Kategori -
2. december 2022
Annonce ⋆ Visit South Sweden

Västervik: Weekend i smukke Sydsverige

I september måned var min mand og jeg inviteret på en vidunderlig ‘kærestetur’ til smukke Västervik i Sydsverige af Visit South Sweden. Västervik kaldes “Østkystens perle” og navnet rammer virkelig plet, for det er i sandhed en fin lille perle.

Västervik ligger ca. 5,5 time fra København. Vi brugte knap 6 timer på at køre derop, da vi skulle lade elbilen undervejs. Det er ikke længere væk end fra København til Skagen. En fin tur, men jeg synes altså, at man skal have en forlænget weekend fra torsdag-søndag, hvis man skal køre derop. Men længere væk er det ikke.

Og hold nu op, hvor havde vi en dejlig tur! Vi snakker stadig utrolig meget om den tur, og har talt om at tage afsted igen, måske til sommer, og så skal vi have ungerne med. Der er nemlig mange gode ting at opleve for både store og små. Og særligt om sommeren skulle det være endnu mere fantastisk. Västervik er nemlig kåret som Sveriges bedste sommerby i både 2020 og 2021.

Nina, vores søde guide fra Västervik Framåt havde sammensat et helt fænomenalt program til os, som du kan se herunder. Havde vi selv skulle planlægge sådan en tur, havde vi aldrig fundet alle de gode steder. Så det kan være et kæmpe plus, at tage fat i guiderne, som er tilknyttet steder man besøger, for de kender jo lokalområdet og alle de gode steder, og kan hjælpe med at sammensætte et fint program efter ens ønsker og behov.

Sankta Gertrud Kyrka

Vores program så således ud.

PROGRAM

Torsdag (dag 1)
⋆ Ankomst til Västervik og indtjekning på Gränsö Slott Hotel & Spa
⋆ Spa
⋆ Middag på Slottet

Fredag (dag 2)
⋆ Tur rundt i Västervik
⋆ Frokost og besøg på Tofvehult hos Lena & Peter Göransson
⋆ Indtjekning på Slottsholmen on Water

Lørdag (dag 3)
⋆ Sejltur rundt i Skærgården og ud til Hasselö
⋆ Cykeltur rundt på Hasselö
⋆ Frokost på Hagaslätt hembageri och logi hos
⋆ Sejltur tilbage til Västervik med ‘skolebåden’ igennem Skærgården
⋆ Spa i Warmbadshuset i Västervik
⋆ Middag på Matkultur på Kulbacken

Søndag (dag 4):
⋆ Gå-kaffe rundt i Västervik
⋆ Hjem

Måske programmet her ovenfor kan være en inspiration til en weekendtur for Jer? Det er en genial gaveidé til en du holder af. Jeg mener bare… Hvem ville ikke elske at modtage en weekendtur i (oplevelses)gave?


Dag 1


Vi ankom til Västervik, og kørte direkte ud til Gränsö Slott Hotel & Spa, som ligger ca. 10 minutters kørsel fra Västervik by.

Her fik vi vores egen lille ‘hytte’ i bedste svensk rødt træhus-stil, og hoppede direkte i morgenkåberne og afsted i spaen. Spaloungen på Gränsö Slott ligger lige ved havet og dermed direkte udsigt udover den smukke svenske Skærgård. Helt ned til havet ligger der et flydende ‘beachhouse’. I spaen er der lagt op til fuld afslapning, dampsauna, tørsauna, islandsk kilde, otte forskellige opvarmede pools, kilder og spabade. En komplet dejlig spaoplevelse, og virkelig noget vi godt gad opleve der igen. Wow!

Om aftenen var der 3-retters middag i slottets udestue, med udsigt udover den fine gårdhave. Her er der mange par der bliver viet, og hvert par får plantet deres egen rose i haven. Så fint!

Læs mere om Gränsö Slott Hotel & spa her.

Vi boede i sådan en lille rød hytte.
Et af de mange spaområder udenfor med infinitypool udover
Skærgården. Kæmpe WOW!


Dag 2


Vi startede dagen med morgenmad på slottet. Ikke rigtig noget at skrive hjem om, så det vil jeg lade være med.

Efter morgenmaden kørte vi til Västervik by og mødte vores guide Nina. Her fik vi en lille rundvisning i den gamle bydel, fik en masse historie og sludrede på livet løs. Västervik er en vidunderlig by med så meget gammel historie. Det bærer byens arkitektur præg af. Mange fine gamle gader pog stræder, fine gamle huse, store sten og gamle ruiner.

swipe til højre i galleriet ovenfor for at se flere billeder

Efter en dejlig tur rundt i smukke Västervik tog Nina os ud til Tofvehult, hos Lena og Peter Göransson. Tofvehult er det mest vidunderlige sted lidt udenfor Västervik. Et sted vi aldrig selv ville have fundet, havde det ikke været for vores guide.

Tofvehult


Tofvehult drives af Lena og Peter, som flyttede fra vestkysten til østkysten i 1997. De skiftede havet ud med sø og skov og ville sammen udleve drømmen, om at bo på landet og lade deres børn vokse op med skoven og søerne som legeplads.

I foråret 1999 startede Lena og Peter Tofvehult Ca´fé. Her blev der bagt efter hjertens lyst og god inspiration fra farmor Brittas opskriftsbøger. Tofvehult blev med årene et populært udflugtssted, og i dag kan man overnatte og spise i de hjemlige rammer. Tofvehult tilbyder nemlig alt fr konferencer, weekendaktiviteter, hyggelige kaffepauser til overnatning i magiske omgivelser.

Det mest hjertevarme og hyggelige sted. Et sted vi meget gerne vil tilbage til, og som jeg på det varmeste kan anbefale! Læs mere om TOFVEHULT her.

Tofvehult og de gamle pæretræer
Lena laver den mest fantastiske mad. Hun har skrevet flere kogebøger og er bare en stjerne i et køkken. Mums!
Tofvehult
Lena & Peter – hjertevarme mennesker.
Et af værelserne på Tofvehult. Så gennemført!


Slottsholmen on water

Björn Ulvaeus, et af de kendte medlemmer fra ABBA, er vokset op i Västervik, så lidt stjernestatus er der over byen. I 2020 åbnede han Slottsholmen on Water, som er et af verdens mest miljøvenlige hoteller. Han har længe ville give noget tilbage til den by, hvor han er vokset op i og holdt af i så mange år.

Slottsholmen on Water er stort set selvforsynende med hensyn til ferskvand og energi. Det flydende hotel, der ligger ved havnen i Västervik, har en stærk bæredygtighedsprofil, og der bliver blandt andet taget hensyn til vandet, der omgiver bygningen.

Slottsholmen on Water set fra vandet

”Ideen med Slottsholmen på Vand har fra starten været at tilbyde noget ekstra, både hvad angår gæsternes oplevelse, men også i forhold til bæredygtighed. Med eget afsaltningsanlæg og solpaneler til produktion af egen elektricitet ønsker vi at mindske hotellets påvirkning af miljøet. Vedligeholdelsen af ​​disse er afgørende for, at vi får den fulde effekt af vores bæredygtighedsindsats.”

Anna Ulvaeus, administrerende direktør, Slottsholmen

Den flydende del af hotellet er opført med en træfacade på en flydeponton. I alt råder det flydende hotel over 33 værelser på 755 kvadratmeter fordelt på to plan og på nederste plan kan man få båden fortøjet foran terrassen. Rimelig tjekket! På hotellet er en vidunderlig restaurant der forvandler lokale råvarer til fabelagtige måltider.

Udover det flydende hotel, hører også en lækker restaurant, konferenceområde, festlokaler, boutiquehotel og private lejligheder.

Men frem for alt, så er det Björn Ulvaeus’ kærlighedsprojekt til byen.

Slottsholmen on Water der spejler sig i vandet om aftenen. Så smukt!


Dag 3

Lørdag bød på den fineste sejltur med Skærgårdstrafiken gennem Tjust Skærgården. Her sejlede vi afsted mod Hasselö, hvor der stod to lejede cykler klar til os, og så var det ellers afsti afsted på en dejlig cykeltur rundt om øen. Det fineste lille øsamfund med ca. 40 indbyggere.

Hasselö ligger i skærgården Tjust, midt mellem Västervik og Loftahammar i det nordlige Småland – uden fast forbindelse til fastlandet. Sammen med naboøen og Sladö naturreservat er øen to af øgruppens mest livlige øer. Forbundet af en lille bro strækker de sig ni km gennem varieret natur – fra frodig løvskov og gylden fyrreskov til enge og nøgne klipper mod en åben horisont. Et helt unikt og meget specielt sted.

Sejltur gennem Skærgården og et kig fra vandet ind mod de mange fine øer. Ren idyl.

Hagaslätt Hembageri

Hagaslätt Hembageri

Frokosten nød vi hos Hagaslätt Hembageri, som drives af Catharina og Hans Carlén. De flyttede fra byens puslerende travle og stressende liv i Stockholm til Hasselö for nogle år siden. Catharina arbejder som jordemoder i Stockholm hver anden uge, og hjælper til på bageriet og i caféen når hun er hjemme. Hans Carlén driver Hagaslätt Hembageri og er ham der står for bageriet.

Virkelig lækker mad, og det hyggeligste sted. Et sted der skal opleves!

Hans i sin fine foodtruck
Svensk fika

Warmbadshuset

Da vi kom retur med båden fra Hasselö tog vi afsted til Warmbadshuset, som åbnede i efteråret 2021. Her kan man nyde en spa-oplevelse inspireret af gamle romerske badetraditioner. I det helt nyistandsatte anlæg finder man en stor pool, sauna, dampsauna, saltrum, koldt og varmt fodbad samt hammam.

Det er uden tvivl en af det lækreste spa-oplevelser jeg længe har prøvet. Wow wow wow! Bare at sidde der i saunaen og kigge udover Skærgården. Helt fantastisk og afslappende.

koldt og varmt fodbad i Warmbadshuset

Middag på Matkultur

Om aftenen spiste vi dejlig middag på Matkultur på Kulbacken, 5-10 minutters gang fra Slottsholmen. Vi. nåede lige at få solnedgangen med, meget smukt. Næste gang vil vi gerne se det i dagslys også, udsigten udover byen og Skærgården var ihvertfald meget smuk om aftenen.

Om sommeren kan man sidde ude i de små orangerier eller på terrassen. Sindssygt hyggeligt, men også meget fint og intimt indenfor. Super god mad, nåede ikke at tage billeder, for det røg hurtigt ned. Ha! Men helt klart en anbefaling værd.


Matkultur

Afsluttningsvis vil jeg altså lige dele den her fine video om Västervik, som Visit Västervik står bag. Den viser på fineste vis den smukke by og mange af de oplevelser der er. God fornøjelse!

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret