Kategori -
26. oktober 2019

Lamper til spisebordet

Jeg har en stoooooor kærlighed for lamper – og helst de helt originale gamle af slagsen. Med historie og masser af patina. Jeg elsker bl.a. Vilhelm Lauritzen som har lavet nogle af de absolut smukkeste lamper. Men der findes også mange andre nyproducerede designs indenfor lamper, som er sindssygt smukke.

Vi har netop fået vores nye spisebord ind af døren, og da vi har noget højere til loftet end i lejligheden, passer vores fine sorte Arigato-lampe desværre ikke heeeelt ind. Den sidder altså en anelse for højt i forhold til hvordan den skal sidde med ‘armene’. Øv! Elsker ellers den lampe, men den bliver heldigvis i familien, for min søster og svoger står klar til at overtage den.

Vi skal dog først liiiiiige have fundet en erstatning. Drømmen er at finde en brugt gammel et-eller-andet, gerne Vilhelm Lauritzen eller måske noget Le Klint. Men der kan godt være lidt langt imellem de pæne gamle klassikere, de er lidt svære at finde. Og når de sjældent kommer til salg, ryger de hurtigt – og ofte lidt smådyrt.

Men det bedste ville være at finde en lampe brugt og til nogenlunde menneskepenge. Ha! Men det kunne nu også sagtens være et nyere design. Jeg har også set mig lidt lun på både den store hvide ovale KNIT-WIT-pendel fra det danske mærke Made by Hand og lysekronen fra MENU.

Fra venstre: Vilhelm Lauritzen / Le Klint / Made by Hand / Vilhelm Lauritzen / Navone
Verner Panton / Le Klint / Volta / Le Klint / MENU / Holborn / &Tradition

Vi har i hvert fald kigget os lidt om efter en ny lampe til henover spisebordet. Stilen i huset er noget mere klassisk og enkel end den var i lejligheden, hvor det var mere det rå og maskuline der dominerede med rå murstensvægge, de fritlagte bjælker osv. Huset vi bor i er fra 1923-ish og har et lidt andet udtryk – og det vil vi gerne finde noget der passer til.

Vi har boet her i over et halvt år nu, og vi er stadig langt fra i mål. Det er virkelig en proces når man flytter. Og særligt når stilen er en anden, så skal der skiftes lidt ud. Så vi skal lige have solgt nogle ting, før nogle nye kan flytte ind. Og ofte prøver vi at finde tingene brugt når vi køber, men det er jo ikke aaaaltid det er muligt.

Ting tager tid, og vi vil – som jeg har nævnt nogle gange før – hellere have at det tager liiidt længere tid, så vi får de rigtige ting, end at vi fremskynder processen og stress-køber alt muligt som slet ikke passer til alligevel. Men her nedenfor har jeg samlet nogle af de lamper, som vi har kigget lidt på.

Mine favoritter må være de gamle designs som ‘Frugtlygten’ fra Le Klint, den klassiske ‘Ringkronen’ samt ‘Radiohuspendlen’ af Vilhelm Lauritzen, og af nyere design er jeg ret pjattet med den ovale pendel fra Made by Hand.

Men jeg gennemgår lige alle lamperne herunder, en efter en, og med links til dem alle.

Har du en favorit blandt disse?

foto: Brdr. Friis Møbler

RINGKRONEN af Vilhelm Lauritzen

Ringkrone-pendlen er designet af arkitekten Vilhelm Lauritzen for det danske radio- og tv-selskab i København i 1940’erne.

Vilhelm Lauritzen er en Danmarks mest betydningsfulde arkitekter nogensinde, og han står bag bl.a. Nørrebro Teater, Daells Varehus, Radiohuset og den første lufthavn i Kastrup.

Ringkronen du ser her ovenfor bringer et autentisk udtryk til al interiør såvel som et varmt lys der blødt oplyser den moderne livsstil. Jeg synes det er en smuk lysekrone, og den er for nylig blevet relanceret af Louis Poulsen.

Den er lavet af ubehandlet, poleret messing og med tre, fem eller syv skærme i blankt, mundblæst opalglas. Find den her.

THE BOUQUET fra Le Klint

Jeg er vild med denne lampe, som jeg synes har noget gammelt og fint over sig, men fortolket på en ny og mere moderne måde. Jeg synes de skarpe plisséer og den flettede rustikke tekstil-ledning er et super fint miks af netop dét jeg synes Le Klint er stærk på; design.

De tulipanformede lampeskærme har en ret fin og organisk form og at samle dem alle i en slags lysekrone, synes jeg er en fed nyfortolkning og en god kontrast til det skarpe plissé.

Lampen findes med 3, 5 eller 7 skærme – men til vores spisebord tror jeg en 5-skærmet lampe ville være fin. Find lampen her.

foto: Samira Kudsk PR

KNIT-WIT fra Made by Hand

Den her lampe synes jeg er helt vildt smuk. Knit-Wit lampen er designet af Iskos Berlin for Made by Hand. Den er inspireret af den klassiske rispapirlampe, som har et godt lys med et godt 360-graders lys.

Men lampen er ikke i rispapir men er der imod fremstillet i strik, der fordeler lyset gennem garnets mønster. Dermed får lampen et ret karakteristisk og dekorativ udtryk. SÅ pænt!

Strikketeknikken er flere århundreder gammel, og er en ret fantastisk teknik, til at skabe komplicerede formere, uden syninger og andre samlinger. Det er altså lidt sejt!

Jeg er vild med det helt enkle look, selvom det er en stor pendel. Den tiltrækker ikke for meget opmærksomhed i indretningen og bliver dermed let at integrere i ethvert rum.

Den findes i en række forskellige størrelser, former og farver, der kan anvendes både alene og i klynger. Jeg tror vi ville gå med den hvide, som er vist her ovenfor, selvom mange af de farvede lyserøde og blå nuancer også er vildt flotte. Men her i huset går vi med den mere sikre og enkle stil. Den vil være så flot til det nye bord, og særligt fordi vi har højt til loftet – så den rigtig vil komme til sin ret.

Foto: Kira Brandt for Mad&Bolig

RADIOHUSPENDLEN af Vilhelm Lauritzen

Radiohuspendlen kom til verden i anledning af åbningen af Radiohuset på Frederiksberg i 1945. En af tidens største arkitekter, Vilhelm Lauritzen, stod bag det funktionalistiske hus, og i samarbejde med Louis Poulsen tegnede han også selv husets lamper, og siden er Radiohuspendlen blevet et eftertragtet design-ikon, som går for høje priser på auktioner.

Udover VL 45 Radiohus pendlen designede Vilhelm Lauritzen en række andre lamper, som også blev lanceret i anledning af opførelsen af DR’s Radiohus. Disse erVL Ring Crown pendlenVL Ring Crown væglampenVL 38 bordlampenVL 38 gulvlampen og VL 38 væg.

Jeg synes virkelige det her er en af de smukkeste lamper, nogensinde. Helt enkel og tidløs.

Find radiohuspendlen her.

NAVONE fra Gervasoni

Denne smukke og organiske lampe designet af Paola Navone fra Gervasoni giver ikke kun et smukt og intimt lys, den er et helt kunstværk i sig selv, der skaber liv rummet.

Jeg ved ikke om man med tiden vil blive træt af messing, det er nok lidt en smagssag. Personligt elsker jeg det gyldne matriale, og jeg synes der er noget meget levende og vanvittigt smukt over denne organsiek lampe.

Vi har jo i forvejen mange messingdetaljer i køkkenet, som ligger klods op af spisebordet. Så det ville i sig selv være en god ‘rød tråd’.

Find den her.

foto: Verpan

GLOBE af Verner Panton

Verner Panton var en vanvittigt og farvegal designer. Hvor andre designere fra den tid, som Arne Jacobsen og Hans Wegner dominerede og brugte naturlige materialer og simpelt formsprog, var Verner Pantons fokus på de menneskeskabte materialer som bl.a. plast og stål.Verner Pantons mål var at sætte mere kulør på verdenen.

Han designede både rum, lamper og møbler – alle i samme vanvittige farvevalg og formsprog. Mest kendt er Pantonstolen, som var det første møbel udført ud i ét formstøbt stykke. Et designikon!

Og lamperne er et helt kapitel for sig! Verner Panton har designet et væld af lamper, bl.a. Fun, Panthella (den har vi selv stående herhjemme), Flowerpot, Moon, Spiral og Wire.

Men Verner Panton lampen over dem alle må være Globe lampen her! Du kender den helt hundrede! Globen er en futuristisk, men samtidig klassisk og stilfuld pendel.

Jeg er selv sådan lidt ambivalent omkring den. Jeg båder elsker og hader den. Haha! Den er en smule for futuristisk til min smag, men samtidig SÅ anderledes, cool og avanceret at den er smuk. Den er i sin helt egen liga.

Globe lamperne er håndsamlet på Verpans fabrik i Horsens, og der findes kun to damer i hele verden, som er certificeret til at samle Globe-lamperne. Hver eneste Globe lampe er indgraveret med et serienummer og Verner Pantons signatur, og i hver kasse er der et underskrevet ægthedsdokument. Alt sammen for at sikre den høje kvalitet og ægtheden af din Globe Lampe.

I dag produceres Globe lamperne af firmaet Verpan, som forhandles flere steder. Find den bl.a. her.

foto: Trinesblend

FRUGTLYGTEN fra Le Klint

Ej, men se nu der hvor fin den her lampe er. Frugtlygten hedder den. Cute ik? Billedet her er venligst udlånt af Trinesblend, som har den hængende i sit smukke Nørrebro-hjem.

Det er en klassiker, og jeg er helt dårlig med den. Jeg har set den in real life og in action hjemme hos Trine, som også har den hængende over et rundt bord. Den kan noget!

Den er bare så fin i sin form, meget æstetisk. Modellen hedder egentlig “101! men går altså under navnet Frugtlygten, som jeg synes passer perfekt. Den er designet af Kaare Klint for Le Klint i 1944.

Det er en af de mest detaljerige lamper fra Le Klint, den har så mange fine detaljer og er kombinationen af flot design og godt håndværk. Jeg synes det er ret imponerende med de der foldeteknikker Le Klint anvender.

Den findes i hele fem varianter, og tre størrelser. Den mindste og den mellemste størrelse fås både i papir og plast, hvorimod den største variant kun fås i plast.

Find Frugtlygten her.

VOLTA Pendel

Volta er en virkelig fin og enkel lampe med tre lyskilder. Hæng den alene eller flere sammen. Den kommer i tre størrelser, så man kan skabe et ret fint udtryk med flere lamper sammen.

Den er meget enkel i sin spinkle form, men lyser fint op. Find den her.

HOLBORN fra RUBN

Håndlavet og kompromisløs belysning fra det svenske mærke RUBN, designet af Niclas Hoflin. Virkelig en smuk smuk lysekrone, som er til den noget dyre ende. Av! Sådan hænger det jo ofte sammen. Smukt design, høj pris.

Men jeg er vild med det spinkle og alligevel lidt overdådige design. ‘Skærmene’ er virkelig cool, og det der “lænke”-agtige ophæng bryder det enkle og fine med sit lidt rå ydre. Pænt! Kommer med 3 eller 5 arme.

Find den her.

LAMELLA fra Le Klint

Den her er også ret skøn i både form og plissé. LAMELLA-serien er inspireret af de fine buede kurver på undersiden af en paddehat eller svamp, som jo bekendt også kaldes lameller.

Serien fremstilles ved hjælp PLICA- teknikken – en gammel  produktionsteknik, som det er lykkedes Le Klint at få genskabt og dermed realisere dette smukke lampedesign.

Endnu en fin sag fra Le Klint – og du kan finde den lige her.

TRIBECA CHANDELIER fra MENU

Tribeca Chambers Chandelier er designet af dygtige Søren Rose for MENU. Lysekronen her er en del af den populære Tribeca-serie, som er inspireret af New York i 1930’erne, og navnet Tribeca kommer af det hippe område på Lower West Manhattan.

Tribeca-lampeserien blev introduceret i 2014, i samarbejde med Søren Rose Studio. Serien blev udviklet med inspiration fra gamle amerikanske lamper og genbrugsdele. I designprocessen formåede Søren Rose via sammensætning af dele fra gamle lamper og reservedele, at udvikle de designs som idag er en del af hele Tribeca Lampeserien.

De forskellige lamper i serien har det tilfælles at de via elegante detaljer og et retro look, skaber en glamourøs fornemmelse omkring hver enkelt lampe i Tribeca serien. Den smukke og elegante lysekrone passer perfekt både i stuemiljøer samt over et stort spisebord.

Den passer retgodt i sin runde form til vores nye runde spisebord. Lysekronen er født med klare pære, men man kan tilkøbe de smukke matte

Den her lampe er virkelig ogsåfin. Den kommer egentlig med klare pære, men jeg synes den er aller msukkest med de matte opal pære. Det ville jeg klart vælge, jeg synes de er så elegante – og skærmer alligevel for direkte lys.

Find lampen her.

RISPAPIRLAMPER

Jeg er ret pjattet med de helt lette og enkle rispapirslamper. De findes i rigtig mange former og varianter og fra forskellige mærker.

& Tradition har lavet en serie der hedder Formakami, som du ser her ovenfor med den sorte kant. Den er virkelig også smuk! Liiiidt dyr ift. at det er rispapirlamper, men wow… Så smuk!

Det er en enormt skrøbelig lampe, og derfor ville jeg nok selv vælge en billig version fra Den Kinesiske Butik, som du ser her nedenfor, fremfor de helt dyre. I hvert fald til en start, så man lige kan mærke efter!

Rispapirlamper fra Den Kinesiske Butik – kommer i flere størrelser.

Kommentarer

  1. Annette Aarre Dalsgaard - 26. oktober 2019

    Gerne flere forskellige Formakami, 2 Radiohuspendler eller en samling Lamella er mine favoritter

  2. Nanna Sødal - 26. oktober 2019

    Vi bor selv i et lille gammelt rækkehus fra 1920. I København. Vi har et stort Børge Mogensen spisebord. Også en stor Verner Panton Globe som spisestuelampe. Det fungerer ret godt sammen. 🙂
    Så hyggeligt med dine bolig indlæg på bloggen. Rigtig god søndag til dig og din familie. Hilsen Nanna.

  3. Anette - 26. oktober 2019

    Den er måske lige moderne nok til din klassiske indretning, men jeg ELSKER Patera lampen fra Louis Poulsen. Efter min mening klæder den ethvert hjem 🤤

  4. Sara - 26. oktober 2019

    Patera fra Louis Poulsen, 172 fra Le Klint ville være smuk. Lamella er også fin.

    Global giver bare ikke nok lys til at spise ved efter min mening.

    Spændende hvad du vælger.

    1. Mille Emilie - 26. oktober 2019

      Også to gode bud du har der. Tak 🙂
      Nej, global virker ikke helt til att give så meget lys – men flot er den!! Det er altid svært med de lamper. Vi har stadig ikke besluttet os til køkkenet. Ha!

  5. Heidi - 26. oktober 2019

    Du har alle mine favoritter med, radiohus, frugtlygten og lamella. Hvis du er ude i billigere rispapir, så er HAYs udgave rigtig fin til prisen👌🏼 Den har jeg selv over spisebordet (frugtlygten i stuen og radiohus i entre)😅 vores hus er fra 1919😊 Fog og Mørup laver også fine porcelænspendler i øvrigt…

  6. Sarah - 26. oktober 2019

    Hay ‘s Nelson saucer synes jeg vil passe super fint ind, selvom det er en nyere lampe 😊

    1. Mille Emilie - 26. oktober 2019

      Årh ja! Den er også smadder pæn 😍 Tak for tip!

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret