Kategori -
16. juni 2019
Annonce for IKEA

IKEA er blevet klimatosset: Her er nogle af deres nyheder

I sidste uge var jeg inviteret til Democratic Design Days i Älmhult af IKEA. Democratic Design Days er deres årlige begivenhed, hvor de inviterer journalister fra hele verden til hjemlandet for samle-selv-møbler og fika i Älmhult, hvor deres første varehus åbnede i 1958.

Her løfter de sløret for kommende kollektioner og eksklusive samarbejder. Det er deres største event på året, så det var en stor fornøjelse, og en kæmpe ære, at jeg som en af de få udvalgte danske pressefolk i år fik lov at være med.

Særligt fokus på bæredygtighed, klima og sund mad

I år var der særligt fokus på bæredygtighed og klima, samt sundere mad. Der blev bl.a. præsenteret en række prototyper lavet på bæredygtige materialer, som var ret interessant. Den helt store nyhed var genbrugspolyester og så var der særligt fokus på sundere og mere klimavenlig mad. Virkelig interessant og meget meget aktuelt.

IKEA har en målsætning om et bæredygtigt og cirkulært IKEA i 2030. Ambitionen er at genbruge og genanvende fremfor at bruge og forbruge, og som et skridt på rejsen præsenterer IKEA nu et helt nyt materiale kaldet rPET, genbrugspolyester, der halverer det CO2-aftryk, som oliebaseret polyester efterlader. Målet er, at materialet inden 2020 skal erstatte alle tæpper, sengelinned og møbeltekstiler lavet af oliebaseret polyester. SÅ sejt!

Et stort inspirationsmekka med plads til alle

Jeg har fulgt troligt med på sidelinjen de seneste år, og det er bare noget ganske særligt med IKEA. Den svenske møbelgigant har bidt sig fast helt ind i hjertekulen hos de fleste af os. De fleste af os er på en måde vokset op med brandet. Lige fra børneværelset, til ungdomsværelset, til flytte-hjemme-fra-boligen til voksen-boligen.

IKEA har i den grad formået at blive en del af rigtig mange menneskers liv på tværs af alder, køn, bopæl og indkomst. De er et giga inspirationsunivers, hvor alle stilarter er omfavnet. Alt kan hackes så det får dit helt eget personlige præg.

Det må da også være i de færreste hjem at man ikke kan finde et eller andet IKEA-relateret. Hvem har fx ikke (haft) den famøse PAX-løsning som garderobeskab? Det kvadratiske LACK-bord? Kommoderne fra MALM-serien eller ALEX skufferne under skrivebordet? Der er mange gode fra IKEA. Vi har selv, efterhånden, en del sager derfra, og indtil nu er den flettede STOCKHOLM-kommode du ser her ovenfor mit favoritmøbel fra den svenske mastodont.

{Et hurtigt besøg på IKEA Museum blev det også til. Museet ligger nemlig også i Älmhult, lige ved siden af stationen og det store varehus, hvor DDD blev afholdt. Jeg er HELT dårlig med disse smukke gule lounge stole som hedder FATÖLJER og stammer fra 1970’erne. De er SÅ smukke med den sennepsgule velour og de forkromede ben. Sådan en kunne jeg sagtens se i mit hjem! RET sjovt at gå en tur gennem museet og se mange af de gamle klassikere. Der er MANGE!}

Nyheder, design talks & behind the scenes

Jeg steg på toget i Tårnby, hvor de andre allerede sad klar med kaffe og croissanter. Jeg var så heldig at jeg bl.a. skulle afsted med nogle gode folk fra IKEA (selvfølgelig) samt min gamle og søde kontormakker Cathrine, samt nogle andre skønne pressefolk. Cathrine har været med de sidste mange år, så hun er virkelig en erfaren IKEA-dame efterhånden, helt rart med en ekspert ved hånden. Ha! Og hyggeligt, ikke mindst. 

Dagen bød på en masse spændende nyheder, hvor IKEA lod os komme med behind the scenes. Nye samarbejder blev offentliggjort, og dagen var fyldt med spændende og interessante design talks og interviews.

Det var en ret intens dag med mange indtryk og meget info. Jeg vil derfor prøve at gøre det let og overskueligt for jer, ved at dele de ting, som jeg synes var de mest interessante. Jeg håber I synes det er mindst lige så spændende, som jeg gør.

God fornøjelse!

IKEA får hjælp fra dansk gastronomi-guru

Et af de nye samarbejder jeg særligt bed mærke i var IKEA’s nye samarbejde med den danske gastronomi-guru og kulinariske entreprenør Claus Meyer. Det var helt klart et af de største samtaleemner for dagen. SÅ spændende! Claus Meyer er som bekendt medstifter af Noma, der er blevet udnævnt til den bedste restaurant i verden. Sammen vil IKEA og Claus undersøge, hvordan man skaber en moderne smag af Sverige, som vil tage IKEA Food til et helt nyt niveau.

“Som et globalt brand med en omsætning på over 2 milliarder euro alene i salg af mad, er IKEA en markant medaktør i verden. Ikeas udbredelse og succes indebærer et stort ansvar og mange muligheder. – siger Claus Meyer.

IKEA ønsker i fremtiden at sætte fokus på både klima, bæredygtighed og sundhed. Altsammen er i tråd med IKEAs overordnede vision om en bedre hverdag. Ændringerne for hvornår det hele går i luften med Claus Meyer, og hvornår vi alle vil få lov at smage de nye retter, er endnu ikke datosat. Så vi må væbne os med tålmodighed lidt endnu. Men jeg glæder mig til at se hvad IKEA og Claus disker op med. Det kan kun blive godt!

IKEA og  SONOS forener lys og lyd i ny højtalerserie

Dét her samarbejde er jeg virkelig begejstret for, som en ægte Sonos fangirl. Vi har huset spækket med Sonos, og det er altså bare gode højtalere. Det kan jeg stå 100% inde for. Det spiller bare. (Get it? Spiller!? Høhø. Okay, finder selv ud!)

IKEA afslørede under DDD deres nye samarbejde med Sonos, hvor de fremviste at god lyd ikke behøver fylde meget. Med serien SYMFONISK vil IKEA og Sonos udfordre den måde, vi tænker lyd og lys derhjemme. IKEA og Sonos har sammen lanceret to højtalere, hvor den ene er en lampe med indbygget lyd. Man kunne umiddelbart godt blive en anelse bekymret for lydkvaliteten, da IKEA ikke ligefrem er kendte for god lyd, men det er netop derfor de har fået Sonos med ombord. For de er virkelig eksperter på området.

Lyden i SYMFONISK-lampen svarer til en Sonos One højtaler, som spiller overraskende godt, på trods af sin lille kompakte størrelse. Ligesom med andre Sonos højtalere, så kan de to nye højtalere styres med Sonos’s app og der er stadig multiroom-funktion. Lampen kan blandt andet også bruges som baghøjtalere i et surround-setup. Det er så åndssvagt smart!

Den mindre højtaler er faktisk den mindste højtaler Sonos nogensinde har produceret. Den understøtter ligesom bordlampen AirPlay 2, Siri og TruePlay-lydoptimering. IKEA kalder den en “god, multifunktionel højttaler til en overkommelig pris” og den kan bære op til 3kg med vægbeslaget, som er tilbehør. Genialt som et lille natbord eksempelvis!

Begge nye højtalere understøtter desuden Sonos’ TruePlay lydoptimering og AirPlay 2. Begge højtalere har fysiske knapper til styringen af musikken, og ikke touch-knapper som Sonos’ højtalere normalt har.

SYMFONISK-højtalerne lander i IKEAs butikker fra august 2019.

FÖRÄNDRING

Den her nyhed er jeg også ret så begejstret for. Kollektionen hedder FÖRÄNDRING og er lavet af risstrå, et vedvarende råmateriale, der kommer fra risproduktion, som normalt brændes i stedet for at blive anvendt.

FÖRÄNDRING gør brug af et materiale, som ellers ville skabe mere luftforurening. Det er en af ​​de måder, hvorpå IKEA tager fat på en af ​​verdens største miljøproblemer: luftforurening. FÖRÄNDRING lanceres i  udvalgte IKEA-varehuse i 2019.

MUSSELBLOMMA

En ny kollektion lavet af plast fra fiskenet i Middelhavet. IKEA har tilsluttet sig Next Wave initiativet og tager dermed et skridt imod at fjerne plast fra havene. Det er sådan et spændende initiativ. Selve designet kan jo diskuteres, men jeg er vild med tanken bag kollektionen. Planlagt lancering i slut 2019 på i udvalgte varehuse.

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret