Kategori -
21. september 2017

Det geniale alternativ til den traditionelle og klodsede cykelhjelm


Bruger du cykelhjelm? Nej.
Hvorfor ikke? En kombination af forfængelig og dovenskab. Mest forfængelighed.

Dumt. Overfladisk. Jeg ved det. Jeg bruger ikke cykelhjelm, fordi jeg ikke vil se dum ud. Det er jo den mest latterlige grund til ikke at bruge cykelhjelm, jeg ved det. Og jeg ved, at jeg vil se langt smartere ud med cykelhjelm end med kraniebrud. Det er helt og aldeles dumt (og dovent), at jeg ikke bruger cykelhjelm. Der er absolut ingen logisk grund til at lade være. Der er ingen bivirkninger, ingen omkostninger. Der er faktisk kun fordele ved det. Men ikke desto mindre har jeg altså ikke brugt cykelhjelm… i årevis. Jeg kan faktisk slet ikke huske, hvornår jeg stoppede med at bruge cykelhjelm. Så længe siden er det.
En cykelhjelm er for mig en deform og kikset flamingoskal, som giver mig røde mærker i panden og fladmast frisure. Den vil for altid minde mig om historien om Poul Nyrup, som ofte blev gjort til grin i mediernes satiresektioner med en alt alt alt for lille cykelhjelm på hovedet. Jeg føler mig enormt kikset med en cykelhjelm spændt fast på hovedet, men det er for dumt at lade være. Ikke sagt at det er kikset at bruge cykelhjelm, det er det bestemt ikke. 
MEn efter jeg er blevet mor, er det noget der har fyldt rigtig meget. For jeg kan jo ikke cykle rundt uden hjelm, når Frida skal have hjelm på, og det skal hun. Hun er godt nok lidt lille til at forstå det endnu, men hun skal jo helst vokse op med et andet budskab. Hvordan forklarer man lige det? “Mor er forfængelig lille skat, hun vil ikke have “hattehår”, så hun behøver ikke have hjelm på, men det skal du.” Det dur jo ikke, så det skal der laves om på.

Jeg har cyklet lige så længe jeg kan huske, og finder en enorm frihed i at kunne cykle rundt. Jeg skal ikke betale for at parkere nogen steder, jeg kommer hurtigt frem og skal ikke holde i kø i myldretrafikken. Jeg får luft under skørterne og sol i ansigtet på min vej (Oh well, nogen gange også regn.. men altså… you get the picture, right?). Jeg har haft den samme cykel i mere end ti år. Den holder faktisk ret godt, taget i betragtning af, at den har stået udenfor alle ti år. Men jeg er god til at passe på mine ting. Også min cykel. Bare ikke mig selv og mit lille hovede, åbenbart.
Det sidste års tid har vi drømt om en “familiecykel”; en smart ladcykel, helst på el. Vi overvejede om jeg skulle have en ny cykel med barnesæde bagpå, eller om vi i stedet skulle erhverve os en el-ladcykel. Valget faldt altså på sidstnævnte. En el-ladcykel. Og den er fanme sej, skulle jeg hilse at sige. (Vi får den på søndag. Juhuuu!)
Vi har altså købt os den her smarte el-ladcykel for at gøre vores hverdag nemmere. Jeg kan køre Frida til og fra vuggestue, hvilket gør det så meget nemmere for os, end når enten Lasse skal køre derned i bil på vej til/fra arbejde og bøvle med klapvognen, eller jeg skal gå derned med klapvogn, for at gå tilbage igen. Det er nu engang hurtigere på jernhest end på gåben. På den her måde kan vi få hamsterhjulet til at køre lidt bedre og hurtigere rundt, som i sidste ende giver os mere tid. Smart! For hvem ønsker ikke mere tid i hverdagen? I know I doooo.
Jeg kan drøne afsted til møder, events mm. lige efter jeg har afleveret, og kan nemt og bekvemt komme retur når hun skal hentes. Jeg har ofte mange sager med mig i muleposer; interiørnips, remedier til DIY-projekter, props til shoots, ekstra ting til Frida osv. Det fylder altså i en almindelig lille cykelkurv. Dernæst kan vi, som familie, komme meget lettere rundt i weekenderne, uden altid at være afhængig af klapvogn, bil eller tog og bus. Det giver os en helt ny frihed til bare at suse afsted mod nye eventyr. Smart, igen igen. Og så er det bedre for miljøet end bil, bus og tog. Ekstra win!
Jeg vil gerne skrive lidt mere om ladcyklen, men det må blive en anden gang. Idag skal det handle om min nye “cykelhjelm”.


Jeg har nemlig været så svineheldig at jeg har fået  fingrene i en Hövding cykelhjelm. En Höv-hvad-for-noget? En Hövding cykelhjelm.. eller cykelkrave vil jeg nu nok nærmere kalde den. Ligesom el-ladcyklen, er det ikke bare en hvilken som helst cykelhjelm, næ næ.. det hele skal jo gerne passe sammen til den forfængelige cyklist. Ikke?
Jeg har fået mig en “usynlig” cykelhjelm (den er selvfølgelig ikke usynlig, men den er ikke lige så ‘frembrusende’ som en traditionel cykelhjelm) Det mest geniale alternativ til den klodsede cykelhjelm, til den forfængelige cyklist som jeg nu engang er. Og så er den tilmed “usynlig”. Usynlig tænker du? Right. Men den er god nok… sådan da. Lad mig lige forklare, og fortælle hvorfor den er smartere og bedre end en almindelig cykelhjelm.
En Hövding cykelkrave er ikke en cykelhjelm i traditionel forstand; et stort klodset æg der indkapsler dit hovede i flamingo, som bliver spændt fast rundt om hovedet, så håret står ud til alle sider og ens dobbelthage bliver fremhævet endnu mere (uheldigt). Man ser ikke alene fjollet ud, man ligner jo noget der er løgn! Det er min personlige holdning, og det er den følelse JEG får med en cykelhjelm på hovedet. Enormt overfladisk, jeg ved det. MEN det er nu ment lidt i sjov også, skrevet med et glimt i øjet. Jeg ved jeg ikke er den eneste forfængelige cyklist – jeg ved I sidder derude forfængelige medcyklister!
Nej, Hövding er en “krave”, som man lyner rundt om halsen og aktiverer nemt med en trykknap. Plimmelim, så er den aktiveret (og plimbim, så er den deaktiveret. Nemt!). Skulle uheldet være ude, udløser cykelkraven en airbag, som folder sig ud på et splitsekund og dermed beskytter dit hoved hele vejen rundt i form af en stor pude. Den virker på samme måde, som den airbag der sidder i en bil. Ret sejt.
Man har altså hovedet fri, men er alligevel beskyttet. Jeg havde lidt mange spørgsmål ift. det der med tørklæde, håret udover, hætte på jakke osv. Virker den så stadig? JA! Kraven må sådan set bare ikke være dækket. Man kan sagtens have håret løst, som jeg har her nedenfor. Skulle uheldet være ude, presser airbag’en alt væk (hår, solbriller, hue eller hvad man nu har siddende). Man kan dog ikke dække kraven med tørklæde eller komme den ned i jakken, den skal være “fri” – men jeg synes ikke jeg har oplevet at den har generet på den front. Jeg har taget kraven på som det sidste når jeg er gået ud af døren, så den har ligesom været sidste lag i hele “ud af døren tøj-processen”. Giver det mening?

Men hvordan ved ‘cykelkraven’, hvornår den skal puste sig op?

Under kraven sidder der små sensorer, der opfanger ens bevægelser. Skulle der ske pludselige og voldsomme bevægelser, vil airbag’en puste sig op og dermed yde den bedste beskyttelse for en. Når airbag’en udløses pustes den op til en hætte, som fikserer din nakke og giver dig, i følge Hövding, verdens bedste stødabsorbering.
Hövding består af to dele – en krave og et cover. Kraven omgiver airbagsystemet, der udgør selve hovedbeskyttelsen. Kraven er fremstillet af et sort, vandtæt og smudsafvisende funktionsstof, og den sidder ikke stramt omkring halsen. Man aktiverer nemt sin Hövding ved blot at klikke lynlåsstroppen fast i den runde knap, hvorefter den så afgiver et lys- og et lydsignal som bekræftelse på, at du er ready-to-go. Fanme smart, og nemt! Med kraven medfølger et sort basis-cover syet i et robust funktionsmateriale, der beskytter din Hövding mod snavs og slitage.
Hövding er meget mere sikker end en almindelig cykelhjelm, forstået på den måde at den beskytter hele hovedet og nakken. Ved uheld puster den sig op, og går hele vejen rundt om hovedet og nakken. De fleste skader sker i nakken, og der kan en almindelig cykelhjelm desværre ikke (altid) helt følge trop. Selvfølgelig er en almindelig cykelhjelm ikke dårlig, og det er klart bedre end ingenting, men udfra statistikkerne er Hövding altså bedre rent sikkerhedsmæssigt. Ja, faktisk giver Hövding 8 gange bedre beskyttelse mod skader end almindelige cykelhjelme (ifølge en rapport fra Stanford, 2016).
For nogle uger siden var jeg til et informativt og spændende kursus omkring den her smarte “usynlige cykelhjelm” sammen med tre andre influensers. Her fik vi en masse info om den. Vi fik tilmed, lov til, at prøve at se den i funktion. Hvordan den udløste og pustede sig op ved et fald. Jeg overvejede SÅ meget at prøve. Der var næsten tale om gruppepres, men jeg endte med ikke at gøre det. Tøs! Men heldigvis tog Joen én, faktisk to, for holdet og agerede stuntmand. Det fik jeg heldigvis lavet en lille slow motion video af, så du kan se hvordan den langsomt udløser sig. Det ser ret vildt ud, faktisk. Se bare her:

Men det handler vel i bund og grund om vaner (ja okay, og en liiiiiille bitte smule forfængelighed). Ligesom når man kører bil. Der er ingen der sætter sig ind i bilen og starter den, uden at tage sele på, vel? Det burde jo være det samme med en cykelhjelm eller cykelkrave, i mit tilfælde. Og det er det faktisk, og heldigvis, blevet. Hövdings motto er; Feel free, ride safe! Og tak for det, for det er lige præcis dét jeg føler når jeg har kraven på. Fri – men sikker.
Jeg er blevet glad for min cykelkrave, selvom det faktisk tog mig nogle dages tilvænning. Den vejer lidt, men ikke mere end at det er glemt efter kort tid. Jeg var også liiiiidt skeptisk i starten og tænkte “den popper, den popper nu” bare der var det mindste bump, når jeg drejede hovedet eller bukkede mig ned for at låse min cykel op. Jeg cyklede sådan helt stift. Haha! Men den popper altså ikke. Man kan sagtens vende hovedet og cykle over bump osv. Jeg har gjort det til vane at, jeg tager min cykelkrave på som det sidste og aktiverer den først lige inden jeg stiger op på cyklen. Det samme gør sig gældende når jeg står af min cykel; deaktiver og over armen. Nemt.
Cykelkraven oplades nemt med USB og har op til 10-timers batteri-levetid, når kraven er aktiveret. Det betyder, at man kan nøjes med at lade op cirka en gang hver 14. dag alt afhængigt af hvor meget man cykler. Ret smart at man ikke behøver oplade den hver dag, ikke? Det gør det lidt mere praktisk. Det tror jeg i hvert fald selv jeg ville glemme.
Jeg føler mig ærlig talt en smule sej, ja faktisk føler jeg mig helt smart. Sådan ægte smart, helt moderne. Min forfængelig er i den grad blevet overrulet af fornuften. Heldigvis!
Det skal dog lige nævnes, at havde der ikke været et alternativ som Hövding, så havde jeg naturligvis og selvfølgelig købt mig en cykelhjelm. Men nu er der rent faktisk et alternativ, og det tager jeg imod med åbne arme. Det er jo også dejligt at der findes et alternativ, der (måske) kan få flere til at bruge “hjelm”.

En Hövding cykelhjelm er ikke helt billig. Men altså.. der er ret meget arbejde, test og alt muligt bag den her smarte airbag-hjelm, og du kan jo spørge dig selv om hvor meget dit liv egentlig er værd? Igen må jeg bare sige; Hellere et klogt og flot hovedet, end helt skævt med kraniebrud. Ikke? Skulle uheldet være ude og kraven popper, så er den faktisk dækket af ens forsikring (Det gælder de fleste forsikringsselskaber, men tjek lige op med dit eget forsikringsselskab). 
Vil du også lade fornuften sejre over forfængeligheden, eller kunne du bare godt tænke dig en smart krave, så kan du erhverve dig din helt egen “usynlige” cykelhjelm lige her. (reklamelink) 

Kommentarer

 1. Helle med flamingokasse - 21. september 2017

  Tillykke med dit fornuftige tilvalg af sikkerhed og din families fremtid. At beskytte sit hovedet betyder jo også at du højst sandsynlig ville kunne hjælpe og trøste dit barn hvis uheldet 7-9-13 er ude.
  Jeg håber at du forsat giver hjelm på selvom i fremover kører ladcykel. Jeg undres over de voksne som kommer på ladcykel med hjelm men de 2-3 unger i kassen har hovedet frit!?!
  Velkommen på cykelstien med rette udstyr 🙂

  1. TAK! Og du har helt ret.. Tænk der skulle et barn til, før jeg kunne finde fornuften frem bagerst på hylden!
   Jeg føler mig også meget mere tryg og sikker, og ikke mindst fornuftigt. Skulle jo gerne være et godt forbillede for min datter – og alle andre ude på cykelstierne for den sags skyld. Føler mig ihvertfald fornuftigt og smart med den her krave. Sådan lidt kult-agtig! Haha.. Frida SKAL have hjelm på. Synes heldigvis jeg ser masser af unger med hjelm på, selv i ladcykler. Andet er dumt!
   Har desuden lagt mærke til at mange spørger ind til den når de ser mig have den på armen “hvad er det du har der?” Så der er alligevel mange der ikke kender alternativet til cykelhjelmen. Egentlig skørt der ikke er nogen der har forsøgt at lave en “erstatning” for den klodsede æggehjelm noget før. Men skønt der findes Hövding nu! 😀

 2. Ida d - 21. september 2017

  Åh har
  Overvejet den så længe!
  Men noget af det, jeg synes er svært er størrelsen. Hvilken har du?
  Og skal man tage en lidt større, så der er plads til tørklæde under den, eller hvordan?

  1. Det har jeg også – men dovenskaben har holdt mig tilbage. Dumt. Men nu er jeg altså trygt kørende. Det føles godt!
   Jeg har taget en small, og der er stadig luft så den ikke strammer. Det er vidst en smagssag, men det er ikke så rart hvis den sidder for løst. Jeg har faktisk ikke brugt tørklæde til den endnu, for den dækker fint der hvor det er koldt. Giver det mening? Men du kan godt have tørklæde på, det må bare ikke dække.

 3. Malle - 21. september 2017

  Jeg har også overvejet den i uendeligheder, og kører pt rundt uden cykelhjelm, fordi det med håret er et stort (og dumt, ved det jo godt) problem for mig. Jeg har altid høj-knold-frisure … kan man have det med Hövding? Eller vil den så ikke folde sig rigtigt ud?
  Min søn er begyndt til at sige “mor cykelhjelm?”, og det er sgu ikke helt til at forklare at mor ikke har cykelhjelm, fordi det ødelægger frisuren 🙁

  1. Du kan sagtens have høj knold med en Hövding krave, ja. Man må bare ikke dække den med fx en hætte eller have et tørklæde udover. Den skal være fri, så hvis uheldet er ude (7-9-13), kan den poppe. Man kan fx godt have løst hår udover den. Højt hår, løst hår, solbriller m.m kaster den faktisk bare frem. Haha.. jeg kan så meget føle den der med dårlig forklaring og ødelagt frisure. Men altså.. det er de voksne der bestemmer. Sådan har jeg det lidt. Nogle gange er der bare nogle ting hvor man må sige hvis de små poder spørger “hvorfor dit og hvorfor dat?” – “fordi jeg er voksen”. Den har vi da alle hørt ik? Nogle gange er tingene “bare sådan”.
   MEN når det er sagt.. jeg kan VIRKELIG ikke overskue at have cykelhjelm på, det er bare ubehageligt, ødelægger garnet, er varmt (og mange andre ubehagelig ting), men trods min stædighed og forfængelighed køber jeg nok en alligevel til når jeg cykler i ladcyklen med Frida, netop så hun ser at jeg også har en på sammen med hende. Men når jeg cykler selv, bruger jeg altså min Hövding. “Fordi det er en voksen-cykelhjelm”

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret