Kategori -
15. september 2014

DIY: Lav din egen sengegavl

DIY sengegavl / DIY wooden headboard photo IMG_1963_zps2a0ee9d2.jpg

Vi har længe ville have en sengegavl, men vi har været i tvivl om, hvorvidt den skulle være i stof, træ eller metal. Efter utallige søgninger på nettet, pinterest og diverse blogs, blev vi enige om at lave en selv. Apropos blogs, så har Cathrine fra bloggen RockPaperDresses netop lavet en sengegavl sammen med sin kæreste som gjorde udslaget for, at vi også ville lave en selv. Det så så nemt ud. Vi valgte derfor at gøre dem kunsten efter, måske med et par ændringer hist og her, men overall er resultatet ret ens. Turen gik til Genbyg.dk på Amager Landevej, hvor vi købte 12 gamle gulvbrædder af ca. 2 meters penge, i Silvan købte vi trærens og bordpladeolie fra Flügger.

Vi har gjort følgende: Slebet dem, savet dem til så de alle var samme længde samt savet fererne af i siderne (vores brædder var så skæve og passede slet ikke sammen), vasket dem med Borups træ rens, givet dem en omgang Flügger bordpladeolie (vi gav en enkelt gang) og derefter ladet dem tørre godt ind, hvorefter de er blevet sat sammen med to trælister bagpå. Herefter har vi påsat fire små ophæng på bagsiden og hængt sengegavlen på væggen, og herefter sat sengen op mod. Den har også fået to skruer i toppen. Vupti! Et styks sengegavl. Det har kostet os ca. 1500,- i det hele at lave, og det er inkl. alle materialer. Billederne her nedenfor viser projektet step-by-step med supplerende tekst, så det er lige til at gå til.

· · ·

We’ve been pretty excited about headboards, but we couldn’t really find the right one. After numerous searches online, on Pinterest and various blogs, we agreed to make one yourself. Cathrine from RockPaperDresses have just made a headboard with her ​​boyfriend, and it was so pretty and cool. We decided to do a similar project. We bought 12 boards and have done the following: We sanded the boards, cut them so they were all the same length, washed them, provided them with oil and then put them together. Then we attached four small bracket on the back of the final headboard and hung the headboard on the wall, and then we put the bed up against it. The pictures below show you the project step-by-step.

 photo IMG_1155_zps7c869768.jpg

Sådan så de gamle gulvbrædder ud inden vi sleb dem.
This is how the boards looked like before we sanded them.

 photo IMG_1161_zps861b4758.jpg photo IMG_1176_zpsc09b2006.jpg photo IMG_1167_zps1df397fe.jpg photo IMG_1174_zpsab7bcb7b.jpg

Vi sleb dem tre gange. Først gang sleb vi dem let med en grov korn 80, dernæst fik brædderne en hurtig tur med korn 120, og til sidst fik de med en korn 140, så de blev helt bløde og uden splinter.
We sanded them three times, so they got really smooth.

 photo IMG_5956_zps7e062704.jpg

Efter slibningen skar vi dem til så de alle havde samme længde. Vi tilpassede brædderne således at de ville gå ca 15 cm. udover sengen i hver side. Så det er bare at måle sig frem, og skære til i den ønskede længde.
After we sanded them we cut them so they all had the same length. We cut them so there was 15 cm on each side of the bed. Measure you bed, and cut them so they will be a little wider than the bed. Well, if you like that look of course.

 photo IMG_1163_zpsd6aa453b.jpg photo IMG_1188_zps974fd99b.jpg photo IMG_1182_zpsa9069cae.jpg photo IMG_1186_zpsaea589ab.jpg

Vi vaskede alle gulvbrædderne med Borup træ rens og lod dem tørre efterfølgende. Der står hvordan man skal gøre på flasken. Brædderne blev alle ret lyse, men får altså den der varme træfarve igen når de får olie.
We washed them with a special soap for wood and then let them dry.

 photo IMG_5954_zpse0608f15.jpg

Vores brædder passede på ingen måde i fer og not, da nogle var bredere end andre. For at få dem tilpasset, bankede vi alle fer af.
Our boards didn’t fit at all. Some were wider than others, so we knocked all tongues of.

 photo IMG_5957_zps2b42a1ce.jpg photo IMG_5958_zps18c0acd8.jpg photo IMG_5961_zps3d9a200f.jpg

Vi brugte Flüggers bordplade olie til brædderne. HUSK at olien er selvantændelig. Alle pensler osv skal i lukkede poser efter brug.
We used an oil from Flügger. Remember that oil is self-igniting. All brushes, paper etc. must be in sealed bags after use.

 photo IMG_1810_zps068e18e0.jpg photo IMG_1808_zpscf932dc1.jpg

Efter vi havde lagt brædderne som vi ville have dem, vendte vi dem om og skruede to lister på bagsiden.
After we had put the boards the way we wan’t them to be, we turned them around on the floor and drilled two strips of wood on the back.

 photo IMG_1816_zps04d3597e.jpg photo IMG_1840_zps4336104e.jpg

Lasse fik den geniale idé at sætte stikkontakter i bunden i hver side til oplader, lys, computer osv. Således fik vi også trukket el bag sengen, så at det ikke ligger og roder på gulvet. Smart, ik?
Lasse had the brilliant idea to put sockets in each side in the bottom of the headboard for charger, lights, computer etc. Now we’re are free from messy and ugly wires on the floor. Clever thinking, right?

 photo IMG_1841_zpsf4181886.jpg photo details_zpsc76a93a3.png

Vi har hængt to arbejdslamper på gavlen, én i hver side. Her har vi efterfølgende påsat kontakter på. Lamperne er købt hos Biltema i Næstved til 69 kr. stk. Desværre sælger Biltema ikke online, og har altså kun den ene butik på sjælland, en i Odense og 3-4 butikker i Jylland. Men de kan altså købes til en lidt højere pris på Ellos lige her.
We hung two working lamps on the board. Lasse installed switched on the lighting cord subsequently.

 photo IMG_1961_zps7b181f95.jpg

Det færdige resultat. Hvad synes i? 🙂
The result. You like?

Kommentarer

 1. Det er virkelig et vellykket projekt! Desuden fedt med så detaljerede billeder – det giver mig endnu mere lyst til at gå i gang med et tilsvarende projekt. 🙂

  1. Jo tak! Vi er også ret tilfredse med resultatet 🙂 Jaaaa gør det, kast dig ud i det!! Hep hep!

 2. Emma - 15. september 2014

  Wauw!!! Jeg faldt over din blog i dag, og må sige jeg er dybt imponeret! Virkelig fed DIY.

  1. Tusind tak Emma! Det værdsætter jeg virkelig 🙂 Dejligt du følger med! Håber du kunne bruge min DIY 🙂

 3. Hej. Super fin blog med gode DIY projekter. Hvor er dit fine sengetæppe fra? 🙂

  1. Tak. Det er dejligt at høre 🙂
   Sengetæppet er fra H&M Home. Jeg købte det online, men har også set det i de fysiske butikker rundt omkring der hvor de har Home-afdelinger.

 4. Cecilie - 15. september 2014

  Hvordan har I sat sengegærdet fast til væggen? Det ligner nemlig, at det er løftet op fra gulvet..?

  1. Vi har placeret den så den hviler på listen nede ved gulvet. Så har vi sat to skruer i hver side og skubbet sengen op mod.

 5. Fedt. Det er også muligt at få hapset sig nogle gamle gulvbrædder, ved mange byggepladser rundt i byen. Vi smider f.eks flere hundrede brædder ud på diverse sager, og giver gerne ud af materialer, der alligevel bliver smidt ud 9.99 ud af 10 steder ved tømrersager. Det er i hvert fald et godt fif, da genbyg syntes at malke mange penge på materialer, der i næsten alt byggerierhverv bliver kørt som skrald.
  Mvh. Tømreren.

  1. Tak for godt tip! 🙂 Ja de ved godt hvad tingene skal koste derude.

 6. Malene - 15. september 2014

  Det top fedt ud! tusind tak for fed inspiration til diverse DIY projekter. Jeg har lige nogle spørgsmål, som jeg håber du vil svare på inden jeg tør kaste mig ud i det samme DIY projekt 🙂
  1) Hvilke korn sleb I med med excentersliberen og rystepudseren?
  2) Når man har slebet det ned, hvorfor så lave trærens?
  Mange hilsner!
  – Malene

  1. Hej Malene.
   Hvis gulvbrædderne er lakeret skal du først have slebet lakken af. Til dette skal du bruge så groft papir som muligt eks. korn 40. Ellers slib det med korn 80, og efterfølgende korn 120. Jo finere papiret er jo blødere bliver overfladen. Det er jo op til en selv hvad man ønsker.
   Vi anvendte trærens da brædderne havde stået udenfor længe, og det ikke var til at sige hvad de tidligere havde været behandlet med. Derfor tog vi vores forholdsregler. Jeg skal ikke kunne sige om det som sådan have nogle reel effekt. Men det var derfor vi gjorde det.
   Tak fordi du læser med. Jeg håber det gjorde dig lidt klogere, og held og lykke med projektet 🙂
   Kh Mille

 7. Hej!
  Jeg sidder med forelskede øjne og kigger på lige præsis sådan en sengegavl som min kæreste og jeg har ledt efter i meget lang tid. Ingen af os har hænderne skruet rigtigt på, derfor ville vi høre om vi mon kunne betale jer for at lave sådan en gavl til os ? Dog uden stikdåser indbygget…
  Måske vi kunne give jer 1500kr i arbejdsløn oveni de 1500kr i nævner for materialer?
  Lad mig vide om dette ville være muligt ? 🙂
  Mange hilsner fra Sarah

  1. Hej Sarah. Tak for ros! Det er et fint tilbud, men vi har desværre ikke tiden til det. Vi har begge fuldtidsjobs, og laver kun diy til eget brug! Tag evt fat i Kasper fra OneFunkyFurniture, han er rigtig god med træ 🙂 Håber det lykkedes!

 8. Pernille - 15. september 2014

  Så flot lavet! Hvor er lamperne fra? 🙂

  1. Tak! Vi er også glade for det. Lamperne er fra Biltema – det burde vist gerne stå i teksten 🙂

 9. SÅ LÆKKERT! Keg skal til at lave gærdet til min nye lejlighed, men vil så gerne have effekten med træerne med i baggrundenen… er det et billede eller tapet – i så fald hvor kan sådan noget blive snust op henne?

  1. Hej Karoline.
   Det lyder godt 🙂 Det er tapet vi har på væggen, fra Photowall Sweden. Mener den vi har hedder “Surreal Wood” eller noget i den dur!

 10. Chritsine - 15. september 2014

  Hej Mille, Virkelig virkelig flot DIY 😀 Tror du man kan bruge nya brädder/ nyt trä? Og ved du om träolien er ok at indånde eller er der noget man skal tänke på der? I vores sovevärelse sover der börn så man vil jo helst ikke ta noget ind som kan väre giftigt.

  1. Hej Christine,
   Mange tak. Jeg tror sagtens man kan bruge almindelige gulvbrædder. Så ville jeg nok bare bruge en mørkere olie. Du får bare ikke det der gamle slidte look med nye brædder.
   Når du smører olie på suger jo ind i træet. Det er ikke anderledes end hvis du kommer olie på en bordplade eller en træstol fx. Men læs på bøtten, der står altid en vejledning. Tror næppe det er skadeligt på nogen måde. Vi har ingen problemer med vores. Vi kom olie på udenfor og lod det tørre godt ind nogle dage, nu er træet jo helt tørt.

 11. Melike - 15. september 2014

  Hvor ser det godt ud! Det skal jeg helt klart kaste mig ud i 🙂 Jeg har bare et spørgsmål ift. hvordan selve sengegavlen står. Er den monteret på væggen, eller er det bare sengen der ‘holder’ den? eller er det noget helt tredje? 🙂
  Venlig hilsen
  Melike

  1. Gavlen har fået en skrue i hvert hjørne i toppen, og så står sengen ellers bare op af 🙂

 12. Maria - 15. september 2014

  først of fremmest, super flot blog du har ! skal lave denne sengegavl og dine svævehylder 🙂 vil rigtig gerne have det skal være i hvide farver, men med et rustik look? giver det mening? hvor det ser lidt ”slidt” ud 🙂
  Har du en ide til hvordan man kan lave dette look?
  Tror du 15 stk er nok? Har set nogle i XL-BYG som jeg tænker kan bruges? 🙂
  Venlig hilsen
  Maria

  1. Hej Maria.
   Tusind tak for ros. Det varmer kan du tro! Dejligt du kan finde inspiration herinde.
   Lyder fedt med sengegavlen. For at få et slidt hvidt look kan du male brædderne hvide og derefter afsyre dem. Få evt. en professionel til det, og bed ham/hende om at tage brædderne op før tid. Det giver et ret fedt og “slidt” look.
   Ved ikke hvor brædder du skal bruge – kommer an på hvor høj din seng er osv. Vores sengeramme er meget høj, så vi har lavet den lidt højere, end til en normal seng. Så mål højden på din seng, og derefter hvor høj du ønsker selve gavlen. Det kommer også an på hvor brede brædderne er.
   Pøj pøj med projektet! 🙂

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret