Kategori -
7. maj 2019

FØR-billeder af vores have & terrasse

SÅ har vi skudt projekt have & terrasse i gang!

I lørdags kom vores gartner med sin lille gravemaskine og rev hegn og gamle fliser op. Haven har ikke haft det særlig godt, så vi har fået fjernet al beplantning så vi kan starte helt forfra. Meget af det blev allerede fjernet for et halvt år siden, så håndværkerne nemt kunne komme ind og ud af huset.

Halvdelen af haven var en stor træterrasse helt hen til vejen, der stod et gammelt smadret drivhus, der var store ustyrlige krat, masser af ukrudt og en gigantisk høj og bred hæk ud mod vejen. Et gammelt æbletræ stod desværre heller ikke til at redde, så det måtte desværre også graves op. Vi håbede vi kunne beskære det og flytte det lidt, men det var ikke muligt.

Stenterrasse eller træterrasse?

Tanken er at der skal lægges en træterrasse foran hver terrassedør og hele vejen foran karnappen, og resten skal så bare være græs i første omgang. Egentlig synes jeg at en stenterrasse ville passe bedst i stilen til huset, men desværre er soklen til huset totalt skæv og flere steder skal denne bankes af før. Et større og dyrere arbejde, og med en træterrasse har vi mulighed for at kunne lægge den så vi får mere eller mindre direkte udgang indefra og ud, uden et trin ned. Det ville der fx være til en stenterrasse, et trin altså. En træterrasse er faktisk også meget mere praktisk versus en stenterrasse hvor man hurtigt slæber jord, græs og skidt med indenfor. Og så slipper vi får at luge ukrudt mellem stenene også. Win!

Derfor er valget altså faldet på en træterrasse. Den vil blive hævet en smule, så der kommer ligesom et “trin” ned ved overgangen til græsplænen, så man kan sidde der med fødderne i græsset. Det har min søster og svoger også i deres have, og ungerne elsker at sidde der på kanten.

Valg af træ?

Terrassen skal helst være i FSC-mærket træ, det vil jeg helt klart foretrække. Men vi ved ikke helt hvilket endnu, og der er helt klart også et økonomisk aspekt. Vi har ikke helt forstand på alt det hersens havehejs, men jeg finder enormt stor og god inspiration hos den gode Signe Wenneberg, som har et smukt sommerhus der er bygget i 98% træ og 14 træsorter. Det er faktisk Danmarks første FSC-certificerede hus. Så mega sejt!

Signe er sådan en rigtig have/miljø-guru, som virkelig er værd at følge med hos. Hun har bl.a. skrevet dette indlæg: “NY TERRASSE I HAVEN? VÆLG TRÆ MED OMHU” Virkelig interessant indlæg, som har givet os masser af tænke over. Måske I er andre derude på den varme linje, som kan bruge lidt god terrasse-læsning inden I selv skal i gang med terrasse inden sommer? Jeg må op og besøge Signe og se hendes smukke hus og terrasse, så vi kan mærke og føle træet. Det ser SÅ flot ud!

Hegnet der er hele vejen rundt om bliver skiftet ud med en mur med tegl på toppen. Den skal selvfølgelig være gul ligesom huset. 

Da vi renoverede fik vi lukket et vindue, der hvor den grå plet er. På bagsiden går der en lille stensti ned til baghuset og baggården. Der skal lægges fliser her, og så tiltænker vi at lave tre højbede ned langs muren til venstre ned til skuret. 

Herfra og ned til skuret vil der blive bygget tre højbede. Til krydderurter, jordbær, ærter og en masse andet lækkert.
Tip mig endelig om gode ting at plante, for jeg er helt ny i det her haveunivers.

I haven vil vi gerne plante en masse smukt og grønt. Et træ af en art, nogle blomster og sådan. Men igen.. vi ved ikke helt hvilke, da vi er totalt grønne på det her haveområde. Høhø.. “grønne”… get it? Det bliver formentlig et frugttræ, måske en sommerfuglebusk eller noget i den stil. Noget der er gode ved sommerfuglene og bierne, de har det svært, og dem skal vi passe på. Træet tænker vi umiddelbart skal stå i hjørnet der.

Muren du ser her bibeholder vi som den er. Den skal ikke males eller pudses op. Vi elsker at den har patina og har et gammelt og andet udtryk. Så den lader vi stå præcis som den er. 

Hegnet bliver fjernet og så bygger vi en mur. Der skal støbes fundament som det første, og så skal muren bygges op og ordnes, pudses op og males/kalkes. Det kan godt lyde lidt Fort Knox-agtigt, men der bliver så fint og vil passe til både huset men også Dragør og den gamle by, som ligger tæt på. Vi vil plante lidt forskellige blomster ude foran, så det virker lidt mere indbydende udefra også. 

Forestil dig en gul mur med tegl på toppen, en træterrasse, et smukt sæt havemøbler, lyskæder og tæpper. Ja, ik? Det kan man da ret godt forestille sig. Nøj, hvor jeg glæder mig til vi er færdige, så vi kan sidde lige der i vores gule gryde med venner og familie, mens alles unger leger i haven.

Kommentarer

 1. Louise - 7. maj 2019

  Hvor meget sol er der i den lille “smøge”, hvor I vil lave højbede? Umiddelbart tror jeg at der er for lidt lys, (ud fra de billederne jeg har set) til at have køkkenhave der.. grøntsager og krydderurter kræver en del sol, så mange timer som muligt i løbet af en dag, så jeg ville nok vælge et andet og lysere sted i haven til højbedene og vælge skyggeplanter til smøgen. Fx er planter som hosta, hortensia, storkenæb, bregner, løvefod og hasselurt m.fl. gode at have på de mere skyggefulde områder i haven.
  En anden mulighed er, at “nøjes” med flisegang og græsplæne på det stykke.

  1. Jamen der er faktisk overraskende meget sol. Vi har sol i haven fra morgen til aften, og den lille smøge har sol det meste af dagen. Vores gartner sagde vi sagtens kunne lave højbede deromme, så det tænker jeg da at han har styr på?! Men hvad ved jeg. Haha.. Men mange tak for tip ihvertfald med de der skyggeplanter, det kun ne sagtens blive relevant jo, hvis det andet ikke dur. Det finder vi hurtigt ud af.

   Vi har også overvejet bare at have græs, men vi har ikke rigtig plads til højbede andre steder i haven, så stor er græsplænen nemlig heller ikke. Og der skal jo gerne være lidt luft også. Men det er selvfølgelig nemmere at se når græsset ligger der, så kan vi bedre fornemme hvordan og hvorledes med alting.

   Tak fordi du tog dig tid til at skrive 🙂

   1. Louise - 7. maj 2019

    Hvis der er “go” fra gartneren, så er det helt sikkert i orden -jeg er slet ikke så skarp, at jeg vil modsætte mig det ? der er bare skygge på alle billederne, så derfor min undren?

    1. Altså jeg ved jo SLET ingenting! Så jeg tager alt andre siger for gode vare. Haha!! Billederne er taget om morgenen, og der er der skygge. Men tænker nemlig også, at hvis gartneren siger at højbede kan trives lige dér, så må han da vide hvad han taler om. Ellers får han bøllebank, hvis det er noget fis. Ha!

 2. Louise - 7. maj 2019

  Hej Mille Emilie

  Det er bare så spændende at følge med i jeres husprojekt! Jeg har to små spørgsmål, som forholdsvis ny følger ☺️

  Er hele huset jeres? Eller hvordan? ☺️ Kan se du nogen gange henviser til et indlæg, men jeg kan simpelthen ikke finde det..
  Når du skriver, at i vil lade noget af muren være uden at pudse og farve, er det så der på fronten ved karnappen eller hvordan? Kan ikke helt forestille mig det, for man maler jo normalt altid hele facaden ?

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret