Kategori -
27. oktober 2019
Annonce for FISKARS

DIY: Sådan laver du græskarlygter til Halloween

Billeder: Julie Grath

Det er snart Halloween. Og hvad bedre at bruge fritiden på at skære smukke og uhyggelige græskarlygter? Det er i øvrigt en rigtig (u)hyggelig ting at lave med børnene, et lille eftermiddagsprojekt eller weekendprojekt.

Jeg har derfor lavet græskarlygter sammen med min store niece Marie. Det er faktisk første gang jeg nogensinde har skåret græskarlygter, men det gik faktisk rigtig fint og overraskende nemt.

Det var desuden en virkelig skøn måde at tilbringe tid sammen på. At sidde udenfor (min søsters terrasse) med græskar, en god sludder og så vores fælles lille Halloween-projekt – med røde kinder, kaffe og varm kakao i kopperne og en god sludder. SÅ hyggeligt!

Og det er slet slet ikke så svært. Man kan nemt finde forskellige skabeloner på nettet, men man kan også bare tegne og skære i fri hånd. Jeg tegnede bare et uhyggeligt græskar-ansigt der lige faldt mig ind og skar derefter. Men man kan også printe ud og så tegne efter en skabelon, og så skære derefter. Gør hvad du synes er nemmest for dig/jer.

Her får du i hvert fald min lille trin-for-trin guide til at skære fine græskarlygter, som du kan stille ude foran hoveddøren, på altanen eller terrassen.

TRIN-FOR-TRIN GUIDE:

DET SKAL DU BRUGE:

  • Græskar
  • Skarp kniv (jeg har anvendt FISKARS håndværkerkniv)
  • En ske
  • En kuglepen eller tusch (til at tegne på græskarret)
  • Skabelon (kan undlades – tegn evt. i fri hånd)

SÅDAN GØR DU

1. TEGN ET MOTIV

Afhængigt af motivet skal du vælge, om du vil udhule græskarret fra toppen eller bunden. Hvis du udhuler i bunden skal du sørge for at lave en lille “skorsten” i toppen af græskaret, så varme og røg kan komme ud.

Skær enten toppen af, så du får et lille låg eller lav et rundt hul i bunden med en skarp kniv. Vi skar toppen af, det synes vi var det nemmeste. Men igen, føl dig lidt frem.

Tegn nu et uhyggeligt Halloween-ansigt på dit græskar. Jeg brugte bare en helt almindelig kuglepen. Resterne kan tørres af med en fugtig klud efterfølgende, så det gør ikke så meget hvis man ikke lige får skåret det hele væk.

Du kan også finde en uhyggelig skabelon på nettet, klip ud og placer på dit græskar og tegn efter. Så kan du nemt skære efter dette. Find evt. smukke, uhyyyyggelige og skøre skabeloner her.

2. SKÆR TOP ELLER BUND AF

Skær nu dit Halloween-ansigt ud. Start evt i toppen. Græskar kan godt være ret hårde at skære i, derfor er en god kniv alfa omega til dette projekt. en lille almindelig hobbykniv er ikke heeeelt nok.

Jeg brugte håndværkerkniven fra FISKARS, som er en virkelig god, skarp og handy kniv til dette lille projekt. Det er sådan en fiks universalkniv, som kan bruges til bl.a. at snitte i træ, skære grøntsager i drivhuset, i urtehaven, eller til at udskære fisk med – men altså også til at skære græskarlygter med. Ha!

TIP: Find desuden flere kreative redskaber hos Fiskars her.

Skær “væggen” så tynd som mulig.

3. GRAV INDMADEN UD

Når du har skåret toppen eller bunden ud, er det tid til at tømme græskarret. Skrab indmaden ud med en ske. Vi brugte bare en helt almindelig spiseske, men har du fx en isske, en god grydeske eller sådan noget, kan disse også med fordel anvendes.

TIP: Gem indmaden til en dejlig efterårsret!

Der hvor du har tegnet motivet, er det en god idé at gøre “væggen” så tynd som mulig. Så skær/skrab så meget græskar væk som muligt på den side. Jo tyndere væggen er, jo lettere er det at skære gennem græskarret.

4. SKÆR UD

Når du har gravet al indmad ud er det tid til at skære selve ansigtet ud. Også her brugte jeg håndværkerkniven fra FISKARS til at skære ud med.

Selvom jeg havde skåret væggen så tynd som mulig, så er græskarrens “skal” rimelig hård. Man skal lige være passe på når man skærer. Nogle græskar er lidt hårdere end andre – men de fleste var ret nemme at skære gennem.

Ej men se nu der. Min aller første græskarlygte! Er den ikke fin?

5. FÆRDIG!

ET VIOLA! Så er græskarlygten faktisk færdig! Tænd et stearinlys og sæt i din græskarlygte. Stil det på ude foran hoveddøren, på altanen eller på terrassen.

Tip: Skal du holde et Halloween-arrangement kan du fx gøre din græskarlygte ekstra uhyggelig (og cool) ved at komme tøris i bunden af lygten. Tøris danner en tyk, hvid dis, som vil fise ud af hullerne og skabe ekstra uhygge.

Ha’ en (u)hyyyyyggelig Halloween!

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret