Selvom jeg egentlig ikke er særlig pjattet med lugten af klementin, så elsker jeg den her fine jule-DIY. Man kan bruge klementiner eller appelsiner, det er sådan lidt en smagssag. Måske citroner og lime også kan gå an? Prøv Jer frem.
Det er noget underligt noget det der med smage og dufte, hvor forskelligt man oplever og føler ting forskelligt. Jeg hader virkelig lugten af klementin, men synes de er så fine og dekorative når de er tørrede – og jeg elsker at spise dem. De smager jo fantastisk! Men lugten.. jeg kan simpelthen ikke fordrage den! Haha. Skørt, ik?
Nå – men i dag skal det handle om den her JULEKRANS af tørrede klementiner. Jeg har ikke opfundet den dybe tallerken, og der er mange andre der har lavet lignende kranse før mig, men det bliver de jo ikke mindre finere af.
Jeg laver noget med tørrede appelsiner/klementiner (næsten) hvert år, og det er simpelthen SÅ nemt. Derfor tænkte jeg det var på tide med en lille how-to-guide, så du også kan lave en krans.. eller guirland, juleophæng eller hvad du nu vil bruge de tørrede frugter til.
Det er nemlig smadder nemt, billigt, enormt julet og helt vildt hyggeligt. Og så dufter bagt klementin/appelsin faktisk også ret julet.
Hæng kransen i vinduet, på et skab, på væggen eller lav guirlander, lav små juleophæng og hæng dem på juletræet eller i vinduet, brug dem som pynt til juleindpakningen eller brug dem som pynt til julebordet… eller der hvor du lige synes de passer ind. Mulighederne er mange!
Det skal du bruge
♥ Klementiner eller appelsiner (brug flere, hvis du skal lave en STOR krans (eller en laaang guirlande) – jeg har brugt ca. 10 klementiner til min krans og en lille guirlande.
♥ Fiskars saks – deres gode klassiske orange universalsaks
♥ Bageplade og bagepapir
♥ Renseribøjle eller ståltråd
♥ Jutesnor, fint julesnor eller hvad du nu ønsker. Jeg er vild med den rød-hvide julesnor.
Sådan laver du de tørrede klementinskiver
♥ Tænd ovnen på ca 150 grader varmluft.
♥ Tag bageplade og bagepapir frem og klip et stykke bagepapir af og læg på pladen.
♥ Find dine klementiner frem og skær dem (eller appelsiner) i tynde skiver. Jeg synes ikke det gør noget, at de ikke er præcis samme tykkelse, det giver blot lidt variation og liv til kransen. Men prøv dig lidt frem!
♥ Læg skiverne på en bageplade med bagepapir, og kom dem i ovnen og lad dem bage i ca. 1,5-2 timer – hold øje undervejs. Tiden varierer fra ovn til ovn og afhænger også af appelsinskivernes tykkelse, så kig til skiverne løbende. Vend skiverne, når cirka halvdelen af tiden er gået. Jeg synes jeg brugte lige knap 2 timer på at bage dem.
♥ Lad appelsinskiverne køle af og tørre på en rist.
♥ For at undgå at skiverne bøjer for meget, kan det være en god idé at lægge dem i pres natten over – to skærebrætter med noget tungt ovenpå fungerer fx godt. Igen, er det lidt en smagssag. Er man til det mere ujævne og rustikke, så kan du bruge dem nærmest med det samme.
Sådan laver du selve kransen
♥ Tag din renseribøjle og ‘åbn’ den.
♥ Form den til den størrelse du nu ønsker. Det kan godt være lidt svært, for en renseribøjle er lidt stiv. Her kan også anvendes ståltråd, hvis du har.
♥ Placér de tørrede skiver rundt langs din cirkel, så du er sikker på du har nok – og læg dem i den rækkefølge du ønsker, så bliver det oftest pænest.
♥ Tag din limpistol og påbegynd limningen af de tørrede skiver. Du kører bare én efter én.
♥ Når du er nået hele vejen rundt og limen er tør (den tørrer hurtigt), så vend kransen om og giv den evt. en gang ‘sikkerhedslim’ på bagsiden. Kan undlades, men jeg gør det altid, for at sikre mig at skiverne sidder helt fast.
♥ Tag din saks og klip noget snor i den rette længde til din krans til ophæng.
♥ Bind din snor fast og violá! Nu er din krans faktisk færdig til at blive hængt op.
‘Tag’ mig endelig i jeres billeder på instagram, så jeg kan se jeres kreationer. Vil elske at se jeres fine kranse og andet julehygge! Måske I kan inspirere mig den anden vej.