Kategori -
1. marts 2015

DIY: Lav din egen murstensvæg

For lidt over et år siden lavede min kæreste og jeg denne murstensvæg i vores stue. Vi er helt vildt glade for den, da den giver vores stue helt nyt liv og samtidig tilføre vores hjem et råt og personligt twist. Før var det nemlig bare en kedelig almindelig hvid væg. Ikke fordi der er noget som helst galt med hvide vægge, vi kan bare rigtig godt lide det der personligt, lidt skæve og rå udtryk som f.eks. en murstensvæg giver. Projektet tog os ca. en uges tid. Vi havde kunne un arbejde på væggen efter arbejdstid, altså om aftenen. Arbejder man intenst kan man formentlig gøre det på en weekend. Alt afhængig af væggens størrelse selvfølgelig.

Går du selv og drømmer om en murstensvæg, så læs med her. Jeg har på bedste vis udarbejdet en lille DIY-guide udfra hvordan vi gjorde det. Jeg vil dog altid råde til at man spøger professionelle om vejledning og hjælp inden et lignende projekt. Jeg/vi er ikke eksperter eller uddannede indenfor dette fag, og alt i min guide er derfor baseret på egne erfaringer.

Men lad os begynde med de mest basale ting. Det første man egentlig skal vide er, om der rent faktisk er mursten bag ved den væg, hvor man har tænkt sig at påbegynde sit projekt. Hvis man er heldig, som vi har været, er der også bindingsværk. Jeg elsker det, for det giver lige en tand mere hygge til rummet med bindingsværk. Der er bindingsværk i huse/lejligheder der er bygget før 1900-tallet – så vidt jeg har fået fortalt og søgt mig frem til.

For at komme ind til pudsen måtte vi fjerne et lag gips. Herefter fjernede vi al pudsen og valgte også at fjerne den gamle mørtel. Vi ønskede et mere ensartet look og fugede derfor op med ny mørtel, for at få et mere ensartet udseende. Ønsker man et mere råt og rustikt look, kan man blot fjerne puds (og gips hvis det er der), og herefter give væggen en omgang primer. Den besværlige del i projektet ligger nemlig i at fjerne mørtlen og fuge den op på ny. Men resultatet bliver til gengæld lidt mere ensartet, hvor imod den originale fuge kan virke mere rustik. Det kommer selvfølgelig an på hvor man laver sådan en væg, og hvilken stil man ønsker. Nogle steder passer en meget rå og rustik væg sindssygt godt ind. Dem af jer der kender caféen The Living Room i Larsbjørnsstræde 17 i København, har måske lagt mærke til deres meget rå vægge i kælderen? Lige netop der, passer det jo sindssygt godt ind med et meget rustikt look, og en gammel rustik mørtel. Men i et privat hjem synes jeg, at det giver et mere roligt og ensartet fuge over det hele. Haha, okay.. nok om mørtel og fuge. Her er vores version.

Redskaber – det skal du bruge:

 • Multitool. Vores multitool er af mærket “Fein”. Den er toppen af poppen, men Bosch og de andre mærker har også fine maskiner. Det vigtige er egentlig bare at få en med en klinge der kan fjerne fugerne. Skiven som bruges på den hedder simpelthen en “fugefjerner” – hvis man ikke har sådan en, kan man også bruge hammer og mejsel, men jeg vil virkelig anbefale at man køber/låner/lejer en multitool til at fjerne gammelt mørtel med, for hold da helt op det tager lang tid med hammer/mejsel. Så kan det altså hurtigt tage lang tid.
 • Hammer og mejsel til at fjerne gips med – hvis der altså er gips udenpå pudsen.
 • Afdækningsplast, pap, filt og malertape (pas på med gaffatape, det sidder godt fast i gulv og loft, som man bagefter skal skrabe af, hvilket gør processen lidt mere besværlig)
 • Beskyttelsesbriller, handsker, støvmaske og hårnet.
 • En metalbørste + alm. børster/svampe
 • Pensel og eddikesyre
 • Fugepind og filsebræt – Disse træ redskaber fås i flere bredder og man skal vælge en som netop ikke er for stor, da den skal kunne arbejdes ind mellem fugerne. Det er godt at have en almindelig murerske til at blande med.
 • Mørtel – vi brugte strandmørtel 0-4 mm (den er lidt grovere)
 • Cement
 • Primer til at lukke overfladen når væggen er tør (vi brugte Optiform Primer og du kan finde den her til ca. 120 kr for 1 liter)
 • Olie til træværk (hvis der er det vel at mærke)

Sådan gør du – step-by-step:

 • Dæk rigtig godt af – for det støver (meget!)
 • Bank (evt. gips) pudsen af 1-2 steder for at dobbelttjekke at der ER mursten, og at du kan lide udseendet på disse. Kan du det, kan du fortsætte til næste trin.
 • Fjern al gips fra væggen, hvis der altså er gips.
 • Bank puds af – gør det forsigtigt så du ikke laver ridser eller slår sten af.
 • Brug multitoolen til at fjerne den gamle mørtel mellem stenene. (denne del behøves ikke, hvis man ønsker et mere råt og rustikt look)
 • Fug op med ny mørtel imellem stenene – HUSK at fugte væggen med vand inden du fuger med mørtel. Er der bindingsværk skal man huske at blande fehår/hestehår i den mørtel som rør ved træet, således at fugen ikke revner ved træet, og på sigt kan falde ud. (det glemte vi godt nok, meeeeeen der er ikke sket noget endnu!) Tippet her med fehår/hestehår har jeg sidenhen fået fra en murermester. Så altid godt med noget professionel vejledning. Vi fik et godt tip af en murer ift. blanding. For hver spand mørtel blander du en håndfuld cement i. Det gør mørtlen stærkere, og får den formentlig til at tørre hurtigere op. 
 • Rens stenene med eddikesyre så rester fra mørtlen fjernes helt (også kaldet fugeslør)
 • Når væggen er helt tør giver man væggen en omgang primer for at lukke overfladen. Det er meget vigtigt at dette er en klar primer. Hvis der er træværk skal dette have olie.

OBS: Husk, husk, husk vigtigheden af, at væggen fugtes hele tiden mens man fuger – ellers kan man risikere at mørtlen ikke binder som den skal. Husk også at bruge fehår/hestehår mørtlen som rør ved  bindingsværket, hvis der er det!

God fornøjelse!

Sørg for at dække godt af. Det støver nemlig ret meget!

Inden vi gik i gang, dobbelttjekkede vi lige at der rent faktisk var gips og mursten. Det var der, så vi kunne begynde vores projekt.

Væk med gipspladerne!


stov

Næste step: farvel puds! Lidt af et arbejdet. Et meget STØVET arbejde! Man banker egentlig bare med en hammer eller hvad man lige har. Vi vr heldige, at pudsen ikke sad mega godt fast, så det var ret lige til.


Brug multitool’en til at fjerne den gamle mørtel mellem stenene. Efter vi havde fjernet den gamle mørtel gav vi stenene en hurtig og mild slibning på overfladen, så den blev mere jævn og ren. Her kan man bruge en slibemaskine eller bare lige forsigtigt med en slibeklods og slibepapir.

Så blev der fuget op med ny mørtel imellem stenene. Herhjemme kalder vi det at ‘mørtle’.


Når fugen er tørret lidt op kan man fornemme et “lag” af fugerest på stenene. Dette kaldes fugeslør men kan nemt fjernes.

Rens stenene med eddikesyre så rester fra mørtlen fjernes helt (også kaldet fugeslør) Afslutningsvis gav vi væggen en omgang primer, for at lukke overfladen. Det gør bl.a. også at væggen ikke støver. Det er meget vigtigt at dette er en klar primer. Træværket her fik også olie. En helt almindelig træolie.


Så skal der bare ryddes op.

 

Det er da blevet meget godt, ik? Vi synes det har gjort en verden til forskel og vi er SÅ glade for resultatet.

Kommentarer

 1. Det er virkelig også sindssygt flot! Og det giver rummet et helt unikt udtryk. I er SÅ dygtige 🙂 Elsker lampen og sofaen også, så fedt 🙂

  1. TUSIND tak søde Mette! Det gør noget ved rummet med de mursten.. Vi elsker også sofaen.. og lampen.. hehe…

 2. Jeg elsker også murstensvægge – desværre bor vi til leje og der er pt ingen mulighed for at lave sådanne ændringer i vores lejlighed. Men en skønne dag! 😀

  1. Ah ja, så bliver det lidt svært. Men så kan du lade dig inspirere her til i en dag får jeres eget 🙂 Det giver virkelig bare noget mere kant og hygge synes jeg.

 3. Sarah - 1. marts 2015

  I er så mega seje! Det virker så uoverskueligt for mig at gå igang med sådan et projekt, men det ser bare SÅ flot ud. Bor desværre også til leje, men måske når jeg engang selv får et hus 😀

  1. Mange tak Sarah. Hvor er du sød… Ja, det virker ret uoverskueligt, men det er faktisk okay ligetil når man har “opskriften”! Hehe.. Jaaa.. du kan gemme den bag øret til du en dag selv får dit helt eget 🙂 Så kan man nemlig helt selv bestemme!

 4. Jan - 1. marts 2015

  Ser godt ud, men HUSK briller når der arbejdes med syre. Og evt høreværn når der køres med multicutter (min larmer i hvert fald, men er også skodamodellen 🙂 Desuden så køb en rigtig god støvmaske i stedet for engangsmodellen. Støvet, som er OVERALT, kommer også ned i dine lunger. Sådan en koster lidt, men er nødvendigt. Og ja eddikesyre,- Aldrig saltsyre til indendørs brug. Jeg er i gang med manøvren i vores hus,- Har gjort det en gang i en lejlighed jeg havde. Et kæmpe arbejde, men bliver fedt

 5. Christina - 1. marts 2015

  Hej Mille Emilie
  Hvor har i købt loftlampen henne? Eller er det en i selv har lavet også??
  By the way så ser muren super fed ud!!!!

  1. Hej Christina,
   Mange tak for de rosende ord. Det varmer kan du tro!
   Lampen er fra en hollandsk designer der hedder Leonne Cuppen. Vi fik den af min svigermor, som vidst nok fandt den på dba.
   De har haft den hos PT (butik) i vendersgade lige ved Nørreport st og Torvehallerne, men ved ikke om de har den mere.

 6. Lisa - 1. marts 2015

  Hej 🙂
  Nu ved jeg ikke hvor lydt der er i jeres lejlighed, men er der mon blevet mere lydt efter denne flotte renovering?

  1. Hej Lisa.
   Nej det synes jeg ikke. Vi fjernede kun gips og lidt puds. Så der var ikke lydtætnet med noget.

 7. Allan Thomsen - 1. marts 2015

  Hej.
  Ser super godt ud, har lige et hurtigt spørgsmål. Fortyndet i eddikesyre med vand inden i smurte det på murstenene? Hvis i gjorde, hvilken blandingsforhold brugte i så?

  1. Hej Allan.
   Ja det gjorde vi. Kan ikke huske hvor meget, men det står på flaskerne 🙂

   1. Allan Thomsen - 1. marts 2015

    Super, tak for det. Et andet hurtigt spørgsmål, jeres væg er det ind mod en nabo eller en gavl væg?

 8. Anne - 1. marts 2015

  Super fedt :)…. Jeg er sikker på, at min kæreste og jeg skal i gang med det projekt, når vi får hus. 🙂
  Er din kæreste håndværker, eller kan ”normale” mennesker rent faktisk også gå til det ?;)
  By the way: Hvor er stigen og stolen fra :)??

  1. Det lyder som en god idé 🙂
   Nej min kæreste er ikke håndværker – det er der ingen af os der er. Vi er bare meget gør-det-selv-agtige! Haha.. Da jeg lærte Lasse at kende kunne jeg dårligt spartle eller male, men nu kan jeg (næsten) alt!
   Stigen er bare en ganske almindelig malerstige fra et byggecenter, hvor jeg har viklet en lyskæde omkring. Stolen er en BRuno Mathsson!

 9. Sussi - 1. marts 2015

  Hvad har I givet af efterbehandling? Primer? Er det en slags lak?

  1. Hej Sussi.
   Som udgangspunkt kan man godt kalde det en “lak”. Men et andet ord for primer er murbinder. Det har til formål at hærde overfladen (så fuger og sten ikke drysser) altså, alle porøse overflader lukkes. Normalt bruger man det på mur eller puds, hvis det skal males.

 10. Tinka - 1. marts 2015

  Hej Mille,
  Jeg vil gerne høre om hvordan i har lavet overgang mellem mursten til tapetvæg, har i nogle lister? Kan desværre ikke se det på billederne.
  Vi vil lave en rå væg næste weekend nemlig 🙂

  1. Vi har ingen lister lavet nej. Vi har vægge der går helt op til, hvor vi har fyldt ‘hullerne’ med mørtel og fuge. Derefter har vi faktisk bare malet det med vægmaling. Det virker for os!

 11. Jesper - 1. marts 2015

  Super resultat, hvor ser det flot ud! Vi skal have lavet nyt køkken og vil gerne lave New York’er væg, så vil høre hvor meget Primer i brugte til jeres store flotte væg? Vores væg er noget mindre, da det faktisk er to vægge, på hver sin side af et vindue imod vores baggård. Så tror maks der er tale om 4-5 m2 i alt.

  1. Mange tak 🙂 Åh, kan ikke huske hvor meget. Vi anvendte ihvertfald ikke mere end en enkelt flaske, men der står blandingsforhold på flasken.

 12. Anne S. - 1. marts 2015

  Tusind tak for en super inspirerende og informativ diy – vi har kastet os over et lignende projekt og fået smukke gamle mursten frem i lyset. Vi har fuget en lille del m kalkmørtel uden cement, men nu det er tørret op er fugerne meget hvide. Alt for hvide synes jeg (husbonden synes de er fine, han vil bare gerne være færdig m projektet ?) – så mit spørgsmål er hvordan I ramte den fine grå farve på jeres fuger? Blandede I cement i, og hvis ja, hvor meget i forhold til kalkmørtlen? Tak igen for jeres diy, det er en helt utrolig flot væg I har fået frem – sikke en forskel i forhold til den hvide væg før ?.

  1. Hej Anne.
   Tusind tak for de flotte ord, det varmer kan du tro. Skønt I kunne bruge min DIY. Sejt i har fået lavet en murstensvæg! Det gør altså bare et rum hyggeligt.
   Til dine spørgsmål:
   Punkt 1. Vi brugte strandmørtel 0-4 mm. og ikke kalkmørtel.
   Punkt 2. Til en spand mørtel kom vi den mængde cement i, som man kan have mellem to hænder.

 13. Allan - 1. marts 2015

  Hej. Ser ret fedt ud. Hvad gjorde i med de 2 ledninger som ligger fræset inde i væggen?

 14. Mette - 1. marts 2015

  Fed fed væg I har fået jer. Tusind tak for den udførlige DIY.
  Hvor lang tid brugte I på at kratte fugerne ud og ‘mørtle’ bagefter?

  1. Tak, vi er også meget glade for den 🙂
   Uha.. det husker jeg ikke helt.. men det tog da lidt tid.. ikke flere uger eller noget. Men nok et par dages arbejde!

 15. Helle - 1. marts 2015

  Fantastisk flot væg. Og prisværdigt med din beskrivelse af jeres proces. Vi ønsker en lignende væg i vores køkken og jeg er hamrende splittet mellem hvilket køkken, der passer bedst (og som jeg stadig er glad for om 5 år). Jeg vil gerne skabe samme rustikke stemning som I har og er til enten hvidt eller sort køkken. Hvad tænker du ville være fedest?

  1. TAK, hvor er du sød Helle. Dejligt du kan bruge min guide. Og fedt I skal til at igang med et lignende projekt.
   Åh, den men køkkenet er svær. Jeg er selv ret lun på sorte/mørke køkkener for tiden. Men som du skriver, så skulle man jo gerne være glad for et køkken om 5 år også. Der tror jeg altså man er mere ‘safe’ med et hvidt køkken. Sorte eller farvede køkkener tror jeg, at man med tiden bliver lidt træt af, netop fordi det er mørkt. Tænker også at en sort bordplade bliver let støvet osv. Men hvad ved jeg? Har ikke haft et sort køkken før. Det kommer helt an på resten af boligen og indretningen. Hvis resten indretningen er lys, og der er store vinduespartier der kan give lys, så synes jeg sagtens det kan bære et mørkt køkken. Og især op af en rå murstensvæg bliver det kun mere råt.

 16. magnus smolarz - 1. marts 2015

  super fedt, og pisse godt beskrevet. jeg vil igang med noget magen til i bryggers, der skal flydebeton på gulv og murstensvægen skal findes frem igen 🙂 det er bindingsværk med stråtag det kommer til at passe perfekt ind i gårdens stil.!

  1. Hej Magnus. Hvor er det godt at høre, at du kan bruge min guide. Pøj pøj med dit projekt!! 🙂

 17. sarah gottlieb - 1. marts 2015

  Hej. Hvor er jeres rå væg super flot! Jeg skal til at i gang med samme projekt på min søns værelse og vil høre, hvordan I gjorde med overgangen fra rå mur til de vægge, der ikke skal berøres?
  Kh. Sarahsarahsniksnak@gmai

 18. Natasha - 1. marts 2015

  Super flot væg! Min kæreste og jeg har lige lavet samme projekt i vores nye andelslejlighed. Vi er dog kommet i problemer med bestyrelsen, da de siger det ikke er tilladt pga. brandsikkerheden? Har I gjort noget for at brandsikre væggen?
  Jeg håber inderligt at vi kan finde en løsning, hvor vi ikke skal mure det hele op igen!

  1. Det har vi aldrig hørt noget om, så nej det har vi ikke. Det burde ikke være et problem? Ingen af vores vægge er brandsikrede. Vores døre er til gengæld brandsikrede ud til opgangen.

 19. Nina - 1. marts 2015

  Hej Mille Emilie!
  Mega flot, skal lave sådan en væg i mit køkken, hvor vi har fine gule mursten!
  jeg tænkte på hvordan i fik kanterne pæne og lige? er lige bange for at få revet alt tapetet af og få grimme kanter!
  Kh Nina

  1. vi har fyldt ‘hullerne’ med mørtel og fuge. Derefter har vi faktisk bare malet det med vægmaling. Det virker for os!

 20. Julie - 1. marts 2015

  Wow det er SÅ flot! Vi skal selv i gang med projekt murestensvæg. Hvor har I fundet/lånt/lejet den der stolpe der holder afskærmningsplasten? Og hvad hedder sådan én??

  1. Hej Julie. Man kalder dem “soldater”. Haha.. lidt skørt. Det er en min svigermor har liggende 🙂

 21. Ninna - 1. marts 2015

  Hej Mille, super flot! Har i brug Ålborg hvid cement?

  1. Jeg kan faktisk ikke huske hvilken cement vi brugte. Men forhør dig evt. med en murer!

 22. Sofie - 1. marts 2015

  Hej, tak for din DIY? Jeg laver selv en murstensmur nu, og er helt forelsket i stenene. De har den perfekte farve, så nu er jeg bange for at efterbehandlingen ændrer det. Kan du huske om primeren gjorde stenene mørkere?

  1. Hej Sofie,
   Ej, hvor spændende. Stenene bliver en my mørkere, men det tørre hurtigt op synes jeg. Men ja, de vil blive en lille smule mørkere. Det kan ikke undgås.

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret