READING

DIY: Sådan sætter du metrofliser op

DIY: Sådan sætter du metrofliser op

 photo DIY-guide_zpsda788550.png
Vi er endelig helt færdige med vores køkken. Det er simpelthen SÅ dejligt. Det betyder nemlig at vi nu endelig kan lave mad igen, samt nyde vores nye bar der ikke var der før. Jeg viste jer før/efter billederne af vores nye køkken, og rigtig mange af jer spurgte både her og på instagram ind til, hvordan vi havde gjort. Derfor har jeg lavet denne lille gør-det-selv guide til jer. Det er nemlig virkelig nemt og i kan følge billederne for at se processen step-by-step. Jeg har skrevet forklaring af processen under billederne. Det eneste dette projekt kræver udover redskaber, er en håndfuld tålmodighed. Spørg endelig hvis der er noget i ikke forstår, eller vil have uddybet. Projektet her tog os sammenlagt 4 dage.

DET SKAL DU BRUGE:
 • Fliser. Vi valgte hvide metro facet fliser fra Mosaikhjørnet i Brønshøj, der koster 298,- pr. 
 • Multifuge: fås i flere forskellige farver – vi valgte dog hvid, men det er jo smag og behag. Mange går også med en sort fuge mellem fliserne som giver et mere råt look.
 • Grundrens (vask væggene ned inden påsætning af fliser)
 • Fliseklæb: Bruges som en slags lim, således at fliserne bliver siddende på væggen.
 • Spand, tandspartel, fugebræt og store svampe
 • Fugesnor. Vi brugte 4 mm. Bruges til at sætte mellem fliserne, således at afstanden forbliver den samme. Sætter man fliserne lige over hinanden som på et skakbræt, kan man bruge fugekryds.
 • Eddikesyre
 • Silikonefuge (vi valgte hvid fuge)
 • Fugeimprægnering. Vi brugte en fra mærket Stonetreatment der hed “Neutral imprægnering”

TIP: Vælger du at sætte fliserne op forskudt som vi har gjort, kan man med fordel tegne lodrette linjer på væggen med vaterpas, samt markere midten af fliserne med en lille prik med sprittusch. Kan fjernes til sidst med sprit og en klud.

OBS: Vær opmærksom på at der kan være forskellige metoder af opsætning, og dette udelukkende er gjort på vores måde. Forhør dig i dit nærmeste byggemarked, eller fliseforhandler eller tjek evt. gørdetselv.dk hvor i kan finde masser af gode guides til diverse DIY-projekter.

 photo IMG_9789_zpsa9340b51.jpg

Afmonter alt der hænger på væggen og vask væggene ned med grundrens! Vigtigt at væggene bliver vasket rene. Husk at dække af med plastik og ikke med pap.

 photo IMG_9790_zps99524013.jpg

Vi satte en træliste hele vejen langs kanten af bordpladen, således at vi fik en lige kant over bordpladen, hvor fugen skal i til sidst.

 photo IMG_9881_zps3f706795.jpg

Vi brugte denne hvide multifuge til at komme mellem fliserne efter de var sat op. Se fremgangsmåde og resultat længere nede.

 photo IMG_9794_zps696b5e76.jpg

Vi købte 4 mm fugesnor, som vi brugte mellem fliserne. På den måde får man samme afstand mellem alle fliser.

 photo IMG_9821_zps2d9176ca.jpg photo IMG_9802_zpsef3a08ca.jpg
Kom fliseklæb på væggen med tandspartlen, hvor du kører “tænderne” helt ind til væggen. Påsæt fliserne. Metrofliser er hule på bagsiden, så hver enkelt flise skal fyldes med fliseklæb inden påsætning. Hold på flisen et par sekunder, og slip. Det tørrer hurtigt, så vær præcis og perfektionistisk med påsætningen. Sørg for at komme det blå fugesnor ind mellem fliserne, således at du får den samme afstand mellem fliserne. Når du løber tør for snor, kan du roligt tage snoren fra dér hvor du begyndte. Fliserne sidder helt fast.

Vælger du at sætte fliserne op forskudt som vi har gjort, kan man med fordel tegne lodrette linjer på væggen med vaterpas, samt markere midten af fliserne med sprittusch.

 photo IMG_9813_zps33531561.jpg photo IMG_9819_zps89a8cf2d.jpg
Når du er færdig med at sætte fliser op, fjernes fugesnor og du lader væggen tørre natten over inden du begynder at fuge op.

 photo IMG_9877_zps3f43a193.jpg photo IMG_9872_zps1168aa23.jpg

Nu er du klar til at fuge væggen op. Det gøres ved at blande det multifugen op med vand (der står på pakken hvordan man skal blande det) Kom et godt lag på fugebrættet, og fordel massen henover fliserne i diagonale strøg til fugerne er fyldt. FIY: Metro fliser med facet er lidt mere besværlige end almindelige lige fliser. 

 photo IMG_9875_zpsfe4b7d63.jpg photo IMG_9869_zps9197dbdc.jpg photo IMG_9876_zps62ce7fc1.jpg
Når du har fuget væggen op et stykke, vasker du overskydende fugemasse væk med svamp og vand.
 photo IMG_9871_zps58d00758.jpg photo IMG_1137_zpsb0ab97bd.jpg
Sådan ser det endelige resultat ud, nu skal fugen have lov at tørre ca. et døgn. Når fugen er tør, fjernes fugeslør med en let opløsning af eddikesyre og en svamp. Nu kan man imprægnere fugerne hvis man ønsker. Dette kan være en god idé i køkkenet, hvis man har valgt hvide fuger. Dette gøres med pensel, hvilket er lidt bøvlet da det er lidt af et nørklearbejde og hver sten skal pudses bagefter med sprit og klud.

 photo IMG_1133_zps74b3e592.jpg
Rundt langs kanten og lodrette hjørner fuges der med silikonefuge. Vi anvendte en hvid fuge.

 photo IMG_1129_zps2baf9319.jpg photo IMG_1134_zpsf6f77b65.jpg

DET ENDELIGE RESULTAT! Det er da blevet meget godt, ik? Vi er ihvertfald meget tilfredse.

 photo forefter_zps83b8647e.png


RELATED POST

 1. Stine

  24 august

  Tusind tak! Vi havde faktisk afskrevet at sætte metrofliser op i køkkenet i ren uvidenhed, men jeg tror, vi skal gøre et forsøg alligevel efter din fine og udførlige guide… Hvor lige er jeres køkkenvæg – er det gipsplader? Vi har en gammel, lidt skæv, muret væg som udgangspunkt…

  • Mille Emilie

   24 august

   Hej Stine. Med en håndfuld tålmodighed tror jeg godt man kan lave det på murstensvæg også, dog tror jeg det vil være nemmest på en jævn overflade. Vores var på lige vægge af gipsplader ja, så det er jo et lidt bedre udgangspunkt! Lad mig endelig vide hvad i finder ud af 🙂 Tror du kan finde mere info rundt om på nettet, og ellers ved de også en masse om det hos Mosaikhjørnet.

 2. Sophie

  14 januar

  Hvor er det flot! Hvad har I gjort rundt om stikkontakter mv.? Har I selv kunne skære til?

  • Mille Emilie

   14 januar

   Mange tak 🙂 Vi er også meget glade for resultatet!
   Min kæreste skar hver enkelt flise til med en fliseskære inden de blev sat op. Altså kun de fliser der går ud til væggen samt ved stikkontakter mm. Det er lidt et nussearbejde!

 3. […] They have done the biggest difference to the room and really help framing the area. I wrote a DIY-guide with images and step-by-step instructions on my blog, if you want to know how to do […]

 4. Gitte m

  28 marts

  Super flot arbejde! Vi er også i gang med et lignende projekt. Er det mon muligt du kan sende mit et close up af området omkring stikkontakterne? Det er så flot ud. Hvis i har nogen tips her lytter jeg også gerne

  • Mille Emilie

   29 marts

   Hej Gitte,

   Det lyder da helt fantastisk med et sådan projekt. Det bliver altså bare flot! Jo, jeg sender dig lige et close-up på mail. Men for at være ærlig, så er vi ikke HELT færdige med de stikkontakter. Haha.. Vi har skåret fliserne således at de passer rundt om, og de skal sådan set bare fuges rundt om. Men det er et af de der små hængepartier vi aldrig har fået lavet. Typisk! Men altid godt med lidt småprojekter rundt omkring, så kommer man da ikke til at kede sig 😉

   God søndag til dig!

 5. […] I er lidt tættere på at sætte sådan nogle fliser op end jeg, har  Sonoma Seven lavet en rigtig god og udførlig vejledning til hvordan fliserne sættes […]

 6. […] man har lyst til at begive sig ud i et lignende projekt, er der en rigtig fin og udførlig guide her. Ikea skuffe i skuffe system. Jeg er spændt på, hvordan det kommer til at fungere, men jeg […]

 7. […] Metro tiles […]

 8. Amalie

  10 august

  Hej –

  Jeres køkken er super flot!
  Vi går i øjeblikket og venter på, at der bliver sat samme metroflise op i vores køkken, og jeg har derfor et spørgsmål.

  Hvordan ser jeres hvide fuger ud nu?
  Alle siger, at det er en dårlig idé. men jeres ser så flot ud. Har i problemer med at gøre dem rent, tænker især bag kogepladen, ved vask mm.

  Mvh Amalie 🙂

  • Mille Emilie

   10 august

   Hej Amalie. Ej hvor fedt.. Det bliver i altså glade for! Mange tak.. Vi er også rigtig glade for det.. Vi har hvide fuger ja. De er stadig HVIDE her 1 år efter! Vi har absolut ingen problemer med dem! Det er simpelthen bare at tørre af med en fugtig klude. Men HUSK primer så overfladen bliver lukket. 🙂

   • Mark Olsen

    21 marts

    Hej 🙂
    Vil de sige at I både har brugt primer og fugeimprænering?
    På forhånd tak for svaret.

    Mark 🙂

    • Mille Emilie

     21 marts

     Hej Mark.
     Vi har kun anvendt fugeimprægnering.

     Primer hører ikke hjemme her 🙂

 9. […] Metrofliser i køkken […]

 10. Michael

  1 januar

  Flot resultat.

  Stikkontakter som placeres i forfradåser på gipspladevæg, som i har, monteres bedst i huller skåret med et 57mm diamantkobbor monteret på en vinkelsliber. Huller bores efter fliserne er klæbet op, men før fugning. Få evt. en til at gøre det, hvis det lyder for farligt.

  Det er helt klart en smagssag, men metrofliser bliver pænest hvis man ikke starter med en hel, men regner læggemønsteret ud, så alle endekanter har samme højde. Der skal skæres nogle flere, men afslutningerne bliver sublime.

  • Mille Emilie

   4 januar

   Tak for tip Michael. Det bliver nok ikke den sidste væg, så det vil vi helt sikkert huske 🙂

 11. […] 5. Guide til metrofliser i køkkenet […]

 12. Rikkemaja

  1 maj

  Flisen er jo ikke ens tykkelse over det hele. Bliver det så ikke frygteligt ujævnt ved skæringer? F.eks. ved stikkontakter, hjørner og ender?

  Det ser vildt god ud det I har lavet. Jeg vil gerne have det i brusenichen, men min murer fraråder det fordi det ikke bliver pænt i skæringerne, siger han.

  • Det er korrekt, at det er svært med skæringerne. Men gør man sig umage skal det nok blive pænt! 🙂 jeg vil nok anbefale metrofliser uden facet til bad. De er også lettere at tørre af!

 13. Karsten

  5 maj

  Flot arbejde.
  Er det muligt at du kunne vise et detaljebillede af hvordan I har lavet den synlige kant. Er fliserne glasseret på den kant som bliver synlig?

  • Har ikke andre billeder end her. Hver anden sten er skåret på midten mod afslutningen af væggen. Hjørnet er fuget op så det er pænt afrundet.

 14. Sofie

  20 juli

  Super flot arbejde! Jeg skal selv til at opstarte fliseprojekt i mit køkken med metrofliser.
  Hvad brugte i til at skære fliserne, og gik glasurer også lidt i stykker på jeres fliser.
  På forhånd tak!
  Med venlig hilsen Sofie

 15. Christopher

  13 februar

  Det ser super fedt ud. Lækkert at man kan se det er nogen som har gjort sig umage!

  Må jeg spørge hvordan I afsluttede kanten mellem de sidste fliser og væggen helt ude på højre side? Med en fuge eller…? Det er lidt svært at se på billeder, men jeg kan ikke helt finde ud af, hvordan man får en pæn overgang mellem fliser og væg.

  Mvh Christopher

  • Mille Emilie

   19 februar

   Hej Christohper,

   Tusind tak. Vi er også glade for resultatet!
   Vi afsluttede hjørnet med fugemassen og har selv formet en blød runding.
   Vi stoppede metrofliserne ca. 1 cm. før hjørnet, så der var plads til at lave rundingen.

 16. Tine Dominicussen

  29 marts

  Hej, hvordan har i lavet den pæne afslutning af flisevæggen i enden (lige inden hjørnet af væggen)? Sidder der en liste, eller har i lagt en fuge?

 17. Stine

  7 april

  Sikke en flot væg – og en super god guide! Vi er igang med samme projekt, og jeg har lige et spørgsmål til imprægneringen.. Hvorfor tørrer I fliserne af med sprit, når imprægneringen er kommet på? Må den ikke sidde på selve fliserne eller hvordan? Troede det var meningen med produktet 🙂

  • Mille Emilie

   7 april

   Hej Stine,
   Hvor fedt! Det bliver spændende for jer.
   Vi brugte udelukkende sprit til at fjerne de tuschmarkeringer vi havde lavet på fliserne. Så det havde ikke noget med imprægneringen at gøre. Det vigtigste er at de bliver syret godt af, så man fjerner fugefilmen inden imprægnering.

 18. Melissa

  3 maj

  Hej Mille Emilie.

  Det er simpelthen så flot lavet! Kan man på nogen måde betale jer, hvis en af jer kunne lave 4 x rækker med metrofliser i mit køkken?
  Jeg kan på ingen måde selv finde ud af det, så vil hellere betale mig ud af det. Kontakt mig på 27509109, hvis I kunne have lyst, betaler gerne en god pris 🙂

  Mvh Melissa

  • Hej Melissa,
   TAK for de flotte ord, hvor er du sød 🙂 Desvære er det ikke noget vi gør, og har heller ikke tid. Men du kan hyre en god håndværker er jeg sikker på. Spørg evt. hos Mosaikhjørnet i Brønshøj. Der købte vi fliserne, og de kender jo en masse indenfor faget, så dem ville jeg ikke være bange for at bruge.

 19. Alberte Cornelius

  27 maj

  Hvor ser det flot ud! Vi skal selv igang med projektet, men undrer os lidt over, hvilken tykkelse den træliste i lægger på forneden er? 🙂

  • Hej Alberte. Det husker jeg ikke, men vi valgte en tykkelse på ca 3-4 mm vil jeg tro.

 20. kim Jensen

  6 november

  Det det er et flot stykke arbejde. Jeg synes at valget af fliser samt farven på fugen går godt sammen. Flot og minimalistisk design.

  • Mille Emilie

   13 november

   Mange tak skal du have 🙂 vi er er også rigtig glade for resultatet!

 21. Eva

  30 november

  Flot resultat!
  Jeg er selv igang med opsætning af metrofliser i mit køkken – men grubler over en pæn løsning ved kontakterne. Hvordan ser jeres ud, du skriver at i bare har skåret flisen til, som med almindelige fliser – men hvordan virker det med en metroflise der har facet. Jeg har læst at du tidligere har sendt billeder af jeres stikkontakter – må jeg også se dem?
  Mvh.
  Eva

  • Mille Emilie

   4 december

   Hej Eva.
   Hvor spændende! Det skal nok blive godt.
   Jeg tror jeg smider nogle billeder op i dette indlæg senere på ugen 🙂 For der er så mange der spørger. Stay tuned.

SKRIV EN KOMMENTAR

INSTAGRAM
@sonoma_seven
%d bloggers like this: