15. august 2019
Reklame for Mosaikhjørnet + Original Style

DIY-guide: Opsætning af vægfliser

SÅ blev vi endelig færdige med vores flisevæg i køkkenet. Vi elsker fliser i et køkken, det er både pænt og praktisk. Vi har før sat metrofliser op i vores gamle køkken, vi har sat fliser op på vores nye badeværelse og nu altså også i vores nye køkken. Så vi er efterhånden rimelig rutinerede fliseopsættere.

I er mange der spørger om det er nemt at gøre selv, og svaret er: JA! Det er nemt. Man skal simpelthen bare have en god portion tålmodighed med i lommen og så er man faktisk ret godt kørende. Jeg vil vove den påstand at alle kan gøre det her selv.

Som altid, når vi kaster os ud i vores mange gør-det-selv-projekter, så synes jeg det er fedt at dele processen med Jer, og denne gang er selvfølgelig ingen undtagelse. Selvom jeg før har lavet en DIY-guide med metrofliser (i 2014), så får I altså her en opdateret 2019-version inklusiv en lille video (se den i midten af indlægget), hvor I kan se hvor let det faktisk kan gøres.

VALG AF FLISER

Da vi lavede fliser i vores gamle køkken var det metrofliser med facetkant, men denne gang har vi valgt en helt kvadratisk og klassisk flise, som hedder Field Tile Vintage White (måler 15,2×15,2) fra det engelsk mærke Original Style, som altså kun forhandles hos Mosaikhjørnet.

Grunden til vi har valgt netop denne flise er, at: 1. Vi synes den er rigtig pæn (obvious!) 2. de fylder lidt mere end fx metrofliserne, så det går hurtigere med opsætningen da der er færre rækker fliser 3. vi har erfaret at de er noget nemmere at sætte op end metrofliserne (med facet), og sidst men ikke mindst 4. vi synes at denne flise var den der passede bedst til vores nye køkken.

HVOR LANG TID BRUGER MAN PÅ DET?

I er virkelig mange der har spurgt ind til hvor lang tid man skal bruge på sådan en væg. Det er liiidt svært at svare helt konkret på, for det afhænger selvfølgelig af hvor mange fliser du skal have op og hvor stort et område det drejer sig om.

Vi har brugt ca. 14 timer sammenlagt på dette projekt, spredt udover to weekenddage (hvor vi fik Frida passet nogle timer) og så har vi brugt nogle aftener til at fuge, afsyre og imprægnere. Men et område som vores der er ca. 7,5-8 m2 kan altså gøres på en weekend.

NÅ! Men vi er jo ikke kommet for at danse, så lad os komme i gang.

DET SKAL DU BRUGE

 • Fliser: Hehe.. ja, det siger jo sig selv. Rimelig essentielt til sådan et projekt. Vi har valgt en kvadratisk flise ved navn Field Tile Vintage White (måler 15,2×15,2) fra det engelske mærke Original Style, som forhandles hos Mosaikhjørnet.
 • Fliseklæb: Det bruges som en slags lim til at sætte fliserne op med.
 • Klinkefuge: Vi har valgt en fuge fra LIP i farven ‘perlehvid’, som er steppet inden helt hvid. Den er sådan helt helt lysegrå.
 • Fliseskære
 • Fugesnor eller flisekryds: Det er lidt en smagssag hvad man er til. Nogen er til snor andre til kryds. Vi har faktisk brugt begge dele til denne. Vi brugte 3 mm. flisekryds.
 • Spand, tandspartel, fugebræt og stor svamp
 • Eddikesyre: Bruges til at fjerne fugeslør når fugen er tør (se video)
 • Silikonefuge: Vi brugte en LIP sanitetssilikonefuge i både ‘perlehvid’ og hvid.
 • Evt. krydslaser
 • Evt. grundrens: Vask væggene ned inden påsætning af fliser, hvis det er en malet væg. Vi har bare sat direkte op på gipsvæggen, så vi har ikke vasket ned i denne omgang.
 • Evt. imprægnering: Dette bruges til at lukke overfladen i fugen, således at snavs ikke sætter sig og det er nemmere at tørre af efter madlavning. I vores gamle lejlighed havde vi hvid fuge, som blev ved med at være flot hvid.

DIY-GUIDE: SÅDAN GØR DU

1. Dæk godt af med enten pap eller afdækningsplast! Har du en malet væg, så vask ned med grundrens.

2. Læg fugesnor eller en træliste hele vejen langs kanten af bordpladen, således at du får en lige kant over bordpladen, hvor fugen skal i til sidst.

3. Bland fliseklæb og kom på væggen med tandspartlen, hvor du kører “tænderne” helt ind til væggen.


4. Tryk fliserne ind i fliseklæben og brug fugesnor eller flisekryds til at få samme afstand mellem alle fliserne. Vi brugte 3 mm flisekryds. Fliseklæben tørrer hurtigt, så vær præcis og perfektionistisk med påsætningen. Smør kun fliseklæb på et lille område ad gangen.

TIP: Brug evt. en krydslaser til at holde styr på linjerne.

5. Ved stikkontakter, ledninger og kanter vær her ekstra omhyggelig med beskæring og boring. Vi havde ingen stikkontakter denne gang, men til gengæld fire ledninger til lamper. Her målte Lasse meget præcist ud og brugte så et glasbor/keramikbor til at bore hullet med. (se hvordan i videoen)

6. Når du er færdig med at sætte fliser op, fjernes fugesnor/flisekryds og du lader væggen tørre natten over.

7. Nu er væggen helt tør og klar til at blive fuget op. Det gøres ved at blande fugen op med vand (der står på pakken hvordan man skal blande det) Kom et godt lag på fugebrættet, og fordel massen henover fliserne i diagonale strøg til fugerne er fyldt. (se hvordan i videoen)

8. Når du har fuget et stykke af væggen, vasker du overskydende fugemasse væk med svamp og vand, inden det tørre for meget op. Her vælger du hvor dybe fugerne skal være – alt afhængig af hvor hårdt du trykker.

9. Når du er helt færdig med at fuge væggen, så lad den tørre et døgns tid. Når fugen er tør, fjernes fugeslør med en let opløsning af eddikesyre og en svamp. Nu kan man imprægnere fugerne hvis man ønsker det. Dette kan dog være en god idé i et køkken, især hvis man har valgt lyse fuger.

10. Langs kanter og lodrette hjørner fuges der med silikonefuge.

TIP: Vælger du at sætte fliserne op i forbandt, som vi har gjort, kan man med fordel anvende en krydslaser, så du nemt kan holde styr på linjerne.

15% RABATKODE TIL DIG

Sammen med Mosaikhjørnet og Original Style har jeg fået lov til at dele en rabatkode til DIG, som du kan bruge hos Mosaikhjørnet i deres butikker landet over.

Måske skal du have nye fliser i køkkenet, nye klinker i bryggerset eller måske trænger badeværelset til en opgradering? Eller måske tænker du at lave et hjemmelavet havebord med farverige klinker?

RABATKODE TIL DIG

Rabatkoden kan bruges hos alle Mosaikhjørnets butikker landet over – men den gælder dog kun i butikkerne – og ikke på webshoppen.

Henvend dig til en medarbejder eller ved kassen i butikkerne og brug min kode: MILLE EMILIE så får du altså -15% fra din ordre på ALLE varer fra Original Style UK hos Mosaikhjørnet.

Og der er altså rigtig MANGE smukke fliser skulle jeg hilse at sige. Spørg evt. efter deres kataloger, for de har ikke alle fliser i butikken.

OBS: Koden gælder kun her i august måneden og gælder kun til fliser/klinker fra Original Style og er ekskl. fragt. Leveringstiden er på ca. 7-10 arbejdsdage.

FØR & EFTER AF VORES KØKKENVÆG

FØR
EFTER
(der mangler lige fuge langs kanter her, men you get the picture)

NU mangler vi kun at finde de helt rigtige lamper OG at få bygget vores emhættekasse. Nåååja, og sætte stuk op, lister langs gulvet og alt det der.. Hehe.. Never ending story!

Med hus har man projekter til evig tid. Enten hader man det eller også elsker man det. Haha! Vi er heldigvis typerne der elsker projekter, vi elsker at bygge og skabe ting selv.

Lige nu er første prioritet at få bygget vores træterrasse helt færdig, få lagt rullegræs og få styr på uderummet. Næste projekt bliver emhættekasse og så bryggers. Ha! Så I kan nok se, at vi har riiiigeligt at se til.

Se hvor fint fra ø’en. Elsker at sidde lige her og arbejde.
Det endelige resultat!

Kommentarer

 1. Samira - 15. august 2019

  Så utrolig fint dere får det. En sann inspirasjon å følge deg. Gleder meg alltid til neste oppdatering.
  Stor klem fra Oslo :))

  1. Mille Emilie - 15. august 2019

   Tusind tak Samira. Hvor er jeg glad for du følger med, og kan bruge det hele til noget. Tak! 🙂 Klem

 2. Chris - 15. august 2019

  Det er sååååå smukt. Må jeg spørge, hvilken slags imprægnering, I har anvendt?

  1. Mille Emilie - 15. august 2019

   Vi bruger en imprægnering til flise og beton overflader fra “stone treatment” 🙂

  2. Rikke - 15. august 2019

   Hvilken fliseskærer har i brugt til at skære fliserne smallere? ☺️

   1. Mille Emilie - 15. august 2019

    Ved sgu ikke hvad den hedder. Der findes mange forskellige, og vi har lånt og lejet gennem årene.

 3. Dejligt med en gennemførlig guide af lige præcis fliseopsætning! Har længe overvejet selv at prøve det, men er lidt nervøs med tålmodigheden og de manglende handy-hænder 😛 Hvor dyrt blev det med alle materialer?

  1. Mille Emilie - 15. august 2019

   Dejligt du kan bruge min guide. Det behøver nemlig slet ikke være så besværligt, som det umiddelbart kunne lyde. Jeg ved faktisk ikke hvad det har kostet alt i alt – det må jeg lige prøve at regne sammen. Kunne egentlig være lidt interessant at se. Vende rolige tilbage 🙂

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret