Kategori -
12. oktober 2018
Annonce for Smiledesigns

Status på mit forløb med Invisalign, svar på jeres spørgsmål + før/efter billeder

Der er egentlig ikke så mange der lige ved det, men jeg har igennem de sidste par år haft bøjle på tænderne. Det er ikke en almindelige togskinne-bøjle, som man normalt kender dem. Jeg skrev faktisk dette indlæg tilbage i maj 2016 (og inden jeg blev mor, viiiildt!) om at jeg nu havde fået bøjle. Men der er kommet mange nye læsere til domænet siden 2016, så tænkte det var på tide med en lille update. Nu er der nemlig snart gået 2,5 år og jeg har dem stadig på, men mit forløb er meget snart færdigt. Yes! Det glæder jeg mig altså til.

Jeg får helt utroligt mange spørgsmål omkring mine bøjler, så jeg tænkte at samle det hele i dette indlæg med mange af jeres spørgsmål. Jeg vil selvfølgelig også vise jer før/efter billeder samt den 3D scanning jeg fik lavet, for det er der også enormt stor efterspørgsel på. Der er sket helt utroligt meget på de 2,5 år men nu er jeg også ved at være færdig med det her forløb rent mentalt.

Men lad os komme til sagen…


HVAD ER INVISALIGN?

Invisalign er “usynlige” bøjler til tænderne. Bøjlerne er gennemsigtige plastikbøjler, som har til formål skånsomt og (næsten) usynligt at rette tænderne til. De er jo selvfølgelig ikke helt usynlige, men hvis man ikke lige ved det og står lidt væk fra en med disse bøjler, så ser du det faktisk ikke. Det er ikke bøjler som man normalt kender dem, men en slags plastikform som omslutter ens tænder. Meget smart, og et ret godt alternativ til de famøse togskinner.

Skinnerne bliver holdt fast med sådan nogle små attachments, som er sådan nogle hvide dutter der bliver sat på tænderne. Det er forskelligt fra person til person, hvor dutterne bliver placeret. Men disse små hvide dutter fungerer som en slags fikseringspunkter, der får bøjlen til at trykke ind de rigtige steder og gør at den sidder fast.

Jeg har desværre her i slutfasen fået sat dutter på samtlige tænder inkl. mine fortænder. Det har jeg været så ked af. Men det kan du læse meget mere om længere nede i indlægget.

HVORFOR HAR DU FÅET BØJLE?

Jeg har faktisk altid gerne ville have bøjle. I folkeskolen fik jeg dog at vide, at mine tænder slet ikke var skæve nok, og derfor ikke var egnet til at få bøjle. Men i rigtig mange år har jeg været ked af mine tænder, ikke som sådan mit mellemrum mellem fortænderne, jo jeg har været ked af det tidligere pga. mobning, men har bare lært at leve med det, og jeg endte helt med at holde af det (det har jo sin charme), men jeg har været ked af de skæve tænder i undermunden, samt mit skæve bid.

Fordi to af mine tænder i undermunden er skæve og “stikker op” i forhold til de andre har de generet oppe i ganen bag fortænderne. Giver det mening? De hersens “hugtænder” i undermunden kunne på sigt give mig sundhedsmæssige problemer. Mine fortænder er også skæve. Den ene går længere ned end den anden, og den ene har siddet en smule længere fremme end den anden. Det er lidt svært at forklare, men håber det giver mening? Haha! Sidst men ikke mindst så er hele tandsættet også skævt i selve tandsættets runding, den bliver også mere rund end oval. Giver det overhovedet mening? Det er så svært at forklare på skrift, men ellers er der billeder nederst i indlægget af selve mine tænder og scanningsbilleder, som viser det ret godt.

Lasses ene tante er tandlæge, så jeg har snakket med hende om den her behandling rigtig mange gange igennem de sidste par år. Hun har nævnt Invisalign for mig flere gange, men jeg har ikke som sådan tænkt videre over det da det er en temmelig omkostningsfuld affære og det er et langt forløb, så det er ikke noget man bare lige gør på et par uger eller måneder.

Jeg var dog nysgerrig omkring disse skinner, og om det rent faktisk kunne lade sig gøre med en tandretning med mine tænder.  Jeg googlede og goolede, snakkede med min egen tandlæge osv. Men til sidst fandt jeg frem til Smiledesigns som holder til i København, faktisk lige ved siden af hvor jeg bor. Jeg bestilte en gratis forundersøgelse med 3D-scanning af mine tænder, for det kan man nemlig få lavet inden man siger ja eller nej til en behandling. Så man binder sig ikke til noget, hvis man nu skulle fortryde efter en scanning. Det første besøg er ganske gratis. Jeg havde personligt brug for at høre lidt mere om selve forløbet og ikke mindst se mine tænder visuelt i 3D både før, under og selvfølgelig efter med det forventede resultat inden en evt. behandling. 3D-billederne og en masse information omkring forløbet fra de søde tandlæger hos Smiledesigns gjorde mig rigtig tryg i min beslutning, så jeg valgte at sige ja til en behandling hos dem. Det har jeg ikke fortrudt! De er simpelthen SÅ søde og lyttende. Jeg har haft tandlægeskræk lige siden jeg kan huske, men de tager hensyn og fortæller og forklarer alt de gør inden de gør noget som helst. Men altså.. der er intet ved dette forløb der har gjort ondt.

HVAD KOSTER DET?

Jeg kan ikke som sådan sige hvad det koster i kroner og øre, for det er meget individuelt fra person til person, da alle behandlinger bliver tilpasset efter det pågældende tandsæt. Men det er uden tvivl en omkostningsfuld affære, men resultatet er til gengæld også permanent. Det er ikke som at gå til frisøren og så vokser det ud igen. Det er for good det her!

Men man kan få en afdragsordning hos Smiledesigns. Dvs. er du fx studerende og ønsker disse bøjler kan man sagtens finde en ordning, som passer til dig osv. Eller vil du bare gerne have delt det lidt op, så det ikke føles som et ordentligt hak i økonomien så finder man ud af det med Smiledesigns. Alle kan få det, og der tages højde for ens økonomi.

NÅR MAN ER FÆRDIG MED SKINNERNE – HVAD SÅ?

Når man er færdig med sit forløb får man selvfølgelig skinner og de hvide dutter af. Men for at tænderne ikke rykker sig tilbage får man sat en metaltråd på indersiden af tænderne, som holder det hele på plads. Tænder vokser og rykker sig hele tiden, og får at undgå at det hele rykker tilbage får man altså en metaltråd sat på. Metaltråden er også sådan en man lige skal vænne sig til lige når den bliver sat i, sådan er det med alt der er i munden. Men efter nogle uger føles det ganske naturligt.

KAN ALLE FÅ INVISALIGN BØJLER? 

Ja! Mange får det lavet af kosmetiske årsager, ligesom alt muligt andet. Men langt de fleste får det faktisk lavet fordi man har et skævt bid, skæve tænder, mellemrum eller hvad man nu går og døjer med selv. Men hvorfor man vælger at få det lavet er jo op til en selv.

GØR DET ONDT AT HAVE BØJLERNE PÅ?

Nej, slet ikke. De første 2-3 uger har man en smule ømme gummer og tænder, for skinnerne skal sådan lige på plads og begynder allerede dér at rette på hele ens tandsæt. Det strammer lige en lille smule hver gang man får nye skinner på, men det er utrolig hurtigt tænderne vender sig til det.

Jeg husker at jeg var ret øm i hele munden, både gummer og tænder de første 2-3 uger lige da jeg fik dem på første gang, men derefter er alt som det plejer. Men det er klart, når man får munden fuld af noget der ikke normalt er der, så kræver det altså lige lidt tilvænning. For det fylder jo lidt ekstra det hele. Ha! Man læsper og savler også en smule ekstra i starten, men det går ret hurtigt over. Ikke noget jeg synes er alarmerende.

HVOR LANG TID SKAL MAN HAVE BØJLERNE PÅ? OG HVOR MANGE?

Det varierer fra person til person, hvor lang tid det tager at fuldende behandlingen. Der er ikke to tandreguleringer, der er ens. Det afhænger nemlig af hvordan ens bid er, hvor meget der skal “laves”, hvor mange skinner man skal igennem, skal der slibes lidt undervejs, skal der nye attachments på undervejs osv.

Nogen skal fx kun have 10 skinner, andre skal måske have 50 og så er der sådan en som mig som har haft jeg-ved-ikke-hvor-mange skinner. Har faktisk ikke tal på hvor mange skinner jeg egentlig har haft indtil nu, men det er mange. Ihvertfald 100, tror jeg? Det må jeg næsten lige høre Josephine om (min behandler hos Smiledesigns) om hun har tal på. Haha!

Mit forløb er et af de helt lange. For mit vedkommende har det nemlig ikke bare været for det kosmetiske, men også for det sundhedsmæssige, da mit underbid har generet overmunden og på sigt har kunne lave mere ballade end gavn. Og fordi mit bid har været så skævt har det altså taget længere tid.

KAN MAN SPISE OG DRIKKE MED BØJLERNE? 

Man kan sagtens drikke med skinnerne på. Dog skal man lige være lidt obs med varme drikke, ting med sukker i eller ting der farver som fx rødvin og rødbedejuice. Ha! Det er mest af hensyn til huller i tænderne og misfarvninger. Men altså, jeg drikker altså kaffe med dem i, men med rødvin og farverige juices der tager jeg dem lige ud. Men det er mere pga. misfarvning. Man kan ikke spise med skinnerne på, det siger næsten sig selv. Hehe.. Der skal de altså lige ud.

HVOR STOR EN GENE ER BØJLERNE TIL DAGLIG SÅVEL SOM TIL FESTLIGE BEGIVENHEDER?

Personligt synes jeg det er og har været besværligt! Dét at tage skinnerne ud hver gang man skal spise er hvad det er, men efterfølgende skal man så børste tænder og tage dem i igen. Det er her det har kikset lidt for mig. Jeg synes det er besværligt, for jeg glemmer det som oftest. Nogle gange sidder man jo og hygge-snacker lidt med familie og venner og så kommer jeg bare fra det. Så nogle gange har jeg måske kun haft skinnerne på i 17-18 timer og ikke 22 som man egentlig skal. Ups! Men jeg prøver virkelig at huske det.

Dernæst synes jeg ærligt det har, og er, irriterende og besværligt når man er ude og spise. Det ser jo ikke ligefrem særlig lækkert ud, når man sådan står med begge hænder inde i munden for at få bøjlerne ud. Haha.. jeg har dog altid mit lille blå etui med, så jeg nemt lige kan komme dem deri og pakke dem ned i tasken. Jeg plejer dog som regel lige at smutte ud på toilettet når vi er ude og spise, for at tage skinnerne ud. Så er der ingen der ser det! Men det der med at få dem i igen lige når man er færdig med at spise synes jeg er bøvlet, for jeg glemmer det, for så sidder man lige med et glas rødvin osv.

Dernæst skal man jo altså også altid have en tandbørste med sig i tasken, og det alene er bare besværligt. Ha! Men altså.. det hele er en tilvænningssag, men det er værd at tage med i overvejelserne, hvis man ligesom jeg er lidt glemsom.

HAVDE DU DEM PÅ TIL JERES BRYLLUP?

Det er der mange der spørger om.. haha.. men NEJ! Jeg tog dem ud på dagen. Det gik så fint, men dagen efter kunne jeg godt mærke at skinnerne strammede lidt til at starte med. Men det går hurtigt over. Jeg havde ikke fået dutter på fortænderne på daværende tidspunkt, så man lagde slet ikke mærke til de andre, som sad på kindtænder og i undermunden. Jeg kunne i princippet godt have fået dem fjernet op til dagen, men jeg orkede ikke helt processen med det.

Til gengæld fik jeg for nogle dage fjernet de fire forreste attachments på fortænderne her for en måneds tid siden ifb. med en optagelse, men dem fik jeg hurtigt på igen da det vi var færdige med optagelser. Meget simpelt! Så har man en stor begivenhed, hvor man helst ikke vil have dutterne på de mest synlige tænder kan man sagtens få dem fjerne og sat på efter ens begivenhed.

HVOR LÆNGE SKAL MAN HAVE DEM PÅ OM DAGEN?

Man skal have skinnerne på 22 timer i døgnet!!! De eneste tidspunkter, hvor man ikke har dem på er når man spiser og børster tænder. Lidt svært at vænne sig til i starten.

Jeg forsøger virkelig at have dem på så meget som overhovedet muligt, men det er ikke altid jeg er lige så god til det. Det kræver altså en del tilvænning, for man skal børste tænder en hel del flere gange i løbet af dagen. Jeg har personligt ikke lyst til at tage dem i munden igen, efter jeg har spist, før jeg har børstet tænderne eller ihvertfald lige skyllet munden. Og så glemmer jeg det altså nogen gange. Men dt har jeg skrevet lidt om længere oppe.

LÆGGER MAN MÆRKE TIL SKINNERNE?

Altsååå… både og, vil jeg sige! I starten synes jeg slet ikke man så dem. Min mand, familie og venner har slet heller ikke bemærket dem. I begyndelsen følte jeg at folk gloede helt vildt, men det er kun fordi man selv er så bevidst omkring det og skal vænne sig til at have dem i munden. Men det gik ret hurtigt op for mig, at stort set ingen lagde mærke til dem, før jeg allerede selv havde kommenteret på det. Så det stoppede jeg hurtigt med. Folk så det vitterligt ikke. Det er kun i ens hoved.

Det er lidt ligesom når man har en lillebitte bums. Den fylder meget for en selv, men ingen andre ser den. Ha! Fed sammenligning, ik? Men det er nu altså meget rigtigt. I de første par uger læspede jeg en del og havde svært ved at udtale s’er, der lagde folk helt klart mere mærke til det. Ikke skinnerne, men at jeg snakkede anderledes. Men nu er der stort set ingen der kommenterer på skinnerne længere. Hvis der er, er folk faktisk bare nysgerrige og synes det er spændende at høre om.

Desværre har jeg her de sidste par måneder skulle have de små attachments på alle mine tænder. Det er slet ikke alle der får dem på fortænderne, langt de fleste har dem bare i undermunden og på kindtænderne. Men for mit vedkommende har det desværre været nødvendigt her i slutfasen, for at speede processen lidt op. Og jeg skal være ærlig at sige at jeg har været selvforskyldt i at min proces har taget lidt længere tid, netop fordi jeg har været så dårlig til at huske at bruge skinnerne. Det bliver man altså straffet for, for det går naturligvis ud over hele rettelsesprocessen. Så det er streg i regningen, øv! Det har jeg til gengæld lært af, og nu har jeg dem i hele tiden.

Nå, men efter jeg fik attachments på alle mine fortænder synes jeg helt bestemt at man bemærker det. Jeg lægger helt klart mest mærke til det selv, hvor andre ikke tænker over det, kun hvis de står helt close-up. Men står man på afstand ser man det ikke. Men jeg bemærker det! ØV!!! Det har jeg været, og er stadig, godt nok ked af! Det har påvirket hele mit forløb og ikke mindst mit humør rigtig rigtig meget. Jeg synes bestemt man kan se det nu, og det er jeg SÅ ked af! Men altså.. nu er jeg så langt i forløbet, at det sidste her bare skal overstås. Så jeg er blevet sådan lidt ligeglad. Man ser det heldigvis ikke rigtig på afstand, men close-up der ser du dem altså. Se bare billedet her nedenfor kontra det ovenfor. Derfor smiler jeg sjældent med åben mund for tiden. Ha! Jeg er SÅ bevidst om det. Irriterende! Måske mere bevidst end hvad andre egentlig lægger mærke til.

Ærligt.. Jeg er også dér nu, hvor jeg rent mentalt er HELT færdig med den her behandling. De sidste tre måneder har jeg virkelig været færdig, så jeg synes det har trukket meget ud. Jeg har altså også været i gang i 2,5 år efterhånden. Det er jo rigtig lang tid.  Så det er lidt op ad bakke her i slutfasen synes jeg, øv! Har været lidt opgivende, men det er også derfor min process er sat lidt op. Jeg har netop fået scannet tænderne igen, og skal til de allersidste skinner. Det bliver så godt! Jeg satser da stærkt på at være færdig inden jul. Ellers kan det godt være jeg må stoppe behandlingen, for jeg orker virkelig ikke mere.

Haha.. meeeen igen, jeg ender (forhåbentligt) med et super resultat som jeg jo bliver rigtig glad for. Og det opvejer det heldigvis! Jeg er allerede sindssygt glad for det resultat der allerede er. Se bare før/efter billederne fra start til nu i slutningen af indlægget her. Det er jo helt vildt hvad der er sket. Især i undermunden.

SKULLE DU HAVE RYKKET TÆNDER UD I FORLØBET? 

Nej! Jeg har heldigvis ikke fået trukket nogen tænder ud. Det har jeg faktisk heller ikke hørt at der er nogen der har fået, men det kan da godt være. Jeg har til gengæld fået slebet lidt mellem tænderne for at der er plads til at de rykker sig. Men det er det eneste.

VIL DU ANBEFALE SMILEDESIGNS + INVISALIGN TIL ANDRE?

Ja og ja! Smildedesigns er simpelthen SÅ kompetente og meget meget søde. De er ordentlige og lader ingen kunder gå ud af biksen med en ufærdig behandling. Havde det stået til mig var jeg færdig for længst, selvom tænderne egentlig ikke var helt færdige. De er tilmed virkelig søde og man føler sig i meget trygge hænder – og så har de altså byens flotteste klinik.

Skinnerne synes jeg er en rigtig god mulighed for at få fikset bisserne fremfor togskinner. Men jeg synes virkelig man skal tænke sig godt om. For det er en lang og besværlig proces, uanset hvor mange skinner man skal igennem. Det tager tid og er bare omstændigt ift. mad og drikke, så det skal man bestemt have med i overvejelserne. Derudover koster det også en hel del, så det er jo ikke noget man BARE lige gør. Hverken tidsmæssigt eller økonomisk.

Hvis det er noget du, ligesom jeg, har været ked af hele dit liv så synes jeg helt klart man skal gøre det. Ligesom alt andet. Hvis der er noget man er ked af, så få det fikset. Gør noget ved det! Jeg ved jeg bliver SÅ glad for mit resultat, og jeg ville virkelig ønske jeg havde gjort det for mange år siden. Jeg kendte simpelthen bare ikke til denne behandling før.

OG NU TIL DE FAMØSE FØR/EFTER BILLEDER:

Der er sket SÅ meget. Især i undermunden. Det var jo en lille rodebutik før, selvom mange egentlig ikke syntes det dengang. Men altså.. billeder lyver jo ikke! Man kan virkelig se forskellen nu. Den største forskel synes jeg helt klart er 3D-billederne. Det er så vildt.

Billedet til højre er fra september i år, men allerede NU her en måned senere er der sket endnu mere. Jeg har fx efter disse billeder er taget fået slebet en smule af den lille “hugtand” i undermunden, så nu er de meget mere lige. Jeg mangler de allersidste skinner, og så er jeg snart i mål.

I får også mine 3D-scanningsbilleder her nedenfor, for de viser faktisk endnu bedre hvordan mine tænder ender med at se ud., og de er jo allerede godt på vej. Til venstre er før og til højre er efter, som det forhåbentligt ender med at se ud når jeg er HELT færdig med behandlingen. Hvis du lægger mærke til billederne til højre, hvor det ses ovenfra så at sige fra henholdsvis over- og undermund, kan man se hvor skævt mit tandsæt er. Især fortænderne og de forreste tænder i undermunden. Vildt ikk? Derudover kan man også fornemme selve “buen” på mit tandsæt hvor oval den var før, og hvor mere rund og “lige” den bliver ved slutresultatet.

ER DET IKKE VILDT?


Kommentarer

 1. Michelle - 12. oktober 2018

  Fedt med en meget uddybende fortælling om dit Invisalign forløb 🙂 jeg startede selv i juli 2017! Det skulle ha taget ca 2 år, men jeg er færdig inden december heldigvis 😉 jeg fik dog hevet en tand ud i undermunden for at få tandretningen til at blive mere smooth og jeg har også fået plast på nr 2 fortand. Jeg har også gået ved SmileDesign og kan KUN anbefale dem! De er SÅ søde, forstående og hjælpsomme 🙂 største anbefaling herfra! Og jeg har ikke fået betalt noget af min behandling 😉

  1. Hej Michelle.
   Spændende med din behandling. Håber det bliver lige som du drømmer om 🙂
   Vildt nok du skulle have en tand ud, det er første gang jeg hører om det. Men det sker åbenbart. Men giver jo god mening hvis der skal være den ekstra plads. Jeg håber din tidsplan holder, så du ikke skal være i behandling alt for længe. Hehe..
   De er nemlig virkelig søde derinde. Jeg føler mig i enormt trygge hænder. Jeg får skam heller ikke behandlingen betalt. Jeg har fået sponsoreret skinnerne, men betaler skat af min behandling. Så det er stadig op af egen lomme. Sponsorat eller ej – det bedste jeg har gjort for mig selv!

 2. Amalie - 12. oktober 2018

  Hvor er dine tænder bare blevet flotte! Og så vil jeg gerne sige mange tak, fordi du er så ærlig omkring dit forløb. Jeg startede selv med Invisalign i august i år, så jeg er ikke så langt i forløbet, men jeg nikket genkendende til alle de ulemper, som der også er ved skinnen. Jeg fortryder ikke beslutningen ét sekund, men jeg synes at forløbet bliver pakket ind i roser og vat. Der er ikke rigtig nogle (læs: hverken tandlæger eller bloggere), der gør opmærksom på hvad det egentlig betyder at have skinnerne på. Jeg har også oplevet stor ømhed, og gør det stadig på skinne 5 ud af 31, og synes det kan være enormt besværligt at få dem ud og ind efter et måltid. Især når jeg skal have dem i på et offentligt toilet, hvor alle stirrer når jeg står og børster mine tænder. Igen, jeg ville stadig vælge at gøre det, fordi jeg mener at fordelene overskygger ulemperne i sidste ende, men jeg ville gerne være mere forberedt – så tusinde tak for indlægget og din ærlighed, Mille! Jeg håber at der er andre, der kan læne sig op af det når de skal begynde på forløbet <3

  1. Tusind tak. Jeg er også meget glad for resultatet allerede – og det bliver kun endnu bedre når det hele bliver rettet helt til. Jeg glæder mig sådan til at være helt færdig. Så kommer der selvfølgelig også et endeligt indlæg herinde med mit slutresultat.
   Spændende med din behandling også, jeg håber du får et smertefrit og udholdeligt forløb. For det kan altså “trække tænder ud”. Jeg synes også kun jeg har hørt lyserøde ord om det hele, og sådan forholder virkeligheden sig altså iiiiiiikke helt. Det synes jeg ihvertfald ikke! Det er altså noget af en mundfuld. Men det kommer nok helt an på hvor længe man er i gang osv. Havde jeg kun skulle være i behandling i et (sølle) år, så havde jeg nok også været mere positiv omkring hele pakken. Men det har bare trukket ud og ud og det jeg har været allermest ked af, er klart de der skide attachments på ALLE tænder. ÆV! Det ser bare ikke så pænt ud. Men sådan er det.
   Jeg synes også man er en smule øm lige når man skifter til ny skinne. Av! Men sådan et det måske. Måske er vores tænder mere følsomme end andres? I don’t know. Hvert forløb er jo forskelligt!
   Du har helt ret. Fordelene og glæden ved et nyt smil overskygger heldigvis de negative få ting. Man må lide for skønheden ik? (som man siger). Tak fordi du tog dig til at at skrive. Og rigtig meget pøj pøj med din behandling!

 3. Sara - 12. oktober 2018

  Kære Mille,
  Hvor har du bare fået nogle fine tænder – jeg synes nu ikke, at du ikke var en køn pige forinden, man kan vel sige, at det også har sin charme med lidt skæve tænder. Har det fået dig til at smile mere, også når du ikke tænker over det? 🙂

  1. Hej Sara,
   Tusind tak. Alting har sin charme, bestemt. Men jeg var virkelig ikke glad for de skæve tænder, men problemet for mig lå jo primært i at min lille hugtand i undermunden “bankede” op i tandkødet bag fortænderne. Det var ubehageligt og kunne på sigt blive grimt. Jeg er indtil nu SÅ glad for mine “nye” tænder. Nye og nye, det er jo stadig mine tænder – de har bare fået et lille skub. Jeg smiler ikke så meget lige nu da jeg stadig har de der irriterende attachments på fortænderne. Men jeg er lige straks færdig med min behandling og så skal jeg altså bare ud og smile STORT til verden 🙂

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret