13. juli 2020

Usynligt espalier til klatreroser

ENDELIG fik jeg plantet nogle fine planter i vores plantekasser i terrassen, en klatrerose i hver side af karnappen. Vi var meget i tvivl, hvorvidt det skulle være vinstok eller roser – men det endte altså med roserne, som blomstrer og er grønne i længere tid end vinen.

Klatreroser er fuldstændig fantastiske, med deres søde velduftende blomster, og særligt når man gerne vil skabe lidt poesi og stemning op af en husmur, træværk eller hvor man nu ønsker noget grøn beplantning.

Jeg plantede mine roser her den 23. maj og her små to måneder senere er de altså vokset godt til, er fyldt med knopper og er allerede begyndt at springe ud.

De er SÅ fine! Jeg er helt i rose-ekstase.

23. maj — Således så min lille rose ud, da jeg plantede den for små to måneder siden.
23. juni — En måned efter jeg plantede den.
13. juli — I dag, næsten to måneder efter.

Valg af rose — New Dawn

Valget faldt på New Dawn klatreroser, som er en amerikansk udviklet rose fra 1930’erne, som er en af de absolut smukkeste roser man kan have. Jeg fik anbefalet netop denne rose af langt de fleste, og jeg er godt tilfreds med at det endte med den. Det er en meget smuk rose i en sart, fin lysrosa farve. Den er meget velduftende, og har en remonterende blomstring

Den blomstrer fra midsommer og kører på i juli, og så bliver den ellers bare ved og ved og ved og ved… Den fortsætter langt ind i december, hvor den kan stå med et par fine små grårosa blomsterknopper — som ser vanvittigt smukke ud, når der falder frostkrystaller på. Så det er altså en rose, som bliver ved med at være smuk i mange måneder.

Jeg har købt mine New Dawn roser hos min lokale Plantorama til 169,- pr. stk. til de interesserede.

Sådan laver du et usynligt espalier

Men for at det kan fungere med klatreroser, skal de have noget at klatre op af. Altså noget de ligesom kan slynge sig omkring, for det siger sig selv, at de ikke bare hæfter sig fast til muren eller træværket. Her kan man bruge et færdigkøbt espalier (der findes et hav af forskellige slags), man kan selv lave dem i trælister, som man fx kan male i samme farve som facaden eller man kan gøre som vi har gjort, og lave et “usynligt” espalier.

Alle materialer er i øvrigt købt i Bauhaus. Vi har købt plastbelagt wire (så det ikke rustner), skrueøjer, rawplugs og en wire-strammer.

Fremgangsmåde

Vi har boret 4 huller i facaden, to i toppen og to i bunden og så i med nogle rawplugs og skrueøjer, og så har vi forbundet dem med stålwire (plastbelagt, så det ikke rustner), hele vejen rundt.

Til slut har vi forbundet det med en såkaldt wire-strammer, som gør at wiren kan strammes løbende. Wirene vil nemlig begynde at blive “slappe” i takt med at roserne begynder at vokse og få tunge blomster på, så dette er en god løsning, i stedet for at skulle pille det hele ned igen og lave om.

Som alt andet opbinding, så fungerer det bedst med at planten naturligt selv vokser op, i det man nu “binder” den op i. Man kan dog prøve forsigtigt og uden at mose for meget med planten, lige hjælpe den på vej, uden at det går imod dens naturlige vokseretning.

Således kan man nemt og temmelig diskret lave et (næsten) usynligt espalier, som samtidig kan justeres i hvor stramt det skal være. Man kan naturligvis anvende denne type opbinding til andet end lige klatreroser.

Er det ikke blevet fint?

Fire huller i facaden, i med nogle rawplugs…
…og så i med sådan nogle skrueøjer.
Det hele er forbundet med en wire-strammer, som man løbende kan stramme op.
Når grenene forsigtigt er sat på plads, dækker blade og blomsterskud ret fint for selve wire og wire-strammer, så det er en virkelig fin og diskret løsning til et espalier, når hele rosenbusken vokser godt til.
Jeg synes det er en meget elegant løsning, hvor man (næsten) ikke ser wiren.
Se nu hvor smuk den er!

Kommentarer

 1. Rikke - 13. juli 2020

  Hej. Jeg tillader mig at spørge om noget, der ikke er relateret til det ovenstående 😉
  Vil du fortælle hvor Fridas fine lyse skjorter med de små forskellig farvede prikker er fra. Den har flæsestykke på brystet? 😀 Hvornår er den købt?

  1. Mille Emilie - 13. juli 2020

   Hej Rikke.
   Hehe.. det må man da også gerne. spørg bare løs 🙂
   Den er fra H&M. Fridas farmor købte den for nogle måneder siden.

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret