1. Mille Emilie - 23. november 2020

      Hej Mette.

      Hvor lyder det dog dejligt med nyt køkken, og skønt I kunne finde inspiration fra vores. I copypaster da bare løs!
      Send endelig et billede, så jeg kan se jeres endelig resultat. Ihh!! Spændende 🙂

      Ovnen er fra Lofra og købt gennem Myrangecooker ja. Kogepladen er fra Siemens.

      Pøj pøj med det!!

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret