Kategori -
24. juni 2019

Have- & terrasseprojekt: Derfor har vi valgt en mur!

Vi er i fuld gang med udearealerne, og måske læste du med da jeg viste disse før/efter-billeder af haven og terrasseområdet? Det er ved at være 1,5 måned siden og grunden til at der er gået lidt tid, er at vi har kæmpet med at finde en murer der havde tid til sådan en opgave NU. De hænger altså ikke på træerne de her håndværkere, de har allesammen mega travlt. Vi har haft rigtig mange ude, men de fleste har først haft tid til efter sommerferien – helt hen i september/oktober. Det var vi ret utålmodige med, men heldigvis fandt vi en som kunne starte i sidste uge, og nu går det altså stærkt.

De er netop i gang med at bygge muren op ud mod gangsti og vejen. Det hele bliver bygget op med lecablokke, da det skal pudses op efterfølgende. Vi får dermed mur hele vejen rundt om forhaven, som for nogen virker ret voldsomt og aflukket.  Der er en hel del der har skrevet til mig på Instagram, om hvad vores tanker har været i forhold til at vælge en mur, fremfor hæk eller hegn. Derfor tænkte jeg at det var oplagt at dele det med jer her.

1. Privatliv

Vi ville rigtig gerne have det lukket tæt til, så vi får noget privatliv. Vejen ude foran er ok trafikeret, så det var vigtigt for os at det bliver lukket godt af, så Frida ikke pludselig render ud. Og med “tæt” mener jeg, at vi gerne ville have noget som også er lukket til om vinteren. Der er en hæk jo ofte helt tynd og “gennemsigtig” for blade, som man kan glo lige igennem. Ha! Vi er altså ikke menneskesky, selvom det godt kan lyde lidt sådan.. Men altså, alle har brug for lidt privatliv ik?

2. Mindst vedligehold

En mur er den mindst vedligeholdelsesfrie løsning. Et hegn skal gerne males eller olieres hvert år, og en hæk skal jo holdes nede og klippes, og når bladene falder af skal disse også fejes op osv. Argh! Besværligt. Haha! Ingen af delene gider vi at bruge tid på. Der er rigeligt at se til når man har hus og have, og havearbejde er bare ikke dét vi gider bruge mest tid på. Ha! Selvfølgelig bliver der noget havearbejde med en græsplæne, højbede og den slags, men en hæk tager (kan tage) utrolig meget plads og er altså et ret stort arbejde. Dét gider vi ikke! Der stod en stor hæk før, som var 1,5-2 meter dyb og 2-3 meter høj, som virkede helt vildt voldsom, og hvis den skulle holdes nede ville det kræve flere weekender med havearbejde og ture til genbrugsstationen. Så meget havemennesker er vi bare slet ikke!

3. Hvad passer til huset?

En mur passer godt til husets stil og generelt hele området omkring den gamle by her i Dragør, hvor vi bor. Der er en baggårdsagtig og nostalgisk stemning over en mur, som vi også godt kan lide. Og vi synes udseendet er dét der passer både hus og vores stil bedst. Så kig på det du bor i, og overvej hvad der også passer til stilen og udtrykket. Det synes jeg ihvertfald også er en vigtig faktorer.

TIP! Gå en tur i nærområdet og bliv inspireret af andres løsninger.

Vi har desuden gået en masse ture rundt i lokalområdet for at se hvad alle andre har, og vi har konkluderet at vi synes, at det er pænest med en mur. Vi er endnu ikke stødt på et eneste hegn vi synes er pænt. Vi synes, at en mur er dét som passer bedst til husets stil og området hvor vi bor. Noget jeg faktisk vil anbefale alle at gøre. Gå en tur i jeres nærområde og se hvad andre har. Så får man ret hurtig en feeling af hvad man kan lide og ikke kan lide. Man kan finde utrolig meget inspiration, få nye idéer og få afskrevet nogle andre.

“En mur? Det lyder godt nok meget lukket!”

Ha! Hver gang vi har snakket med nogle omkring den her mur, så har de fleste haft den her reaktion. “En mur? Det lyder godt nok meget lukket!”.

Hmm.. Når man lige siger det højt uden at nævne alle de andre ting vi også vil tilføje, så ja.. så lyder det måske ret lukket med en bastant mur. Men det bliver ikke bare en mur.. Den bliver pudset op og bliver gul ligesom huset, der bliver lagt rødt tegl på toppen (ligesom taget på huset) og så skal der skal plantes fine stokroser ude foran, en eller anden form for klatregrønt (efeu, klematis, New Dawn roser, klatrehortensia el.lign) så det hele bliver blødet mere op og gjort indbydende, både indvendig og udvendig.

Der er allerede sket en masse siden disse billeder blev taget i sidste uge, og jeg skal selvfølgelig nok holde Jer opdateret. Så stay tuned.. Og hey! Hvis du sidder inde med en masse gode grønne fifs med bl.a. klatregrønt til en mur, så del dem endelig. Jeg/vi er totalt newbies i hele der hersens havegame. Så alle råd og grønne tips tages imod med kyshånd. Tak!

Fortsættelse følger…

Muren bliver ikke bygget helt op til huset, da vi får en trædør sat i (som vi selv bygger).
Så har vi nem adgang ind og ud med skrald, havemøbler, planter og diverse. 

Den gamle mur ind mod naboen skal der ikke gøres noget ved. Selvom der er revner hist og her elsker jeg det gamle slidte udtryk. Naboen har siden dette billede blev taget fået beskåret nærmest ALT det grønne, så nu er der endnu mere lys og luft. Så skønt! Mere aftensol til os. Juhu!

Her får viden dejligste lille solplet.

Kommentarer

 1. Eva - 24. juni 2019

  Hejhej! Gør jer selv en tjeneste og fravælg efeu… det vokser mega hurtigt, det er rigtigt, men det går ind i selve muren og ødelægger den lidt efter lidt… da vi købte hus var der efeu over hvores garage… og muren er temmelig ødelagt nu og vi kæmper stadig med dette monster af plante😂😂😂 men klatrehortensie: såååååå smukt altså😍 naboen har dem i deres have, men selve blomstrene kommer kun over på hvores side af haven: jakpot😂

  1. Mille Emilie - 24. juni 2019

   Hej Eva,
   Tak for feedback. Det vil jeg bestemt tage med i mine overvejelser med klatregrønt. Jeg er totalt “grøn” på området. Høhø!! Så dejligt med lidt fif her og der, så jeg kan blive klogere. JA! En klatrehortensia er da alt for fin. Og fedt at jeres nabos blomstrer ind mod jer 😀 Så behøver I ikke selv plante en. Ha!

 2. Louise Vida - 24. juni 2019

  Herhjemme elsker vi efeu! 😍 Ja det skal holdes nede.. men alt andet skal også passes.. ingen fliser er uden ukrudt, ingen grasplæne er kort året rundt eller ingen vinduer er altid rene… der er vedligeholdelse ved at bo i hus! 💪🏼 Her tager vi hækkeklipperen max en gang om året og så er efeu’en trimmet.. og vores grund er knap 2000m2… og vi har MEGET efeu!

  1. Mille Emilie - 24. juni 2019

   Det har du helt ret i. Vi får jo ikke meget andet end græsplæne. Såååå tænker også sagtens at vi kan overskue en efeu. De er så smukke!! <3 Tak for tip!!

 3. Helle - 24. juni 2019

  Vi har overtaget et hus hvor efeu har overtaget haven. Så pas på med en plante.

  Til gengæld har vi en flot blåregn og en klatrehortensia på samme terrasse. Dertil ønsker jeg mig en stokrose et eller andet sted 🙈.

  1. Mille Emilie - 24. juni 2019

   Hvis man holder den nede overtager den vel næppe? Vi skal ihvertfald have en eller anden form for klatregrønt op ad muren ud mod vejen,,og tænker bare at efeu er det pæneste og nemmeste at holde. Alt i en have skal jo holdes nede på den ene eller anden måde. Blåregn blomstrer jo ikke såååå længe og skulle vidst være giftig (ikke så godt med børn), men er vildt smukke ellers. Klatrehortensia er der flere der har nævnt! Det må jeg undersøge. Tak for tip 🙂

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret