17. oktober 2019
Annonce for FISKARS

Efterårsprep med lyng, krukker og gode haveredskaber

Efteråret har virkelig ramt Danmark, og det kan hurtigt komme til at se lidt sløjt ud i haven og på terrassen, når blade og blomster visner og lægger sig på jorden. Efterårsfarverne er nogle af mine favoritter med de orange og røde nuancer, men de forsvinder også hurtigt igen, så det er om at nyde det mens det er her.

Da efteråret er min absolut favoritsæson, så skal der naturligvis gøres lidt ekstra ud af sæsonen og det er oplagt at give haven et lille efterårsboost, så den står flot og kan skabe glæde hele efteråret og vinteren over – indtil sommerens lune solstrejf atter rammer vores del af kloden.

Vi har jo fået ny terrasse, og det var derfor en oplagt mulighed for mig at skeje lidt ud, preppe for sæsonen og plante fine efterårsplanter. Der er dog liiiige det aber dabei, at vi slet ikke er helt i mål med vores eget uderum, og terrassen mangler både slibning og olie. Vi har heller ingen havemøbler. Græsset må heller ikke betrædes endnu, da vi næsten lige har fået lagt rullegræs.

Åh! Men hvad så.. Jeg ville jo bare så gerne i gang med at efterårshygge lidt. Så jeg gik i tænkeboks, og besluttede derfor at jeg ville overraske min storesøster og svoger. Jeg teamede derfor op med gode gamle Fiskars, for at overraske dem.

Så jeg fyldte bilen med en hulens masse krukker, planter og haveredskaber for at drøne afsted mod min søster og svogers fine uderum. De har den hyggeligste lille have, med æbletræer, højbede og det fineste lille røde skur nede for enden af haven.

Mens min søster og svoger var på arbejde, puslede jeg rundt ude i haven med alle ovennævnte havesager, planter og Fiskars gode haveredskaber.

Om efteråret ELSKER jeg lyng, så dem havde jeg naturligvis en del med af. De holder nemlig godt og pynter så fint i efterårshaven med deres sarte farver.

Jeg fik plantet dem i krukker, fik revet min søsters have for blade og nedfaldne æbler, gravet og rusket i jorden i deres fine højbede, plukket æbler og skar senere græskar med min niece (som der i øvrigt kommer en DIY-guide af i næste uge).

Selvom jeg trissede rundt helt alene med kamera (+ kamerastativ), planter, Fiskars redskaber og jord under neglene var det en virkelig hyggelig, ja nærmest meditativ, dag for mig. En slags selvforkælelsesdag, hvor jeg bare var mig ude i det grønne. Skønt! Det kan anbefales.

Havelivet har altså fået fat i mig. Jeg troede slet ikke jeg havde det i mig. Ha! Men det har jeg – så nu skal jeg blot lære det hele at kende. Er stadig rimelig rookie i haveland, meeeeen det kommer nok. Øvelse gør mester, som man siger! Og jeg glæder mig til at gå i gang i vores egen have, når den er mere klar til prep. Og jeg har med mine solide Fiskars-redskaber fået de bedste nye havevenner. Juhu!

Min søster og svoger – og niecer – blev vildt glade, og særligt ungerne elskede græskarhyggen inden spisetid. Det var det hele værd! Er der noget jeg elsker, så er det at glæde andre.

Min søster har det her fine lille kakkelbord stående på terrassen, sådan et ønsker jeg mig altså! Det er bare så fint og fungerer så godt som “plante-bord”, til at plante ting i krukker i osv.

Det har nemlig en super god højde, og en smart hylde nedenunder så alle ens redskaber kan ligge samlet. Og så pynter det bare så fint.

Henover har de sådan en smart solcelle-lyskæde hængende i stakittet/efeuen. Det ser virkelig hyggeligt ud, og den starter selv lyset når det bliver mørkt nok. SÅ fint! Mener den er fra IKEA, hvis jeg husker korrekt.

Bagerst i haven har de to store fine højbede. Her har de en masse lækre grønne sager i jorden, bl.a. rabarber, majs, grønkål osv.

Det er simpelthen så lækkert at kunne plukke og lave mad fra egen have. Så det kan varmt anbefales også, har man pladsen til det. Jeg skal i hvert fald gøre dem kunsten efter ude i vores have, så vi selv kan dyrke og plukke grønne sager. Mm!

Fiskars haveredskaber

Fiskars har mange forskellige redskaber – de fleste kender dem nok for deres orange køkkensaks og nogle af deres haveredskaber, som kost og skovl. Men de har virkelig et stort udvalg af både store og små redskaber. Jeg blev faktisk noget overrasket over HVOR mange produkter de har. Se bare udvalget her.

Særligt deres ‘Classic’-serie er noget ganske særligt. Det er tidløst, dansk og solidt design. Asketræet til skafterne bliver sorteret og specielt udvalgt for at sikre optimal kvalitet. Skafterne er facondrejede – og sammen med lakeringen giver det et enormt behageligt greb. Alle redskabshoveder er i hærdet kvalitetsstål.

De fleste af os kender dem fra vores barndom – og nu som en uundværlig ven, når haven skal ordnes. Funktionalitet, elegance og kvalitet er essensen i hvert enkelt redskab – og det har været seriens røde tråd i mere end 100 år. Og apropros røde tråd, så er alle redskaberne i ‘Fiskars Classic’-serien alle med rødt skaft. Lidt fint, ik?

Har man en have er en rive altså et must! Det er det bare. For der vil falde efterårsblade i haven, eller – som her i min østers have – æbler.

Den her røde sag fra Classic-serien kan bruges både på græs og på fliser. En rive skal kunne tage rimelig godt fat, og får også fat i nogle underlige sager ind imellem. Derfor er det godt at have en rive i god kvalitet.

Æbletræ

Jeg ønsker mig altså et æbletræ i vores egen have. Til efterårstærter, kager og snacks – men også til at hænge en gynge i til ungerne. Det ser jo så fint ud.

Kan man mon købe æbletræer, som allerede er vokset sig til cirka den her størelse? Det ville altså være ret fedt, så man ikke skal vente 30-50 år på at få en nogenlunde størrelse æbletræ i haven. Ha! Byd gerne ind. Det koster sikkert en bondegård!

Den her robuste beskæringsaks er rigtig god til lidt halvkraftige grene, som fx på et æbletræ. Den er enormt rar at holde på, man har et godt og sikkert greb og klingen er i rustfrit stål.

Den har sådan en skøn “klip-let” anti-klæbebelægning, som gør den enormt nem at arbejde med. En god lille handy haveven!

Den her lille hvide beskæresaks er også en god en af slagsen. Og så er jeg ret vild med de hvide håndtag, som også gør saksen nem at spotte nede i redskabskassen.

Den er nem at bruge til mindre grene og kviste, som fx her på hindbærbusken og til afklipning af blomster. Den har sådan en smart lukkedimmer, så saksen ligesom bliver holdt lukket når den ikke er i brug. Det har de fleste af Fiskars beskæresakse faktisk.

Pas på dine hænder

Gode havehandsker – arbejdshandsker om man vil – er også et must til havearbejdet! Skal der beskæres, graves og arbejdes med redskaber, så er det en god idé at beskytte hænder og negle.

De her handsker er lavet i et åndbart materiale og har et ekstra beskyttelseslag i håndfladen, som sikrer et godt greb. De er solide, men tynde nok i materialet, så det ikke bliver sådan noget kluntet noget at arbejde med.

Jeg synes faktisk Fiskars Classic-serien er ret pæne. De står og pynter hyggeligt på terrassen. Her 2 x spade og en god solid kost.

Jeg synes ikke det gør noget at man har den slags stående fremme. Det gør haven og terrassen levende, på en måde. Og well.. det er nok en smagssag – men jeg kan godt lide at man kan se at man bor, lever og arbejder i et hjem. Det gælder indenfor, men også udenfor.

Tre gode venner til havearbejdet; planteske, rensejern og havehandsker.
Planteske, beskæringssakse og den gode gamle klassiek orange Fiskars saks.

Små gode redskaber som er til stor nytte i uderummet. De kan bruges til at “pusle” om planterne, uden den store risiko for at komme til at beskadige det sarte rodnet. Og de kan altså brugs til både haven men også i altankasserne.

TIP!

Stil store krukker på havebordet i efteråret og vinteren. Man bruger det ikke alligevel – så det er en fed måde at “udstille” sine efterårsplanter og få dem løftet op, så man bedre kan se dem indefra også.

Læg eller stil fx også en lyskæde eller lanterner omkring bordet, så lyser det også fint op i mørket. Det ser altså hyggeligt ud om aftenen, så haven ikke er kulsort. Så får du endnu mere glæde af dine fine planter.

Se lige en stor jubel-idiot 🙂 ELSKER altså at nørkle og pusle ude i haven.

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret