Kategori -
23. oktober 2018
Annonce for Fritz Hansen

Vores NYE spisebordsstole

En spisebordsstol skal være rigtig god at sidde i, men designet er altså også en vigtig faktor. Begge dele er vigtige krav for os før en stol får adgang til vores hjem. Komfort og design er hvad det er, men vi har også andre kriterier til den perfekte spisebordsstol; Den skal helst kunne stables, den skal være børnevenlig (med det mener jeg, at de skal sidde godt uden at falde tilbage gennem et evt. “ryghul”, som jeg kalder det!), den skal være let, pæn, funktionel og helst i et naturligt materiale.

Stolene her ovenfor er vores, nu, gamle spisebordsstole. Gamle, fordi de netop er blevet skiftet ud. WHAT??? Ja. Nye tider med hus og have kræver altså nye stole. Vi har haft de her mørke stole i rigtig mange år, og de er vanvittigt smukke. Men de er ikke særlig praktiske med børn (bemærk førnævnte “ryghul”, det betyder altså at Frida falder igennem det hul der. Ha!), de kan ikke stables og så er de virkelig slidte. Vores gode gamle træstole her, som er fra Arne Hovmand-Olsen, har udtjent deres levetid herhjemme. Selvom vi har været meget meget glade for dem er det altså på gensyn for nu (de kommer til opbevaring til at starte med). Måske vi beholder en enkel som ekstra stol, som sengebord eller kontorstol, eller bare pyntestol?

Vi har skiftet dem ud fordi de desværre er rigtig slidte og de er meget svære at støve op, da de ikke længere bliver produceret. Vi kunne sikkert godt slibe dem, lime dem, give dem olie og hele baduljen. Men det har vi simpelthen ikke tid til (længere) med fuldtidsjob, barn og hvad livet ellers byder på af aftaler, rejser, møder, Netflix m.m. Haha! (Skrev du lige Netflix, oh yes! It’s a thing!) Og jeg tvivler faktisk på om det kan laves sådan rigtig pænt. Sæderne er ved at gå op flere steder, træet er begyndt at splittes fra hinanden og de er bare virkelig trætte. Det kan bl.a. mærkes når man sidder på dem, de er efterhånden ret ustabile. Der er allerede røget én stol i svinget, hvorefter vi så har fundet én enkelt stol via en antikforhandler, til en formue. Ha! Det er ulempen ved gamle slidte stole. Det gider vi altså ikke mere.

Rejsen til nye stole har været lang og svær. Det er jo altså ikke bare lige at finde nye spisebordsstole. Vi har prøvet en hulens masse stole, og det har været så svært at finde dem. Men vi tror, og håber på, at vi har ramt rigtigt med vores valg. Vi har taget højde for at de passer til vores nuværende hjem her i lejligheden, men vi har også lige skulle huske at tage højde for at det også passer til vores nye hus (som vi flytter ind i om et halvt års tid), for det er uden tvivl en helt anden stil vi får i huset end her i vores rå og New Yorker-inspirerede lejlighed.

Stilen i huset er nemlig lidt mere herskabelig og fin end vores rå lejlighed. Huset bliver med trægulve (formentlig sildebensparket, vi har ikke helt besluttet os endnu), højt til loftet, store hvide sprossede vinduer, karnap, stuk, høje paneler og klassisk køkken. Vi synes valget af vores stole passer til det hele. Både det rå men også det lidt mere fine, som huset bliver kontra lejligheden.

Valget faldt på den klassiske og tidløse 7’er stol designet af Arne Jacobsen fra Fritz Hansen. Ja, vi har åbenbart en forkærlighed for designere der hedder Arne. Hehe.. Gode gamle Arne Hovmand-Olsen er altså skiftet ud til fordel for den kære gamle Arne Jacobsen.

7’er stolen er jo en klassiker. Den står i rigtig mange hjem, og det forstår jeg sådan set godt. Den opfylder flere gode kriterier for en god stol, i hvert fald ifølge vores kriterier; God komfort, flot design, kan stables, har fuldt ryglæn, nem at rengøre og spiselig i pris. For os var det vigtigt at finde en tidløs stol, som vi også er glade for om 10-20-30 år. Og hvem ved, måske får de nyt liv hos Frida en dag. Det synes jeg er en fin tanke. At vores ting kan gå igen til næste generation.

Vi har valgt stolene i den smukkeste lyse elmetræ, hvor årerne virkelig kommer til sin ret. Stellet er i smuk krom. Jeg synes simpelthen de er så fine til det rå betonbord, og jeg tror de vil stå SÅ flot op mod vores karnap og de sprossede vinduer i huset. Jeg er vild med den organiske form, som skaber ro og harmoni for mine øjne. Stolen er ret funktionel da den kan bruges til det hele; som spisebordsstol, til kontoret, som “sengebord” eller bare en “pyntestol” til når man får ekstra gæster. Når de står stablet op ad en væg synes jeg også de er vildt skulpturelle i sig selv. Så fint!

Serie 7™ er den mest solgte stol i Fritz Hansens historie og måske i møbelhistorien. Stolene kommer i et stort udvalg af farver, der både fås med og uden armlæn, i forskellige træsorter og med betræk i stof eller læder. Serien består ligeledes af 7’eren på hjul samt barstole, så der er altså en stol lige til din smag – se alle de forskellige modeller her.

Stolen ligger lidt i den dyre ende, men jeg synes faktisk at prisen er ganske fornuftigt kontra hele processen ved hver stol, materiale, komfort, praktik og ikke mindst at der er tale om en ægte designklassiker. Den bliver kun mere lækker med årerne, som patinaen får fat. Derudover er det en stol man jo har i mange år, og ikke et eller andet billigt man skifter hvert andet år fordi man bliver hurtigt træt af det. Det er ihvertfald min erfaring fra tidligere møbler. Ikke fordi de “rigtige” ting nødvendigvis skal koste mange penge, men jeg synes det er en god idé at spare op til det man ønsker sig aller mest, i stedet for at bruge penge hist og her og købe sig fattig i lappeløsninger. Det er også bedre for miljøet med mindre forbrug.

Nå. Det blev til en længere snak om vores nye stole, tanker bag vores valg og lidt om hvorfor vi har sagt farvel til de gamle stole. Men altså. Nu sidder vi rigtig godt, vi kan stable vores stole og Frida kan kravle sikkert op og ned uden at falde gennem ryghullet. Ha! Alt er godt, alt er love.

Hvad synes du om vores nye spisebordsstole?

Styling + photos: Mille Emilie

Kommentarer

 1. Britta - 23. oktober 2018

  De er vanvittigt smukke, og jeg er sikker på, at de vil klæde jeres kommende hus lige så godt, som de klæder jeres fine lejlighed.

  1. Tak Britta! Jeg tror de passer stilmæssigt rigtig godt til huset. Synes de er så pæne ?

 2. Sara - 23. oktober 2018

  7’erne er simpelthen så flotte! Til gengæld er jeg uenig mht. komforten – vi har altid haft forskellige typer 7’er-stole i mit barndomshjem (og min mor og hendes mand har dem sådan set også nu), og jeg synes virkelig de er irriterende at sidde på i længden. De er udemærkede til et hurtigt måltid, men hvis man skal sidde der en hel aften synes jeg ikke man sidder godt i dem, og så er det lidt som om at den glatte flade gør at man bliver helt fugtig på numsen efter noget tid?! Oh well, måske det bare er mig der sveder meget på ballerne. ? Jeg tror at konklusion må være, at de er sindssygt flotte, og at der er meget forskellige syn på hvilke stole man synes er komfortable. ?✨

  1. Det har du helt ret i, man ser selvfølgelig forskelligt på komforten. Jeg synes man sidder super godt i dem – ihvertfald kontra dem vi kommer fra. Ha! Nu har jeg ikke siddet i dem i flere timer, men så tror jeg egentlig alle stole er lidt hårde. Men til hverdagsbrug og middage har de været geniale. Og ja, de er super smukke oveni.
   Men ja, hver sin smag… og hver sin “hårdhed” i rumpetten 😀

 3. Synes de er så fine! Elsker jeres indretning 🙂

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret