Kategori -
20. april 2020

Haveskur med klatreplanter og insekthoteller

Omme bagved huset har vi en lille gangsti til baggården, og her står et lille skur. Det er virkelig ikke det kønneste skur, hvilket skure sjældent er. Det er jo hvad der et, et lille ekstra sted med plads til haveredskaber, havemøbler, Fridas legesager til haven og den slags.

Jeg tænkte først at male det, men så kom jeg på at jeg kunne opgradere det på anden vis. For kan egentlig meget godt lide det helt rå træ. Det blender på en måde meget fint ind.

Derfor besluttede jeg at plante nogle klatreplanter og fylde det med insekthoteller. Jeg har købt en masse små insekthoteller, som jeg har hængt forskudt og så har jeg plantet klemantis i bunden, som (forhåbentligt) skal klatre sig fint op af siden og op og ind imellem de små insekthoteller.

Jeg har købt sådan tre “Montana Rubens” klemantis hos min lokale Plantorama.

Der findes et hav af fine klatreplanter, men jeg faldt altså for klemantis, fordi de vokser relativt hurtigt og så har jeg valgt dem i sådan en fin støvet lyslilla farve, som jeg synes vil stå flot sammen med den rå mur og den gule farve huset har. Den skulle gerne blomstre i begyndelsen af maj, men de første små blomster er allerede sprunget ud. Juhuuu!

Jeg er spændt på at se hvor hurtigt den vokser, og om mit lille projekt lever op til forventningerne, om hvordan jeg forestiller mig det inde i hovedet. Ha!

Foran de smukke klemantis har jeg lagt nogle sten, som jeg fandt i haven inden vi lavede alt om. Det har jeg gjort for at give en let skygge til bunden af planten, da klemantis er en skovplante, og hvad jeg kan læse mig frem til, helst skal have lidt skygge.

Hvorfor insekthoteller?

Når foråret – og senere sommer – melder sin ankomst, er det ikke kun blomster og planter, der vågner op til dåd. Det gør dyrelivet også, herunder insekterne.

På samme måde, som man kan skabe gode rammer for andre dyr, fx med foderbræt til fuglene, gode tørre forhold + vand til pindsvinene (pindsvin er et godt nyttedyr, da de æder snegle/dræbersnegle, orme, bænkebidere osv), så kan man altså også gøre det rart for alle insekterne, og dermed gøre noget godt for biodiversiteten.

Og her kommet et insekthotel så ind i billedet.

Der findes MANGE forskellige slags insekthoteller. Og man kan faktisk også nemt bygge dem selv. Jeg har ikke haft mulighed eller tid for at bygge det selv lige nu, så jeg har købt mig fra det i min lokale Plantorama her på Amager.

Der er mange fordele ved at have insekter i sin have – men en af de mange plusser er, at de er med til at holde ens have glad og sund.

Insekthoteller er egentlig ret fascinerende, både for børn og voksne. Det er en spændende proces at følge med i, hvordan insekterne stille og roligt flytter ind i insekthotellet. Jeg har flere gange tjekket om der mon er flyttet nogen insektvenner ind. Ikke endnu. Ha! Min søster og svoger har også insekthoteller i deres have, uden gæster. Så jeg er liiiiidt spændt på, om der mon flytter nogen ind her.

Har I insekthoteller i jeres have? Bor der nogen?

God læring for børn

Insekthoteller er en god måde at lære om naturen og naturens processer på. Vi har snakket meget om det allerede, og Frida synes det er dødspændende.

Hvis du selv vil lave et insekthotel er det ret lige til: Lav en kasse og kom hønsenet på for og bagside, og fyld hullerne op med forskellige ting fra haven, som fx blade, græs, blomster, kogler og lignende, og hold så øje med, hvilke insekter der foretrækker hvad.

Jeg købte også sådan noget trådsnor i samme omgang, som jeg har sat op ved hver tredje bræt cirka. Så kan klemantis’erne klatre ligeså stille op, og så sætter jeg dem løbende fast med en lille klemme.
Jeg har viklet trådsnoren om nogle søm og banket i hver side. På den måde har jeg lavet mit eget lidt alternative espalier. Nu må jeg se om det overhovedet dur – ellers må jeg nok sætte et rigtigt op. Ha! Ja ja, jeg er helt grøn i det her havehalløj, så jeg prøver mig altså bare lidt frem. Sådan lærer man jo ofte, ved bare at prøve.
Se hvor fint, små blomster der popper frem.
Det færdige resultat.

Er det ikke blevet fint? Det er da i hvert fald noget kønnere – omend sjovere – end før. Fliserne skal med tiden skiftes til almindelige gårdsten, som vi har på en anden side af huset og i indkørslen.

Så kan jeg bare gå og glæde mig til at de lillafarvede blomster, forhåbentligt, vokser hurtigt og smukt op ad skuret. Og samtidig at de små insekter vil flytte ind lige der. Jeg ville da godt bo der, hvis jeg var en lille insekt. Ha!

Kommentarer

  1. Hvor er det altså bare en fin ide. Vi står faktisk og skal til at bygge et skur i baghaven og hvor ville det være fint at gøre dig kunsten efter med insekthoteller og klatreplanter. Tusind tak for inspirationen!

    1. Mille Emilie - 20. april 2020

      Hej Nadia,
      Hvor lyder det fantastisk med et nyt skur. I copypaster bare 🙂 Jeg håber sådan at klemantis’erne de vokser sig fine op af væggen. Tak fordi du følger med herinde! Og god byggelyst 🙂 Giv endelig en melding når I er færdige.

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret