Kategori -
20. oktober 2019
Annonce for Boligsiden

Fra byliv til provinsliv og om at finde helt hjem!

foto: Julie Grath

For et halvt år siden sagde vi farvel til vores elskede lejlighed og vores liv i byen. Noget jeg aldrig troede jeg skulle; flytte ud af byen.

Jeg har de sidste 13 år boet i København, og jeg har virkelig identificeret mig selv som værende en ægte bypige. Det er her jeg har følt mig hjemme. Sådan ægte hjemme! Jeg elsker spontaniteten og den impulsivitet byen har at byde på. At der er forskellighed og rummelighed til os alle, at der er både stilhed og larm, og at man kan cykle og gå til alting på 5-10 min.

De fleste af vores venner boede tæt på os. Offentlig transport var lige ude foran døren. Vi havde mulighed for at gå og cykle til alt på 5-10 min, vi var omringet af butikker, caféer og restauranter, Wolt (haha!) samt de mange ualmindeligt smukke bygninger og parker byen også har at byde på. Byen kan virkelig noget.

Jeg elsker København!

Vores smukke udsigt udover byens tage deroppe fra fjerde sal. Om vinteren var det altså magisk, med store snefnug. Til højre ses udsigten fra soveværelsesvinduet ud i baggården.

Men…

…i sommeren 2016 blev vi forældre til en lille pige. I starten var det mega FEDT at have alle de muligheder i byen, med en lille baby on the side. Jeg trillede rundt om søerne, rundt i parkerne, med en to-go kaffe i den ene hånd og barnevognen i den anden. Mødtes med veninder (og mødregruppe) rundt om i byen. Og særligt under min barsel nød jeg godt af byens mange muligheder med bl.a. babysalmesang, læs og leg på Hovedbiblioteket og hvad der ellers er af muligheder for barslende mødre (og fædre).

Men vores lille pige gik fra baby til tumling på nul komma fem. Vi boede på 4. sal MIDT i København, lige ved Nørreport st. Byens puls åndede os bogstavelig talt i nakken. Op og ned fra 4. sal med en baby i favnen, indkøbsposer, ekstra tøj, pusletaske og jeg ved snart ikke hvad.

Det begyndte hurtigt at blive tungt, hårdt og besværligt. For ikke at tale om, hvor lang tid det tog – for sådan en tumling vil gerne gå både op og ned SELV hele vejen. Så er der langt til fjerde. Ha!

Typisk billede fra en hverdagssituation på vej op til 4. sal med tumling (der vil selv) pusletaske, indkøbsposer, net osv. Pyh!

Flere og flere ting begyndte at irritere os. At vi fx ikke bare lige havde muligheden for at gå en tur, uden at vi skulle pakke og slæbe alverdens ekstra sager med i en pusletaske, blot for 15 minutters leg på en legeplads. Når man så kom ned fra fjerde sal, så havde man glemt halvdelen oppe i lejligheden. Åh! Op igen. Og ned igen. Og sådan fortsatte det.

Vores behov begyndte så småt at ændre sig, som Frida blev større. Vi savnede et uderum, som var vores. Som vi ikke skulle dele med resten af København. Vi havde ingen altan i lejligheden, så en lur i barnevognen foregik KUN hvis vi var ude og gå – uanset vejr. Vores gård var nemlig ikke egnet til den slags. Det var en af de små betongårde, hvor der kun er skraldespande og cykler – og porten ledte direkte ud til Nørre Voldgade og Nørreport st.

Vi begyndte at irritere os over larmen i byen. Nu boede vi selvfølgelig også i “orkanens øje” i København, men når man som forældre i forvejen ikke får særlig meget søvn, så begynder man så småt at irritere sig over små ting man ikke før havde bemærket. Larmende fulde folk, partybusser, dyttende busser og taxaer, råbende mennesker og neonskilte der bimlede og bamlede ind af vinduerne.

Derudover havde vi hver weekend opkast og smadrede flasker lige ude foran vores port og rundt om i gaderne. Not so nice! Og slet ikke med et lille barn, der synes ALT er spændende, vil samle alting op og nærstudere hvad det mon er. “Nej skat, du må ikke røre ved glasskår!”

Vi trængte til forandring. Vores behov og prioriteringer havde stille ændret sig uden vi egentlig havde lagt mærke til det. Vi trængte til ro og luft, græs under fødderne og vores eget sted.

Deroppe på fjerde sal mellem Zahles og Østerlandsk Thehus boede vi.

Men det der med at flytte fra noget, som man rent faktisk er glad for er svært. Der er så mange følelser tilknyttet til et hjem. Vi elskede jo lejligheden, men omgivelserne begyndte at irritere os og vores behov ændrede sig.

Lejligheden du ser her ovenfor midt i al kaosset var dér Lasse og jeg blev kærester, vi blev rigtig voksne sammen, vi blev gift, fik barn og gik begge selvstændige – altsamme i denne lejlighed. Det var her Frida tog sine første skridt, lærte at snakke, voksede fra baby til tumling og til barn.

“Jeg skal ALDRIG flytte ud af byen!”

Jeg troede ikke jeg nogensinde ville kunne forlade den lejlighed. Havde du spurgt mig for fem år siden havde jeg svaret dig “jeg skal ALDRIG flytte ud af byen!” Jeg rullede med øjnene af venner og bekendte der gjorde. Haha! Totalt latterligt, det ved jeg godt nu. Og det er lidt sjovt at tænke tilbage på. Nogle gange ser man bare først tingene, når man står i lignende situation selv.

Men ens behov og prioriteringer ændrer sig bare løbende gennem livet, særligt når man får børn. Hvis du ikke har børn endnu, så vil du opleve det. It’s a kliché, but it’s true! Jeg havde selv mange tanker om at flytte fra by til provins dengang. Kunne jeg?

Kommer jeg overhovedet til at trives derude på bøhlandet i provinsen, hvor der ikke er en kaffebar om hjørnet? Kan jeg trives i provinsen, hvor jeg ikke bare lige kan hoppe på cyklen og mødes til et glas vin med veninderne?

Alle vores venner bor jo i byen. Kun et enkelt par er rykket ud. Tanken om at ende i provinsen helt mutters alene, uden besøg, uden venner og tætte sociale relationer skræmmer mig altså.

Fra mit blogindlæg “Tanker om at flytte fra storby til provins. Kan jeg?” fra 21. august 2018

Selv er jeg opvokset i Hørsholm, nord for København. Jeg flyttede som 20-årig til Østerbro i en skøn lejlighed sammen med min kusine. Her boede jeg i seks år, indtil Lasse og jeg valgte at flytte sammen i vores første lille Københavner-lejlighed i Fiolstræde, midt i byen.

Her renoverede vi dét der var vores første fælles hjem sammen. En ægte København-lejlighed med fritlagte bjælker, bindingsværk i alle rum, skæve gulve og vægge, et lillebitte Københavner-køkken med gammelt ildsted og niveauforskelle rummene imellem. Nøj, det var en hyggelig og dejlig lejlighed.

Herefter flyttede vi, fra den lille Københavner-lejlighed med de rå bjælker og skæve gulve, ind i lejligheden på hjørnet ved Østerlandsk Thehus, med Torvehallerne som nabo. Du kan godt se, det var midt i orkanens øje.

Men det var her vi blev ægte voksne sammen, renoverede og lavede projekter, gjorde stedet til vores, fik barn og blev gift. Levede sammen som familie, jeg nød min første barsel og det her vi følte os trygge og hjemme.

Lige indtil det ikke føltes som hjem længere.

foto: Julie Grath

Hvad er et hjem for dig?

Alt godt har en ende, og forandring fryder. Og et hjem er jo ikke kun den rigtige placering. De fleste steder kan blive et rigtigt hjem, tror jeg.

Et hjem handler ikke blot om flot indretning, arkitektur og placering, men i lige så høj grad om de mennesker der bor der. De minder og oplevelser man har og skaber sammen. Om at man føler en god energi i hjemmet, føler sig tryg og hjemme. Og netop den der hjemlighedsfølelse mærker man altså ret hurtigt, hvis det føles rigtigt! Det har det i hvert fald gjort for mig.

Den kan være svær at beskrive og definere, men man kan mærke det, om det føles rigtigt. Så mærk efter! Er du hjemme?

Udvikling og forandring gennem livet

Jeg troede ikke jeg kunne leve uden byens puls lige uden foran døren, men jeg tog fejl. For det er ikke kun dét der danner rammen for et hjem for mig. Det var en smadder dejlig tid at bo i byen, vi har haft nogle vidunderlige stunder derinde, sammen som familie men også med vennerne. Mand, har vi holdt nogle sjove fester! Men den tid er ovre nu.

Jeg var et andet sted i mit liv; studerende, single og senere med kæreste, livet som ungt par inden børn. Der er byen specielt fed, for man bruger den på en helt anden måde. Man er bare et andet sted!

Vi flyttede til provinsen for seks måneder siden og jeg har, ærligt, ikke savnet byen én eneste gang! Jo, jeg kan da godt savne spontaniteten og den hurtige cykeltur ud til veninderne en fredag aften engang imellem, men alt det andet? Det savner jeg ikke!

Jeg elsker stadig at tage ind til København, nyde summen og pulsen derinde, men jeg elsker endnu mere at kunne tage hjem – til rolige omgivelser med frisk luft og natur. Når jeg stiger af bussen nede ved den gamle by mærker jeg med det samme den der “ahhh! jeg er hjemme”-følelse. Og det føles så rigtigt!

Jeg har fundet så meget ro i de nye omgivelser herude i provinsen. Jeg elsker at naturen er lige ude foran min dør, at vi har 300 m. til vandet at der er frisk luft og at vi kan se stjernerne på himlen. For her ER højt til himlen herude. Her er stille og mørkt om aftenen og natten igennem.

Definitionen og betydningen af et hjem har for mig ændret sig flere gange i løbet af livet. Fra ung studerende, single kvinde, til ungt par uden børn, til parret med børn. Det er forskellige faser og forskellige behov og jeg har omfavnet det løbende med de behov og prioriteringer jeg nu engang har haft på det givende tidspunkt.

Et hjem for mig er…

Alt i alt, så er et hjem for mig dér hvor min familie er, der hvor vi griner sammen, der vi skaber minder og oplevelser sammen, der hvor jeg føler mig tryg og sikker, det sted hvor jeg har lyst til at være (både alene og sammen med andre), det sted jeg længes efter når jeg er væk fra det, det sted hvor der er højt til loftet og hvor der er liv og hygge!

foto: Julie Grath

Hvorfor lige Dragør?

Min mand er født og opvokset i Dragør – selv er jeg opvokset i Hørsholm. Så vi er begge fra det fredelige provinsliv. Jeg havde som sagt aldrig troet jeg skulle retur til provinsen. Gab, hvor jeg synes det var kedeligt som teenager. Ha! Men det er jo igen en helt anden fase i ens liv.

Men vores behov ændrede sig som vi blev ældre, og pludselig bød muligheden sig for her hvor vi bor nu, og vi sprang til. Vi fik solgt lejligheden, hurtigere end forventet – og pludselig stod vi der i vores nye hjem i PROVINSEN!

Vi stod mellem Dragør eller Hørsholm. Men i og med at Lasse arbejder i Ringsted gav det ingen mening for os at flytte nordpå, for han ville skulle sidde i kø i evigheder hver dag. Ved at flytte til Dragør kom vi både tættere på begge hans forældre (og deres kærester) og Lasse er kommet 15 minutter tættere på arbejdet hver vej. Det betyder altså en hel del i hverdagstrummerummet. Tid er alfa omega, særligt med børn.

Vi er kommet væk fra alt det vi kendte til og holdte af; muligheder, spontanitet og venner. Men også væk fra alt de vi ikke kunne lide længere; larm, neonskilte, fulde folk, at deles om alting med resten af byen. Ha! Det er lidt sjovt, som man ændrer sig i løbet af årene.

Men vi har fået så meget mere, føler vi. Vi kan åbne døren direkte ud til vores egen have (med vores eget legestativ til ungerne). Vi har vand og natur under 500 meter fra vores dør, vi har 2 x bedsteforældre i samme by, vi har fået nye venner i området, vi har en bedre og mere nærværende institution til Frida, vi er stadig tæt på byen, vi har højt til himlen og græs under fødderne. Men vigtigst alt…

Vi er hjemme!

foto: Julie Grath

Boligsiden kan guide dig hjem

Har du ikke fundet helt hjem endnu, så kan jeg varmt anbefale at du tager et kig forbi Boligsiden, som gør det lettere for boligkøbere at finde den ejendom, de er på jagt efter.

Boligsiden.dk er ejet af ejendomsmæglerne i Danmark og har til formål at gøre det lettere for boligkøbere at finde den ejendom, de er på jagt efter. Boligsiden får som den eneste boligportal direkte indberetninger fra alle professionelle ejendomsformidlere i Danmark.

Derfor er boligsiden den datakilde, som til hver en tid kan tilbyde den meste valide statistik og information omkring boligmarkedet og det boligkøb, man overvejer. Når en sælger sætter sin bolig til salg hos en ejendomsmægler bliver alle informationer om boligen automatisk sendt til Boligsiden og lagt ind i deres database.

På samme måde modtages også informationer, hvis der sker regulering af eksempelvis prisen i forbindelse med et salg. Boligsiden er således det første sted, der har alle aktuelle informationer om udbud, liggetider og priser, der kan være af afgørende betydning for ens boligkøb.

foto: Julie Grath

Du bestemmer kriterierne

Et hjem er jo ikke bare fire hvide vægge. Det er også omgivelser, placering, lokalmiljø, by, natur, følelser og meget mere. Boligsiden gør det nemt for dig at finde hjem. Du kan søge efter præcis den boligtype du ønsker udfra forskellige kriterier du selv sætter; pris, størrelse, grundareal, byggeår, energimærke og alt det.

Du kan også starte din boligsøgning på et kort, det kan give et godt overblik, hvis du er på udkig i et specifikt område i landet. Herefter får du vist alle de huse og grunde til salg/leje i det område, du har søgt i. Boligsiden gemmer automatisk dine søgninger, så det skal du ikke tænke på selv. Smart!

En anden god idé kan være at holde øje på Boligsiden efter åbent hus, og simpelthen tage ud til fremvisninger engang imellem. Det gjorde vi selv i en lang periode. Det er faktisk meget skægt og en smadder god øvelse at tage ud og kigge, mærke efter i et nyt område, se om den type bolig man kigger på overhovedet føles rigtig, så kan man lettere blive klogere på ens behov og prioriteringer.

Dengang vi begyndte at kigge efter noget andet end lejlighed var vi inde på diverse forskellige ejendomsmægler-sider. Jeg kendte faktisk ikke Boligsiden dengang, men havde jeg kendt til det havde jeg søgt og holdt øje dér, for de samler det hele på én side, og de har en super nem og overskuelig guide over en købsproces, som kan afklare en om forløbet.

Fordele ved for at benytte Boligsiden

☆ Du får en af de højest ratede bolig-apps i App Store.

☆ Boligsiden har en omfattende statistikside, så man kan følge prisudviklingen i ens eget område – eller det område man ønsker at flytte til.

☆ De har masser af nyheder om boligmarkedet samt guides til boliger, boligkøb og boligsalg.

☆ Du kan se vurderinger af alle landets ejendomsmæglere, hvis du fx gerne vil finde en specifik ejendomsmægler. Smart!

☆ De har virkelig tænkt på designet, som gør det enormt brugervenligt.

☆ Få en e-mail og/eller push besked (hvis man bruger iOS appen) når der kommer en ny bolig til salg i dit søgeområde. Og få besked hvis en specifik bolig bliver sat ned i pris eller bliver solgt.

Hold også øje med Boligsiden på deres Instagram og Facebook. Her kan du også blive klogere.

Psst… Vind en PH lampe

Hvert hjem er unikt, og kun du ved, hvad der gør dit hjem helt særligt. Fortæl Boligsiden, hvad der får dig til at føle dig hjemme. ¨

Så deltager du i konkurrencen om en PH 2/1 bordlampe. Deltag i konkurrencen her. #herfinderduhjem

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret