For to år siden lavede Lasse og jeg denne murstensvæg i vores stue. Det var den bedste beslutning vi tog, selvom det jo er lidt af et projekt. Men vi er så vildt glade for den. Den har givet vores stue helt nyt liv, varme og samtidig har den tilført vores hjem et råt og personligt twist. Jeg har tidligere vist denne guide på bloggen, men da det er mit mest populære indlæg her på bloggen, tænkte jeg en repost ikke gjorde noget. I er nemlig også mange nye læsere (kan jeg se i mine statistikker. Jaaa, jeg holder øje med jer!), og I har måske ikke lige set denne guide. Desuden får jeg SÅ mange spørgsmål omkring processen, derfor tænkte jeg det var fint med en lille repost, med lidt opdateringer og sådan.
Jeg har på bedste vis udarbejdet en DIY-guide udfra hvordan vi gjorde det. Jeg vil dog altid råde til at man spøger professionelle om vejledning og hjælp inden et lignende projekt. Jeg/vi er ikke eksperter eller uddannede indenfor dette fag, og alt i min guide er derfor baseret på egne erfaringer. Projektet tog os ca. en uges tid. Vi havde kunne kun arbejde på væggen efter arbejdstid, om aftenen på daværende tidspunkt. Men arbejder man intenst kan man formentlig gøre det på en weekend. Alt afhængig af væggens størrelse selvfølgelig.
Men lad os begynde med de mest basale ting. Det første man egentlig skal vide er, om der rent faktisk er mursten bag ved den væg, hvor man har tænkt sig at påbegynde sit projekt. Hvis man er heldig, som vi har været, er der også bindingsværk. Jeg elsker det, for det giver lige en tand mere hygge og charme til rummet med bindingsværk. Der er bindingsværk i huse/lejligheder der er bygget før 1900-tallet – så vidt jeg har fået fortalt og søgt mig frem til.
For at komme ind til pudsen måtte vi fjerne et lag gips. Herefter fjernede vi al pudsen og valgte også at fjerne den gamle mørtel. Vi ønskede et mere ensartet look og fugede derfor op med ny mørtel, for at få et mere ensartet udseende. Ønsker man et mere råt og rustikt look, kan man blot fjerne puds (og gips hvis det er der), og herefter give væggen en omgang klar primer. Den besværlige del i projektet ligger nemlig i at fjerne mørtlen og fuge den op på ny. Men resultatet bliver til gengæld lidt mere ensartet, hvor imod den originale fuge kan virke mere rustik. Det kommer selvfølgelig an på hvor man laver sådan en væg, og hvilken stil man ønsker. Nogle steder passer en meget rå og rustik væg sindssygt godt ind. Dem af jer der kender caféen The Living Room i Larsbjørnsstræde 17 i København, har måske lagt mærke til deres meget rå vægge i kælderen? Lige netop der, passer det jo sindssygt godt ind med et meget rustikt look, og en gammel rustik mørtel. Men i et privat hjem synes jeg, at det giver et mere roligt og ensartet fuge over det hele. Haha, okay.. nok om mørtel og fuge. Her er vores guide.
Redskaber – det skal du bruge:
✖︎ Multitool. Vores multitool er af mærket “Fein”. Den er toppen af poppen, men Bosch og de andre mærker har også fine maskiner. Det vigtige er egentlig bare at få en med en klinge der kan fjerne fugerne. Skiven som bruges på den hedder simpelthen en “fugefjerner” – hvis man ikke har sådan en, kan man også bruge hammer og mejsel, men jeg vil virkelig anbefale at man køber/låner/lejer en multitool til at fjerne gammelt mørtel med, for hold da helt op det tager lang tid med hammer/mejsel. Så kan det altså hurtigt tage lang tid.
✖︎ Hammer og mejsel til at fjerne gips med – hvis der altså er gips udenpå pudsen.
✖︎ Afdækningsplast, pap, filt og malertape (pas på med gaffatape, det sidder godt fast i gulv og loft, som man bagefter skal skrabe af, hvilket gør processen lidt mere besværlig)
✖︎ Beskyttelsesbriller, handsker, støvmaske og hårnet.
✖︎ En metalbørste + alm. børster/svampe
✖︎ Pensel og eddikesyre
✖︎ Fugepind og filsebræt – disse træ redskaber fås i flere bredder og man skal vælge en som netop ikke er for stor, da den skal kunne arbejdes ind mellem fugerne. Det er godt at have en almindelig murerske til at blande med.
✖︎ Mørtel – vi brugte denne bakkemørtel 0-4 mm (den er lidt grovere end strandmørtel, men det er vidst en smagssag)
✖︎ Cement (Vi fik et godt tip af en murer ift. blanding. For hver spand mørtel blander du en håndfuld cement i. Det gør mørtlen stærkere, og får den formentlig til at tørre hurtigere op.)
✖︎ Primer til at lukke overfladen når væggen er tør (vi brugte Optiform Primer og du kan finde den her til ca. 120 kr for 1 liter) Som udgangspunkt kan man godt kalde det en “lak”. Men et andet ord for primer er murbinder. Det har til formål at hærde overfladen (så fuger og sten ikke drysser) altså, alle porøse overflader lukkes. Normalt bruger man det på mur eller puds, hvis det skal males.
✖︎ Olie til træværk (hvis der er det vel at mærke)
Sådan gør du – step-by-step:
✖︎ Dæk rigtig godt af – for det støver (meget!)
✖︎ Bank (evt. gips) pudsen af 1-2 steder for at dobbelttjekke at der ER mursten, og at du kan lide udseendet på disse. Kan du det, kan du fortsætte til næste trin.
✖︎ Fjern al gips fra væggen, hvis der altså er gips.
✖︎ Bank puds af – gør det forsigtigt så du ikke laver ridser eller slår sten af.
✖︎ Brug multitoolen til at fjerne den gamle mørtel mellem stenene. (denne del behøves ikke, hvis man ønsker et mere råt og rustikt look)
✖︎ Fug op med ny mørtel imellem stenene – HUSK at fugte væggen med vand inden du fuger med mørtel. Er der bindingsværk skal man huske at blande fehår/hestehår i den mørtel som rør ved træet, således at fugen ikke revner ved træet, og på sigt kan falde ud. (det glemte vi godt nok, meeeeeen der er ikke sket noget endnu!) Tippet her med fehår/hestehår har jeg sidenhen fået fra en murermester. Så altid godt med noget professionel vejledning.
✖︎ Rens stenene med eddikesyre så rester fra mørtlen fjernes helt (også kaldet fugeslør)
✖︎ Når væggen er helt tør giver man væggen en omgang primer for at lukke overfladen. Det er meget vigtigt at dette er en klar primer. Hvis der er træværk skal dette have olie.
Herunder kan du se hele processen fra start til slut. God fornøjelse!
Sørg for at dække godt af. Det støver nemlig ret meget!
Inden vi gik i gang, dobbelttjekkede vi lige at der rent faktisk var gips og mursten. Det var der, så vi kunne begynde vores projekt.
Væk med gipspladerne!
Næste step: farvel puds! Lidt af et arbejdet. Et meget STØVET arbejde! Man banker egentlig bare med en hammer eller hvad man lige har. Vi vr heldige, at pudsen ikke sad mega godt fast, så det var ret lige til.
Brug multitool’en til at fjerne den gamle mørtel mellem stenene. Efter vi havde fjernet den gamle mørtel gav vi stenene en hurtig og mild slibning på overfladen, så den blev mere jævn og ren. Her kan man bruge en slibemaskine eller bare lige forsigtigt med en slibeklods og slibepapir.
Så blev der fuget op med ny mørtel imellem stenene. Herhjemme kalder vi det at ‘mørtle’.
Når fugen er tørret lidt op kan man fornemme et “lag” af fugerest på stenene. Dette kaldes fugeslør men kan nemt fjernes.
Rens stenene med eddikesyre så rester fra mørtlen fjernes helt (også kaldet fugeslør) Afslutningsvis gav vi væggen en omgang primer, for at lukke overfladen. Det gør bl.a. også at væggen ikke støver. Det er meget vigtigt at dette er en klar primer. Træværket her fik også olie. En helt almindelig træolie.
Så skal der bare ryddes op.
Det er da blevet meget godt, ik? Vi synes det har gjort en verden til forskel og vi er SÅ glade for resultatet.
Kommentarer
Må jeg spørge hvad I gjorde med stikkontakten og den dertilhørende ledning?
Jeg drømmer selv om en rå murstensvæg i min lejlighed, men jeg har en stikkontakt midt i det hele (og en ledning der i øjeblikket er skjult i pudset, og som løber derfra hele vejen op til loftet). Jeg er bange for, at den lige pludselig kommer til at stikke ud når jeg fjerner alt det puds, der er mellem muren og tapetet.
Og tak for en fed blog!
Vi har bygget en kasse til stikkontakterne som kommer ud forneden ved gulvpanelet. Ledningerne ned til har vi “lukket” inde bag en kasse og så mørtlet.