Kategori -
29. marts 2018
Annonce for Yonobi

En drøm er gået i opfyldelse: Jeg har været på keramikkursus

En drøm er gået i opfyldelse! Den skarpe læser vil nemlig vide at jeg elsker keramik i alle afskygninger, som i elsker elsker elsker. Jeg elsker den måde keramik kan fortælle en historie, hvordan glasuren kan skifte udtryk, farve, overflade og udseende. Jeg elsker det enkle, det vilde, det simple, det skæve, det personlige ved keramik.

Jeg er så svineheldig at jeg har fået lov til at komme med på et keramikkursus hos Yonobi. Kurset varer 6 hverdagsaftener over en periode af 1,5 måned, og i går var altså første gang. Bag Yonobi står Nanna Egebjerg, der ejer butikken og som selv udvælger alle varer ud fra en kærlighed til godt håndværk, kvalitet og originalitet. Værkerne er særlig udvalgt fra hele verden, og ofte er de “one of a kind”-værker. Butikken har fået sit navn efter det japanske udtryk “Yo no bi”, som betyder “skønhed gennem brug”.


Kurset foregår hos Yonobi, som holder til i det mest fantastisk kælderlokale i Ny Kongensgade i København. Det er lækkert og lyst. Meget charmerende, personligt og meget hjertevarmt. Et enormt inspirerende sted at være. Den ene side er tilegnet værksted til kursister, og resten af lokalet agerer butik, hvorfra der sælges de smukkeste unikaværker fra hele verden. 

På holdet er vi seks kvinder, og så har vi fået den sødeste underviser, Elisabeth Bondo Martin. Elisabeth er uddannet keramiker fra Designskolen Bornholm. Hun er for nylig vendt hjem til Danmark efter 2 år i Mexico, hvor hun havde keramikværksted og drev egen virksomhed. 

Elisabeth introducerede os i går (første dag) til teknikken omkring drejning, og vi brugte faktisk 3,5 time på at øve os i drejeteknikken. Det var faktisk helt vildt svært, selvom det så legende nemt ud når Elisabeth drejede. “Så gør I bare sådan her!” Mmm…På kurset lærte vi i går de grundlæggende teknikker omkring drejning. Helt fra at få leret til at sidde rigtigt på drejeskiven, brug af vand, hvordan du former, får leret op, laver hul og bund. Jeg kommer til at prøve kræfter med at dreje forskellige fine sager, måske en hjemmedrejet kop til min morgenkaffe, en fin vase til mine ugentlige friske blomster, en kande eller måske en lille (slik)skål? Hvis jeg overhovedet ender med et endeligt resultat. Haha! For er du vimmer det er svært.

Men det var virkelig en af de absolut rareste aftener jeg længe har haft. Det var virkelig hyggeligt og meget meditativt for mig. Det at få lov at sidde og forddybe sig og lære om noget så simpelt som ler. Et så blødt materiale, der er så svært at styre. Det var fantastisk at have det mellem hænderne, og mærke hvordan jeg ved at styre hænder og tryk kunne få kontrol over leret. Det var (og er) virkelig lige noget for mig, og jeg er sikker på jeg nok skal blive bedre – øvelse gør mester, som man siger! Nogen skal bare øve sig rigtig rigtig længe. Ha! Og jeg er vidst en af dem. Men det er helt ok, ting tager tid. 
Men jeg er virkelig hooked, og glæder mig allerede til næste gang. Ej, det var så fedt!
Er det mærkeligt at ønske sig en drejebænk nu? Ha!


Jeg fik lavet disse ovenstående to skåle. Jeg havde simpelthen SÅ svært ved at få leret op i højden, så de blev altså små og lave. Ha! De er helt vildt skæve, små og tykke. Men jeg elsker dem nu alligevel. De har deres helt egen charme og skæve udtryk, mine egne unika skåle. En til fredagsslikken og en til nødder og bær, måske. Eller et lille saltkar?

Uanset hvad de skal bruges til, så glæder jeg mig til at de skal finpudses næste gang OG have glasur (det får de først den sidste dag af kurset). Glasuren kan nemlig laves på så mange måder, og her kan man give selv den grimmeste lille skål karakter og ‘personlighed’. Ja, det kan jo ende med at blive helt vildt fint.

Yonobi afholder flere forskellige kurser, både hverdagskurser og weekendkurser. Men man skal være ret hurtig med tilmeldingen, for pladserne bliver revet væk. Og det forstår jeg altså godt! 
Kommentarer

  1. Sidsel - 29. marts 2018

    Det lyder fantastisk! Jeg synes også Yonobi virker til at være et rigtig rart og inspirerende sted, og håber jeg kan komme forbi en dag og se på de fine ting. Og ja, sådan et kursus lyder bare SÅ fedt! Men måske skal jeg lige starte med de der events, hvor man kan vælge noget der allerede er lavet og så glasere/male/pynte det.. Tror ikke jeg har så store evner ud i drejningens kunst hehe

    1. Der er virkelig hyggeligt og hjertevarmt. Ork er sikker på du sagtens kan lære det. Det er første gang jeg prøver det. Det er virkelig hyggeligt, sjovt og svært. Men det uperfekte er ofte finest, så st tingene ikke bliver helt lige gør ikke så meget, synes jeg! 🙂

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret