28. november 2019

Vikler, bæreseler, ringslynger – HVAD skal man vælge? En god guide + Jeres anbefalinger!

Billede: Jollyroom

Terminen nærmer sig…SÅ spændende! Jeg glæder mig helt vildt til at møde lillesøster som ligger inde i maven. Men jeg er, ærligt, også liiiiidt skræmt ved tanken om to børn. For hvordan skal jeg lige jonglere det hele, når jeg kun har to arme?

Her har jeg selvfølgelig gjort mig en del tanker omkring det her med at bære mit barn. Men nøj, der findes SÅ mange muligheder for netop dette. Jeg har researchet en hel del og har bl.a. spurgt mine følgere på min instagram til råds. For jeg er totalt grøn på det her område og det er virkelig en jungle når man, som jeg, er helt ny på det her bære-område.

Dengang vi ventede Frida for små 3,5 år siden, var det der med at bære sit barn ikke sådan riiiiiigtig en ting. Men det skal jeg da lige love for, at det er blevet de seneste par år.

Dengang med Frida købte vi sådan en Ergobaby 360-et-eller-andet bæresele, men vi blev aldrig rigtig gode venner med den. Den var enormt klodset og uhandy, og Frida gad ikke sidde i den. Formentlig fordi vi ikke helt kunne hitte ud af den. Ha! Men hun har faktisk være en rigtig barnevognsbaby, så vi opgav også ret hurtigt.

Denne gang vil jeg smadder gerne bære lillesøster. Mest fordi det er hyggeligt og dejligt at have hende tæt på, det er godt for både hende og jeg – men også så jeg kan have hænderne fri – både til huslige gøremål, til mig selv og ikke mindst til Frida. Det vil give en kæmpe bevægelsesfrihed!

foto: Studio Romeo

Men er jeg overhovedet vikletypen?

Jeg er som udgangspunkt ret åben for at prøve nyt. Men jeg må ærlig indrømme, at alt det stof der fx er i en strækvikle, skræmmer mig lidt. Ha! Det virker heeeeelt vildt uoverskueligt og mega besværligt med 5 meter stof man skal krydse, binde og have et barn i. Puh! Er allerede helt forpustet bare ved tanken.

Jeg forestiller mig det værste med alt det her stof, en skrigende baby og totalt stress. Hvad gør man fx når man er ude og gå, og viklen driller? Så hænger det her stof vel ned langs den våde jord og man bliver smattet ind i vand, mudder og har samtidig en skrigende baby på armen der fryser? Jøsses! Ej, men hør mig lige. Totalt rookie! Haha.

Det er helt sikkert en latterlig fordom jeg har, og øvelse gør jo altid mester. Man skal garanteret bare lige lære det, så er det peace of cake. Jeg kan jo se hvordan mange andre bare vikler derud af. Både Cathrine og Emily vikler jo som var dét det nemmeste i verden, så kan jeg vel også? Eller hvad.

Men helt ærligt ik? Jeg føler mig bare slet ikke som den der “vikletype” – hvis det overhovedet er en type. No offence til Jer der vikler. Jeg mener det hele meget kærligt og med et smil. Jeg føler mig måske bare ikke heeeeelt vikle-agtig nok til at… vikle. Haha! Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, og man har vel et standpunkt til man tager et nyt?

Og nu siger jeg jo heller ikke, at jeg aldrig nogensinde vil vikle – jeg skal vidst bare lige finde den helt rigtige type ‘bæring’ til mit og babys behov. Det kan naturligvis være svært at vide før baby er her, men man skal jo starte et sted.

Gå med det der føles rigtigt for dig!

Vores kroppe er forskellige og vikler kan heldigvis bindes, så de dur på de fleste. Og der finde sjo andet end bare vikler med 5 meter stof. Men hvad man synes er godt at arbejde med og rart at have på kan være meget individuelt – og man skal også lige huske at kigge på årstiden. Har man sommerbarn? Vinterbarn? Skal det være uld? Bomuld?

Det handler selvfølgelig altsammen om hvad der fungerer bedst for én og ens barn. Dét skal man gå efter. Er det så i sidste ende en vikle med 5 meter stof og knuder, en bæresele, en ringslynge eller en ‘hoppe-over-hvor gærdet-er-lavest’-færdigbunden vikle? So be it.

Gå med dét der lige præcis virker rigtigt for dig og dit barn! Der findes lige så mange meninger omkring det her med at bære sit barn, som der findes mødre. Vi er (heldigvis) alle forskellige, og dét skal der være plads til.

foto: Studio Romeo

Gode alternativer til 5 meter viklen

Jeg kan mærke at jeg ikke er 5-meter vikle typen – i hvert fald ikke lige nu!

Jeg er helt klart typen der “springer over hvor gærdet er lavest” ift. mange ting i mor-rollen. Fordi… jeg kan! Og fordi jeg simpelthen ikke kan se hvorfor jeg skulle lade være. Ha! Man er i forvejen i underskud af både søvn og tid med små børn, så jeg vil gerne opgradere den tid. Og hvis det betyder at jeg kan hoppe over enkelte steder og spare den tid, så gør jeg det gerne.

Jeg kender også mig selv godt nok, til at vide, at jeg simpelthen ikke kan overskue så meget stof og knuder på min krop. Det skal gå hurtigt, være nemt og overskueligt, ellers får jeg det ikke brugt eller gjort. Men jeg har haft det sådan lidt ambivalent med det her vikleræs, for det er som om at det eneste rigtige, er at vikle sit barn. Og så føler man sig pludselig helt forkert som mor, hvis man ikke liiiiige er til den slags. Men det skal man jo selvfølgelig ikke!

Jeg er helt klart bære-typen der skal have enten en ringslynge, færdigbunden vikle/klik-vikle eller en nem bæresele. Det er umiddelbart de bære-muligheder der lader til at være de nemmeste og hurtigste løsninger – og dét jeg kan læse mig frem til hos flere af Jer, som har samme holdning og behov som jeg, at I også er til og bruger.

Jeg er ret lun på slyngerne fra Vito, de ser ualmindeligt nemme ud – og så er de tilmed ret pæne, synes jeg! Der må godt være lidt spræl på farverne eller et fint print. Men jeg er også ret lun på de nemmere løsninger fra Studio Romeo og Close Caboo. Mulighederne er mange! Og dem kan du læse meget mere om længere nede i indlægget her.

Har samlet en god liste til Jer

Jeg har de sidste par uger kigget mig lidt omkring på det her “bær dit barn”-marked. For det er jo mega smart og dejligt at kunne have baby tæt på, og stadig have hænderne fri til alt muligt andet – og særligt når man har et barn i forvejen, som også skal og vil have ens opmærksomhed og kærlighed.

Der er mange gode muligheder derude i “bær dit barn”-verdenen, og jeg har simpelthen samlet alle Jeres råd, anbefalinger og erfaringer i denne lille ‘guide’. Måske du, ligesom jeg, kan blive lidt klogere og mindre skræmt på området. Måske du får lyst til at bære dit barn eller måske har du slet ikke har behovet for det. Du skal gøre det der føles rigtigt for dig!

foto: Artipoppe

Hvorfor skal man bære sit barn?

Det er en rigtig god ting at bære sit barn, både for kropsholdning men også for hud-mod-hud kontakten mellem mor og barn… og far og barn!

At bære sit barn har mange fordele. Det stimulerer produktionen af hormonet oxytocin, som er godt for mange ting. Det virker beroligende, stimulerer mælkeproduktionen, hjælper på fordøjelsen, modvirker stress, styrker immunforsvaret og gør os mere sociale.

Man er tæt, så baby kan mærke og høre mors hjerte – som er trygt for et lille spædbarn, da det kender den lyd så godt inde fra maven.

Det afhjælper også et fladt baghoved, når de ligger på maven på dig, fremfor på ryggen i en barnevogn eller seng. Frida døjede med en smule fladt baghoved, så vi havde hende på sådan en pude, hvor vi hele tiden skulle vende og dreje hendes hoved. Så den del undgår jeg gerne igen!

Og så er der jo selvfølgelig det praktiske element i at bære sit barn. Man har mere bevægelsesfrihed, for hænderne er fri til mange praktiske gøremål i en travl hverdag – og særligt hvis man har flere børn, kan det være ekstra rart at have hænderne fri.

Det siges også at børn græder mindre når de er helt tæt på mor og far, hvilket ofte gør at de også sover bedre. Der er altså rigtig mange fordele, og dem kan man læse om flere steder, hvis man vil lidt mere i dybden med det. Google away!

Dog er det vigtigt at pointere, at man altså ikke er en dårlig forælder, hvis man ikke bærer sit barn. Det er helt klart noget man skal være til. Det er ikke for alle, ligesom med alt muligt andet.

En god mor sidder hverken i brysterne, i en vikle eller i en barnevogn – men i den kærlighed og omsorg, som vi giver barnet.

foto: Vito

Hvilke typer bæring findes der?

Der er flere måder at bære sit barn på. Der findes alt fra bæreseler, strækvikler, færdigbundne strækvikler, fastvikler og ringslynger.. og sikkert mange andre typer bæring. Men disse er dem jeg lige kunne opstøve, som er de mest gængse.

Man skal nok læse sig lidt frem til det, for at finde ud af hvad man er til. Hvad er ens behov. Uanset hvad man er til, så findes der et hav af varianter på markedet, hvilket kan være lidt svært at navigere i.

En god idé kan bestemt være et besøg i en god bærebutik. Og dem findes der mange gode af. Fx Bærebarn i Jægersborggade (her kan man også tage kurser) eller Sneglehuset i Søborg. Her kan man udover at få god vejledning faktisk også leje vikler, for at prøve dem af. Smart! Jer der bor i Jylland og på Fyn må lige komme på banen her med gode fysiske butikker – dem kender jeg selvsagt ikke.

Og så har rigtig rigtig mange af Jer også anbefalet Lotte fra Slyngejordemoder, som tilbyder private slyngevejledninger i København – eller man kan tage workshops hos hende.

Derudover er google og Youtube også din ven. Her kan man søge på alverdens bære-teknikker, se videoer af hvordan det skal gøres osv. Så sæt lidt tid af til det, så er jeg sikker på man finder det – om ikke andet kommer nærmere en beslutning om hvad – der er det rigtige for en.

foto: Bærebarn

Strækvikler og for-bundne strækvikler

Strækviklen er et langt stykke stof med stræk (typisk ca 5 meter) der giver dig en følelse af, at barnet bliver holdt fast. Den kan bindes på forhånd og egner sig godt til begyndere, selvom den kan se noget avanceret ud. Mange sværger til denne type vikle. Og der findes SÅ mange smukke strækvikler på markedet.

En “for-bunden” strækvikle er som navnet antyder “færdigbundet” i den forstand, at man ikke selv skal binde den fra bunden. Det er en slags hybrid mellem en strækvikle og en bæresele. Simpelthen genialt, for det er som at tage en t-shirt på – næsten.

Den er nemlig bundet og klar til brug, og man kan så selv justere “stramheden” (i hvert fald på de fleste af dem). Det synes jeg jo lyder mega smart.. og meget tiltalende til sådan en type som mig!

Fastvikle

Fastvikler kan bruges fra nyfødt og til man ikke gider bære mere. Den er egnet til et utal af bærestillinger, men kræver lidt mere øvelse, da du i mange stillinger skal holde dit barn, mens du binder viklen.

En fastvikle er vævet og har diagonalt stræk, der gør at fastviklen former sig dejligt efter kroppen. Fastvikler kommer i mange forskellige farver, mønstre og materialer.

Der er dog virkelig mange af Jer, som anbefaler netop denne type vikle, fordi den er god! Flere af jer anbefaler også Artipoppes vikler, fordi de er gode. Men flere af Jer anbefaler også at man evt. køber dem brugt, for så er “de gået til” og er ikke så stive. Så man kan jo holde øje på dba eller måske låne en hvis muligheden byder sig.

Bæreseler

Der findes mange bæreseler. Et af de mest velkendte brands på markedet er Ergobaby. Og de har faktisk lige lavet en helt ny model, som passer til nyfødte, Ergobaby Embrace.

Den prøvede vi selv inde hos Bærebarn, og det var klart Lasses favorit. Den har rigtig mange af Jer også anbefalet – fordi den er nem og virkelig lækker i kvaliteten. Og så er den ikke voldsom dyr, den ligger til 700 kr.

Det var også den der var mest maskulin, syntes Lasse. Det var også den han syntes var den nemmeste at tage af og på. Han er en smule allergisk overfor det der med at binde knuder og langt stof der hænger på hoften. Ha! Og det skal der også være plads til, at vi synes noget forskelligt.

Alternativt kan man jo have en bæresele/vikle hver, så skal der heller ikke justeres i ens “indstillinger” fra den anden part. Der er jo ingen der siger man KUN skal have én bæresele eller vikle. Man kan evt. have en af hver hvis man ønsker det, og synes det kan være rart at skifte lidt ud i.

Jeg synes fx de er lidt sjovere når der er lidt mønster og farve i, hvor Lasse er lidt mere konservativ. Ha! Fair nok. Jeg skal ikke prakke den stakkels mand blomsterprint på.

Ringslynge

En ringslynge er en af de lidt nemmere muligheder for at bære babyer og børn tæt på kroppen. Den er skabt af et langt stykke stof med to ringe, som gør det nemt og sikkert at justere slyngen, så dit barn sidder ergonomisk korrekt. Den er særligt god til amning, kortere ture og varme sommerdage. Den egner sig til også godt til, når barnet bliver større og ofte vil op og ned.

En ringslynge ser også vanvittigt nem ud, og helt sikkert én jeg godt kunne forestille mig at bruge til lillesøster. Den ser virkelig nem ud – trods der stadig er lidt stof der hænger ned.

Se bare denne video nedenfor, hvor Marie fra Vito viser hvor nemt og hurtigt det gøres. Bum!

Disse mærker I har anbefalet:

Strækvikler

 • Je porte mon bébé – den her har fået mange(!) anbefalinger. Lækker kvalitet og nem at arbejde med når man først har fanget vikle-delen.
 • Baby Lonia – vikle med 3 m stof, men skulle være ret nem.
 • Sling Studio – Virkelig smukke prints og farver. Den har også fået mange anbefalinger med på vejen!

For-bundet strækvikle

 • Studio Romeo – det her mærke var der rigtig mange af Jer der anbefalede! Den kan dog ikke justeres i ‘stramheden’, men er super nem at tage af og på, og det opvejede det altså hos de fleste af jer. Komfort og tid, særligt med et barn ved siden af. Og så er de virkelig pæne og ikke sådan specielt dyre. Det lyder jo meget som en vikle for sådan en som mig, men støtter den mon nok, når man ikke kan justere stramheden? Hmm..
 • Momicare – kan heller ikke justeres i “stramheden”, men flere af Jer anvender også denne med stor glæde.
 • Baby K’tan – kan justeres med et ekstra stykke stof, som man har rundt om selve den færdigbundne vikle.
 • Chicco “Bobby fit carrier”
 • Najell Wrap – som en strækvikle, du ikke behøver at binde eller vikle rundt om dig. Man svinger den lige henover hovedet og så i med baby, bum! Den ser SÅ nem ud.

Ringslynger

 • Vito – Rigtig mange af Jer har også anbefalet en ringslynge, og særligt dem fra Vito er blevet varmt anbefalet. Vito ringslynger er alle syet i det blødest hør og så er de produceret i Danmark. Den her ringslynge kunne jeg altså sagtens se mig selv med. Selvom der stadig er lidt stof der hænger ned, ser den bare SÅ nem ud!
 • Yaro – Mange fine anmeldelser og fine prints.
 • Didymos – Laver også mange fine ringslynger!

Bæreseler

 • Close Caboo den her er super nem, for den er nærmest bundet for dig i forvejen. Den består af to dele, den “færdige” vikle, som man tager på og så er der et stykke stof man selv kan justere rundt om barnet og livet. Den har fået gode anbefalinger med på vejen og jeg prøvede sådan en inde hos Bærebarn for lidt tid siden. Den er ret smart!
 • DidyKlick fra Didymos – endnu en virkelig smart én, som man bare lige klikker på. Den har flere af Jer anbefalet!
 • Ergobaby Embrace – en sindssyg god og lækker bæresele. Mange mænd synes også denne er god, fordi den er helt neutral og uden alt for mange dikkedarer. Det var også Lasses favorit af dem vi så hos Bærebarn.
 • Artipoppe – Det her er klart en lidt dyrere sag, men nøj – de er pæne! Flere af Jer har dog anbefalet den, da den efter sigende skulle være rigtig god. Flotte prints, der helt sikkert vil være med til at løfte ens “mor-game” på de der trætte dage, hvor man ikke lige har været i bad 3 dage.
 • Fidella Fly Tei – Har lavet en smart bæresele/ringslynge i én, som også skulle være ret nem at anvende.
foto: Sling Studio

Nogle af mine læseres udtalelser, anbefalinger & erfaringer!

Artipoppe bæreselen har reddet os! 🤩 Vigga på 2 år hadede den ergobaby vi brugte til hende, men Luna på 3 måneder har boet i den fra artipoppe og elsker den! Vi prøvede også vikler, men for os blev det alt for omstændigt og tog for lang tid når en to-årlig skreg af mig og en nyfødt ligeledes skreg 😅
Den bæresele fra artipoppe minder på mange måder om en fastvikle syntes jeg, men tager bare kun 20 sek at tage på 🙈

Efter at have prøvet og testet over 20 forskellige, er min klare favorit den her fra Studio Romeo! Så nemt. Ingenting at binde og jeg har brugt den til begge mine børn siden fødslen og helt op til 1 år. En varm anbefaling.

Jeg er virkelig glad for ‘Bobby fit’ fra Chicco. Så nem at bruge – en slags vikle og bæresele i én 😀

Jeg har både en almindelig vikle, en baby k’tan og en ergobqby. Jeg foretrækker faktisk min ergobaby netop fordi du kan justere den nemt og baby føles mere sikkert placeret på mig. Men foretrækker klart min baby k’tan fremfor den traditionelle vikle. Den er ret nem at få på og du har ret, du kan justere med midterpartiet. Jeg tror måske bare min enten er for stor eller stoffet er blevet strukket for meget, var i hvert fald lidt svært at få baby til at sidde helt tæt.

Strækvikler er sådan en blid start på vikleliv, og hvis du spørger mig meget nemmere end en bæresele (har jeg også). Husk babys hoved skal være i kyssehøjde og generelt skal en strækvikle bindes strammere end man tror. Du får hænderne fri til den trætte 3 årige (min var 2 da lillebror kom) og baby er tryg og glad tæt på dig (eller far). Jeg ved godt det er en salgstale, men det er simpelthen mit nr. 1 tip til nye bebser.

Har købt en Didymos Didyclick. En bæresele med viklestof. Tager 2 sekunder at klikke på. Genialt for utålmodige typer!

Vi har været rigtigt glade for Chiccos Bobby fit carrier. Den er også “bundet” på forhånd, den er nem og praktisk. Selv min kæreste har brugt den en hel del👍🏼

Strækvikle!! Kan bindes om kroppen om morgenen og sidde der hele dagen. Der kan ammes i den og baby kan komme i og ud uden den skal bindes op. Plus: øvelse gør mester☺️ Eller en ringslynge! Mega nice og kan bruges fra nyfødt og frem 3-5 års alderen (til du synes det er for tungt).

Tag evt. et kig på Ergogbaby Embrace. Den er lavet meget som en strækvikle i helt blødt elastisk materiale som svøber sig om baby, men er med klik på mave og skulderstropper. Så den er endnu nemmere end strækviklerne der er bundet på forhånd (som caboo’en f.eks). Kender flere hvis mænd er meget gladere for noget med klik end noget der skal bindes (også selvom det er den lette løsning). Så hvis din mand også gerne vil kunne bruge den er Embracen måske et virkelig godt valg 😊

Vil klart anbefale en Artipoppe Zeitgeist. Jeg startede med at købe en ringslynge (vi blev ikk venner), så ej fastvikle (duede heller ikk helt efter planen, når man har en skrigende 3 årig ved siden af). Så vi investerede i en Zeitgeist. Seriøst, det er alle pengene værd og kan bruges fra nyfødt. Og tager maks 1 min at sætte baby i.

Jeg bruger Bobby comfy fra Chicco. Den er så nem at tage på og den er helt blød og let rundt om baby. Min søn har sovet så mange gode timer i den samt hygget sig på tur tæt på mor og far i denne 😀 vi har været så glade for den!

Vi boede i USA da vores mellemste var lille og det var mega varmt, så vores strækvikle var for varm. Baby K’tan lavede en breeze model, som vi købte. Vi var glade for den de første gange. Men da han hang meget i viklen blev mine skuldrer hurtigt smadret af den, hvorimod den almindelige vikle var mere “stræk” og ikke hård for skuldrene. Den kunne han sidde i lige så længe han gad. Nogen gange 4 timer mens vi gik rundt og han bare sov. Det skete ikke i den anden. Jeg kunne ikke holde ud at gå for længe med den.

Så trods nemhed og at den var virkelig smart, så vandt den ikke. Den var alt for hård. Så hvis du tænker, at du vil have mulighed for at gå med baby i den så længe baby vil (som kan være læææænge, de sover bare dejligt når de er pakket ind og tæt på mors hjerte), så vil jeg bare lige give dig et råd og at den måske hurtigt bliver for upraktisk. Og når baby bliver tungere, vil den selvfølgelig også føles tungere på dig. Jeg ved ikke om du kan bruge det til noget, men jeg syntes lige jeg ville nævne det.

Jeg har prøvet alt fra Ergobaby til strækvikle til fastvikle. Er endt med en Fidella Flytai fra Bærebarn. Den er så god. Den støtter meget bedre end en bæresele, men er lige så nem at få på. Man har de lange stykker stof, som er på jorden, når man binder den, men jeg binder den bare løst hjemmefra, hvis jeg først skal bruge den senere. Den kan pakkes godt sammen, vejer ingenting og kan bruges fra nyfødt til 15 kilo. Og så er den god for mit ømme bækken, da vægten er godt fordelt.

Nu vikler jeg på andet barn👶🏼 Har dog kun kørt med strækvikle og har ikke avanceret til fastvikle, men har planer om det. Der er sikkert ligeså mange meninger og råd som der er mødre☺️ Men vil anbefale dig at købe en billig brugt strækvikle, ca 150 kr på dba. Øv dig et par gange derhjemme, og bind den så i forvejen inden du går ud, indtil du er tryg. Jeg har en lille datter på 5 uger og en på 3,5 og det er guld at kunne hente storesøster i børnehaven med baby i viklen. Har faktisk ikke brugt vognen endnu👍🏻😊

Jeg har selv en mei tai bæresele som jeg har brugt fra nyfødt til nu, hvor han er knap 8 mdr. det er en blanding mellem en bæresele og en vikle. Mega nem og hurtig løsning. Jeg har købt ved abeunger.dk og den er fra storcken wiege 😁

Jeg kan anbefale en ringslynge. Jeg tilpasser den første gang og så er den bare at tage af og på/løsne og stramme. Du kan evt se videoer ved slyngejordemoderlotte på ig ❤️♥️

foto: Ergobaby

Tusind tak for alle Jeres mange gode råd, anbefalinger, svar og tilkendegivelser!

Jeg er bestemt blevet klogere, men har endnu ikke heeelt besluttet mig for hvad jeg skal have. Men jeg ved da så meget, at jeg skal have et eller andet.

Umiddelbart hælder jeg nok mest til en ringslynge fra Vito, Najell wrappen eller Close Caboo… Men Ergobaby Embrace ser også ret god og nem ud (og så ved jeg at Lasse og vil få den brugt!) Måske det, trods den lidt høje pris, ender med en af de smukke bæreseler fra Artipoppes. Nu må jeg se hvad jeg ender ud i.

Jeg er i hvert fald blevet klogere og mindre skræmt ved at skulle bære mit barn, og dermed er mine fordomme blevet gjort til skamme. Så tusind tak for Jer og alle jeres tips, gode råd og ikke mindst erfaringer!

Hvis I har flere gode råd, erfaringer eller noget helt tredje, så byd endelig ind i kommentarfeltet! Vi kan alle lære af hinanden. TAK!

Kommentarer

 1. Gitte - 28. november 2019

  Kør ud til sneglehuset i Søborg, når baby er her. Hun har det hele og er super sød, også er hun god til st give råd uanset om det er vikle eller bæresele. Og i modsætning til mange andre, så har hun ikke gjort en videnskab ud af vikler. Et besøg hos hende, kan virkelig anbefales, hvis man ikke har brug for at dyrke en masse forkortelser mm.

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret